Kattokorjaukset ja muut kattopalvelut huippuosaamisella!
Kattosi hyvinvointia ajatellen
- Kattokorjaus.com -

Katon huoltamiselle monta hyvää syytä

Tiilikaton, huopakaton tai muun katon huoltoa voi perustella lukuisin eri tavoin – niin esteettisin, ekologisin kuin ekonomisinkin. Huoltamatta jättämiselle ei sitä vastoin ole ainuttakaan hyvää syytä, sillä oman onnensa nojaan jätetty katto muuttuu huonokuntoiseksi ja epäsiistin näköiseksi, vaatii enemmän korjauksia ja saavuttaa elinkaarensa pään odotettua nopeammin. Peltikatto joudutaan joskus uusimaan jo parinkymmenen vuoden kuluttua sen asentamisesta, koska ruoste peittää sen pintaa ja uhkaa saada sen vuotamaan – vaikka peltikaton olisikin luvattua (oikealla huollolla) kestävän puoli vuosisataa. Jos tiilikattoa peittävät sammalet, voi se haurastua ja rapautua niin paljon, että se uusittava jo kaksi- tai kolmikymppisenä – vaikka tiilikatto voisikin periaatteessa kestää 70 vuotta. Myös huopakaton kunto heikkenee nopeasti, jos sitä ei puhdisteta ja pinnoiteta.

Jokaiselle katolle on tarjottava vähintäänkin perushuollot, eli ne on tarkastettava ja puhdistettava roskista kahdesti vuodessa. Katon puhdistukseen voidaan useimmiten käyttää harjaa. Samalla puhdistetaan sade- ja sulamisvesien poistoon tarkoitettu järjestelmä, eli kattokaivot, jalkaränni tai vesikourut. Kun tilaat katon puhdistuksen tästä osoitteesta, saat kaupan päälle katon yleiskuntotarkastuksen, mikä on tärkein olemassa oleva kattohuolto. Katon kunnon tunnollinen seuraaminen pitää katon helppohoitoisena, pitkäikäisenä ja huokeasti ylläpidettävänä, sillä sen ansiosta kaikki vauriot tai muiden kattohuoltojen tarpeet havaitaan tarpeeksi ajoissa. Hyvin hoidettukin katto voi kärsiä kosteus- ja lämpöelämisestä, syysmyrskyistä ja jäästä, mutta aikaisessa vaiheessa havaittu vaurio ei ehdi aiheuttaa isompia ja kalliimpia korjaustarpeita. Katon kuntotarkastus tulee kaupan päälle kaikenlaisiin tarjoamiimme kattohuoltoihin. Nyt saattaa herätä kysymys siitä, että mitä kaikkia huoltoja tarjoamme. Vastaus on: aivan kaikenlaisia. Huollamme kaikenkokoisten rakennusten katot, olivatpa ne sitten tiilikattoja, mineriittikattoja, huopakattoja tai vaikka alumiinikattoja. Kattohuoltojen kustannukset voi kuitata kauttamme haettavissa olevalla rahoituksella, ja ne voi vähentää verotuksessaan, jos ei ole taloyhtiön tai yrityksen asialla. Ota yhteyttä ja kysy lisää palveluistamme, kotitalousvähennyksestä, kattotöiden rahoituksesta tai muista kattoasioista!

Katon huolto pidentää katon ikää

Miksi kattotarkastus on tärkein kattohuoltoon liittyvä tehtävä?

Puolen vuoden välein tehdyt kattotarkastukset pitävät sinut kartalla kesämökkisi, omakotitalosi tai esimerkiksi taloyhtiönne kiinteistöjen kattojen kunnosta. Jos katossa on reikä, on siitä saatava tieto mahdollisimman pikaisesti, jotta reikä voidaan paikata ja kosteusvauriot ehkäistä. Pienikin reikä voi johtaa kosteusvahinkoihin katon alla. Vesikaton alla on aluskate, vedenpitävä muovikangas tai vastaava kerros, minkä tehtävä on kuljettaa vedet pois kattorakenteista. Aluskatekin saattaa vaurioitua, tai kulua puhki pitkäaikaisen kosteuden rasittamana. Tällaisessa tapauksessa katon reiästä tai huonokuntoisesta saumasta läpi pääsevät vedet kastelevat katon puurakenteet ja eristeet. Kattoreikien lisäksi katto voi alkaa vuotaa läpivienneistään, esimerkiksi piipun juuresta. Katto vuotaa piipun juuresta, voi piipun juuren tiivisteet ovat aikojen saatossa haurastuneet, tai jos suojapellitykset ovat vääntyneet lumen alla tai kovan tuulen voimasta. Kattotarkastuksen ansiosta läpivientien tiivisteet osataan uusia ajoissa, ja kattotikkaiden sekä muiden katon varusteiden kiinnitykset saadaan kiristettyä ennen kuin varuste irtoaa katosta. Kaikenlaisista kattokorjauksista selviää helposti ja varsin huokeilla kustannuksilla, jos ne teetetään pian vaurion, vian tai puutteen ilmestymisen jälkeen. Katto kannattaa tarkistaa heti talven jälkeen, sillä pakkanen ja raskas lumitaakka ovat kova koettelemus niin tiilikatoille, huopakatoille kuin peltikatoillekin. Toisen kerran katto tarkastetaan syksyn vaihtuessa talveksi – näin mahdollisiin tiiveysongelmiin voidaan puuttua ennen talvea ja uusia lumia, mitkä rupeavat rasittamaan sen saumoja ja jiirejä.

Kattotarkastus kertoo asiantuntijoillemme myös siitä, voidaanko katolle tehdä joitain huoltoja, joiden ansiosta se saataisiin vielä parempaan kuntoon. Jos kyseessä on peltikatto, tutkimme, onko se aika jo maalata uudestaan. Hyväkuntoinen ja tasainen maalipinta eristää pellit kosteudesta, eli ehkäisee peltejä pilaavaa ruostetta. Tiilikatto tai bitumikatto saattaa tarvita sammalenpoistoa, sillä sammalet nopeuttavat katon haurastumista ja voivat johtaa kattovuotoon. Molemmissa katoissa on pinnoitteet, joiden tarkoitus on suojata kattoa ja saada se torjumaan kasvustoja. Jos pinnoitteet vaikuttavat turhan kuluneilta, pinnoitamme katon uudestaan. Savitiilissä ei pinnoitetta olla; se saadaan vastustamaan aikaa ja kulumista toteuttamalla savitiilien suojakäsittely erityisesti tätä tarkoitusta varten suunnatuilla aineilla.

Katon tarkastuksen saat meiltä ilmaiseksi muiden kattotöiden yhteydessä. Voit kuitenkin tilata meidät tarkastamaan kattosi läpikotaisin erillistyönä. Tarkastamme tottuneilla ja harjaantuneilla silmillämme kaikki erilaiset katot ja niiden varusteet, ja jos katon alle pääsee katto- tai tarkastusluukun kautta, vierailemme myös yläpohjassa sen kuntoa arvioimassa.

Älä anna turhien riskitekijöiden rasittaa kattoasi

Roskat ja liian painava kerros lunta ovat turhia riskitekijöitä, mitkä kannattaa huolehtia pois katon päältä. Roskat ja muut epäpuhtaudet sitovat kattoon kosteutta, mikä saa peltikaton ruostumaan ja tiili- tai huopakaton sammaloitumaan. Sekä ruoste että sammalet ovat hyvin haitallisia katon kunnolle. Ne heikentävät kattoa ja sen saumoja niin, että katto saattaa ruveta vuotamaan. Ruostunut tai sammaleiden ”syömä” katto on lyhytikäisempi kuin huollettu katto, mille ruostetta tai sammaleita ei ole päässyt syntymään. Paras tapa estää ruoste ja sammalet on katon puhdistaminen joka ainut kevät ja syksy. Peltikatto ja tiilikatto voidaan puhdistaa harjaamalla, mutta koska harjakset saattavat vaurioittaa huopakaton pintaa, kannattaa huopakatto puhdistaa ilmapuhaltimella. Jos sammaleita kuitenkin pukkaa, auttaa kemiallinen sammalenpoisto. Teemme myös ruosteenpoiston ja paikkamaalaukset, joilla ruoste saadaan pois peltikaton kuntoa huonontamasta.

Lumivauriot voivat tarkoittaa kantavien vesikattorakenteiden vaurioitumista, vuotavia saumoja tai jiirejä tai esimerkiksi katosta väkisin irti repeytyviä kattotarvikkeita. Piha- ja ulkorakennuksien kattorakenteet saattavat olla sen verran heppoisia, että koko katto sortuu – asuinrakennuksen katto ei yleensä sorru, mutta saattaa painua luokalle. Kaikenlaiset lumen tekemät vauriot ovat minimoitavissa lumiesteillä ja lumen pudotuksilla. Lumiesteet hillitsevät lumen liikkeitä katolla, ja estävät painavaa lunta putoamasta kenenkään niskaan. Lumen määrää ja koostumusta on silti pidettävä silmällä, sillä lumiesteistä tai -aidoista ei ole pitelemään tarpeeksi painavaa lunta. Lumenpudotus on vaarallista puuhaa, minkä aikana voi satuttaa itsensä, pudota katolta tai vaurioittaa kattoa. Lumenpudotus peltikatolta, huopakatolta tai tiilikatolta kannattaa tilata meiltä – me tiedämme, miten toimia turvallisesti niin itsemme, katon kuin ohikulkijoidenkin kannalta. Lumet saadaan toimestamme pudotettua korkeidenkin rakennusten katoilta, sillä tarvittaessa tuomme paikalle henkilönostimet tai vaikka nostinkoriautot. Jos katolla, kattokaivoissa tai räystäskouruissa on jäätä, huolehdimme sen sulattamisesta kuumalla vesihöyryllä. Sadevesijärjestelmässä oleva jää estää sulamisvesien vapaan virtaamisen pois katolta ja rakennuksen luota. Katolla oleva jää kannattaa poistaa, ennen kuin se vahingoittaa katon saumoja ja kyseenalaistaa sen tiiviyden.

Oikeat välineet ja kemikaalit joka katolle 

Katto huolletaan sen mukaan, mistä materiaalista se on valmistettu. Kuparikattoa huolletaan eri tavalla kuin bitumipaanukatetta, ja savitiilikattoa eri tavalla kuin vaikkapa rivisaumattua peltikattoa. Kaikkien kattojen perushuolto on samanlainen: ne pitää puhdistaa ja tarkastaa joka syksy ja joka kevät. Puhdistus hoidetaan tosin eri välineillä ja tekniikoilla. Tiili- ja peltikatot voi huoleti harjata, mutta bitumi- ja bitumipaanukatot kannattaa putsata mieluummin ilmapuhaltimen avulla. Ehkä samalla huomataan, että katolta pitää poistaa sammaleita – sammaleiden poistamisessa tarvitaan kemikaaleja, mitkä tappavat sammaleiden itiötkin, mutta eivät vaurioita kattoa tai sen suojapinnoitetta.

Kaikkia kattoja ei maalata tai pinnoiteta lainkaan. Kuparikatto ei ruostu, vaikka sitä ei maalata. Kuparikatto hapettuu hienosti näyttäen sitä paremmalta, mitä vanhempi se on. Kuparikatosta saattaakin tulla aika vanha – tällaisen katon voi odottaa kestävän pari, kolme vuosisataa. Myöskään savitiilikattoja ei maalata, vaan ne suojakäsitellään tiilet kyllästävällä aineella. Tällaista käsittelyä on aika harkita kerran tai pari vuosikymmenessä, jossa katto kestäisi satakunta vuotta. Peltikatot, betonitiilikatot ja bitumikatot maalataan tai pinnoitetaan. Kaksi viimeksi mainittua pinnoitetaan vain kerran, eli noin puolivälissä niiden elinkaarta. Peltikatto taas on hyvä maalata muutaman kerran noin viisikymmenvuotisen elinkaarensa aikana. Tehdaspinnoite kestänee parikymmentä vuotta, sitten katto on maalattava 10–15 vuoden välein.

Jokainen kattohuolto katteen materiaalista tai urakan sisällöstä riippumatta viimeistellään katon yleisilmeen ja yleiskunnon käsittävällä, ilmaisella kattotarkastuksella. Kattotarkastuksen jälkeen tiedämme kattokokonaisuuden todellisen kunnon, ja osaamme tarvittaessa tarjota muita kattohuoltoja tai katon korjauksia, kuten rikkinäisten tiilien vaihtoa tai rännien saumaamista.

Tiilikatto kärsii sammaleista ja rapautumisesta – toimi näin

Katon sammaloituminen jouduttaa tiilien rapautumista. Kasvustot keräävät vettä ja sitovat tiiliin kosteutta. Tiilessä oleva vesi jäätyy talvella, ja tämä saa tiilen rakenteen murenemaan. Lisäksi kasvustot syövät kattotiilen mineraaleja, kuluttavat sen suojapinnoitetta ja siirtävät kosteutta tiilen alle tunkemalla juuriaan myös tiilien väleihin. Sammaleista on huomattavasti vähemmän vaivaa, jos katto harjataan kaksi kertaa vuodessa (samalla hoituvat myös kattotarkastus ja rännien puhdistaminen), ja jos sammalenpoistokäsittely tehdään aina tarvittaessa. Sammaleenpoistoaineiden käyttäminen on halvempaa, tuloksellisempaa ja kattoystävällisempää kuin katon puhdistaminen mekaanisesti. 

Betonitiilistä toteutettu tiilikatto kannattaa pinnoittaa kertaalleen, sillä se palauttaa tiilien värin ja niiden kyvyn hylkiä likaa, sammaleita sekä kosteutta. Savitiilikatto kaipaa suojakäsittelyjä vastustaakseen sammaleita ja rapautumista.

Peltikattoa uhkaa ruoste – näin vältät vauriot ja kattoreiät

Kosteus aiheuttaa peltikatolla ruostumista, mikä saa pellit vioittumaan ja katon vuotamaan. Kosteus pidetään poissa huolehtimalla katon maalipinnoitteen kunnosta ja siitä, ettei katolle jää talven ajaksi roskia. Peltikatto on tärkeää harjata joka syksy, ja mieluiten vielä keväälläkin. Kannattaa käydä ainakin tarkistamassa, onko katolla roskia. Ränneissä niitä todennäköisesti on – ne kannattaa poistaa, jotta vesikourut vetäisivät koko kesän. Tarve tehdä muita peltikattohuoltoja (kuten katon huoltomaalaus) selvitetään katon puhdistuksen yhteydessä tehtävän katon kuntotarkastuksen yhteydessä.

Katon huoltomaalaus on äärimmäisen hyvä tapa ehkäistä ruostetta ja sen aikaansaamia ongelmia. Maalipinta pitää kosteuden loitolla pelleistä, ja kohentaahan vastamaalattu katto koko rakennuksen ulkonäköä melkoisesti. Riippuu tilanteesta, kuinka nopeasti katon maalipinnoite kuluu uusimiskuntoon. Voi mennä 20–25 vuotta, ennen kuin lukkosaumakatto, aaltopeltikatto tai esimerkiksi tiilimuotokate on maalattava ensimmäisen kerran. Tämän jälkeen maalausurakoita on luvassa 10–15 vuoden välein – tummilla katoilla usein tiheämmin kuin vaaleilla.

Huopakatto haurastuu auringossa – mikä neuvoksi?

Anna meidän näyttää kyntemme myös herkästi vahingoittuvan huopakaton huoltojen suhteen! Huollamme bitumikattoasi niin hyvin, että sillä on kaikki mahdollisuudet kestää 40 vuotta, tai vaikka vähän ylikin. Katon puhdistaminen ja kuntotarkastaminen kahdesti vuodessa ovat kaiken aa ja oo – tosin bitumikatto puhdistetaan ilmapuhaltimella eikä harjaamalla, kuten muut katot. Samalla puhdistetaan katon sadevesijärjestelmä, mikä voi tarkoittaa myös kattokaivoja, kun kyse on huopakatosta. Kattokaivot ovat tasakattojen sade- ja sulamisvesien poistoon tarkoitettu järjestelmä.

Pinnoitteen uusiminen lisää huopakaton rasituksensietokykyä ja saa sen kestämään paremmin muun muassa auringon ultraviolettisäteitä, mitkä voisivat saada huoltamatta jääneen katon haurastumaan ja halkeilemaan. Jos katto pidetään puhtaana, kestää alkuperäinen suojapinnoite jopa 20–25 vuotta. Uuden pinnoitteen ansiosta katto kestää erinomaisessa kunnossa loppuun asti.

Vanhemmiten katolle voi kasvaa sammaleita, joita ei voida poistaa kovin kovakouraisesti, jotta katto ei vaurioituisi. Sammalenpoistokäsittely (kemiallinen) auttaa. Sen ansiosta sammalet pysyvät vuosia pois katolta. Sammaleiden poiston lisäksi huopakattosi voi tarvita myös lumenpudotusta ja jäänsulatusta. Lumimassat eivät aina putoa itsekseen karheapintaiselta huopakatolta, vaan ne on tiputettava lihasvoimin. Luota tässäkin meihin, sillä tottumaton kattolumityöntekijä voisi vioittaa herkkänahkaista huopakattoa. Jää sulatetaan kuumalla vesihöyryllä, minkä vaikutuksesta jää muuttuu nopeasti takaisin nestemäiseen muotoon.

Palahuopakatto voi alkaa vuotaa – muista ainakin tämä

Palahuopakattoa huolletaan samalla tavalla kuin muita huopakattoja, eli tiivissaumakattoa ja kolmirimakattoa. Sen eliniänodote on sama – noin 40 vuotta – ja sitä uhkaavat samat viholliset, eli aurinko, sammalet ja liian painava lumitaakka. Suurin ero on siinä, että palahuopakatto on aina satulakatto, joten sen sadevesijärjestelmä koostuu aina vesikouruista ja alastuloputkista. Kourut vetävät hyvin vuodesta toiseen, kun ne puhdistetaan ja kuntotarkastetaan kahdesti vuodessa. Varmuuden vuoksi palahuopakaton vesikouruihin voidaan asentaa sulanapitokaapelit.

Kuten muutkin bitumikatot, myös palahuopakatto on herkästi vaurioituva, ja siksi sen jokakeväinen ja -syksyinen puhdistus kannattaa toteuttaa ilmapuhaltimilla. Samalla suoritettava kuntotarkastus kertoo, onko katolla sammaleita, mitkä pitäisi poistaa kemiallisesti, tai pitäisikö bitumipaanukatteen pinnoite jo uusia. Pinnoitteen uusiminen alkaa olla ajankohtaista katon täytettyä 20 vuotta.

Myös laattakatolle voi kertyä liikaa lunta, minkä me poistamme varmakätisesti ja tottuneesti. Mahdollinen jää saadaan pois katon reunoilta (sekä vesikouruista) kuumalla vesihöyryllä.

Varttikatto – voiko sitä enää huoltaa?

Jos sinulla on vartti- tai mineriittikatto, mikä sisältää asbestia, ota silloin yhteyttä tähän kattourakoitsijaan. Oletkin varmasti kuullut siitä, että mineriittikattoja ei enää saa korjata. Laki edellyttää, että kattokorjausten sijasta mineriittikatot puretaan – ja että niiden tilalle asennetaan jokin turvallisempi katto, mistä ei irtoa kuituja, mitkä voivat aiheuttaa syöpää. Yksityishenkilö ei saa tehdä omalle mineriittikatolleen mitään korjauksia, ja myös katon pesu on luokiteltu asianmukaista ammattilaista ja tarkkoja varotoimenpiteitä vaativaksi asbestityöksi.

Asbestin vaaroista ei tiedetty sen suosion huippuvuosina 1960–70-luvuilla. Tuossa vaiheessa asbestia oli käytetty jo nelisenkymmentä vuotta. Asbestin vaaroihin havahduttiin 1980-luvulla, ja sen maahantuonti, myynti ja käyttö kiellettiin asteittain. Jos rakennuksesi on rakennettu ennen vuotta 1994, siinä saattaa olla asbestia – siksi sinun on teetettävä asbestikartoitus ennen remontteja.

Monen suomalaisen rakennuksessa on yhä asbestikatto, mutta ikä alkaa painaa niitäkin. Ne haurastuvat siinä kuin muutkin katot. Mineriittikaton omistajaa saattaa mietityttää, voiko kattoa edes huoltaa, ja miten se tapahtuu turvallisimmin. Kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaisiimme – meidän kauttamme saatte parhaat ammattilaiset kaikkiin mineriittikaton vaatimiin huoltoihin ja muihin töihin. Jos kattoasi ei ole välitön tarve vaihtaa, sen elinkaarta voidaan pidentää pesemällä ja pinnoittamalla se. Nämä huollot saavat kesämökin tai omakotitalon kestämään paremmin ultraviolettisäteitä, kasvustoja, pakkasrapautumista ja muita rasituksia. Pesu suoritetaan kaikkien ohjeiden mukaisesti, ja riskit minimoidaan muun muassa suodattamalla pesuvesi ja poistamalla pintamaa päivittäin siitä paikasta, mihin vesi imeytetään. Jos katto on aika vaihtaa, hoidetaan tällainenkin kattoremontti sujuvasti ja turvallisesti. Mineriittikatto voidaan korvata vaikkapa tiilikuvioisella teräspeltikatteella, mikä ei kärsi pakkasrapautumisesta ja minkä päältä ei tavata sammaleita. Peltikaton kuntoa uhkaavat lähinnä myrskyvauriot ja ruoste, mutta ne saadaan pidettyä kurissa maalaamalla kate noin joka 15. vuosi ja tarkastamalla peltien ja kattovarusteiden kiinnitykset muiden kevät- ja syyshuoltojen yhteydessä. Kattoremontin saat meiltä aina yhtä hyvällä hinnalla, ja rahoituskin järjestyy ilman sen suurempaa säätämistä.

Scroll to Top