Lumenpudotuksissa ja muissa katon talvitöissä oltava kieli keskellä suuta
Suomessa sataa lunta joka ikinen talvi, ja sitä kertyy myös rakennusten katoille – pohjoisessa usein enemmän kuin etelässä. Riippuu myös katon kaltevuudesta ja vesikatteen materiaalista, kuinka iso määrä katolle sataneesta lumesta jää paikoilleen. Varsinkin tiilikatot ja huopakatot tuppaavat keräämään melko paljon lunta päälleen, sillä niiden liukkaalta pinnalta lumi ei valu yhtä helposti pois kuin vaikkapa peltikatolta. Katto voi tarvita ulkopuolista apua selvitäkseen raskaasta lumitaakastaan. Ota yhteyttä, niin tulemme pudottamaan lumet niin kesämökkien, kerrostalojen, paritalojen kuin vaikkapa maneesien ja hallienkin katoilta. Olipa kattosi tiilikatto, peltikatto tai huopakatto, luota siihen, että osaamme pudottaa lumet kattoa tai sen rakenteita rikkomatta, tai vaarantamatta rakennuksen asukkaiden tai ohikulkijoiden turvallisuutta.
Lumen pudotus katolta on vaarallista puuhaa, joten siinä pitää olla kieli keskellä suuta. Kattolumitöihin liittyy lukuisia riskejä. Lumenpudottaja voi satuttaa itsensä, esimerkiksi horjahtamalla alas katolta. Myös katetta voi tulla vaurioittaneeksi, jos ei ole ihan varma siitä, miten katolla tulee toimia. Tiilikatolla tottumaton lumenpudottaja voi aiheuttaa tiilien irtoamista katosta, kun taas pelti- tai huopakatolla hän voi tulla naarmuttaneeksi katteen pintaa; olipa katto mikä hyvänsä, hän voi rikkoa lapiolla katon tiivisteitä tai jopa tehdä reiän jiiriin. Vaaratilanteita voi liittyä myös katolta alas työnnetyn lumen alastuloon. Voi olla, että lumi putoaa sellaiseen paikkaan tai sellaiseen aikaan, kun se ei olisi saanut pudota. Vältät henkilö- ja omaisuusvahingot sekä katon korjaamisen vaivan tilaamalla kattolumityöt meiltä.
Myös jääpuikkojen poisto katolta kuuluu meidän palveluvalikoimaamme, samoin jään sulatus katolta ja sadevesijärjestelmästä. Katon reunalla keikkuva jää on turha riskitekijä niin katolle, rakennuksen liepeillä liikkuville henkilöille kuin myös mahdollisesti alle jäävälle omaisuudelle. Jää kannattaa ensi tilassa poistaa, ennen kuin se aiheuttaa vahinkoja, esimerkiksi saumavuotoja. Paras neuvo jään poistoon katolta on tekemämme höyrysulatus. Vaarallisen terävät jääpuikot poistetaan katon reunoilta ja ränneistä käsityönä, mutta luonnollisestikin erittäin suurta varovaisuutta noudattaen. Niin kattojään poisto kuin lumen pudottaminen katolta oikeuttavat kotitalousvähennykseen, jos käsittelyssä on omakotitalon tai kesämökin katto – talviset kattohuollot voivat tulla luultua huomattavasti edullisemmiksi, joten ota yhteyttä ja kysy tarjous!
Kevään tullen voi olla syytä huolestua kattolumen painosta
Talvinen pakkaslumi ei paina paljoa, vaikka sitä olisi katolla melkein kahden metrin paksuinen kerros. Kevään tullen taivaalta voi sataa myös vettä, sillä lämpötila nousee plussan puolelle. Vesisateet ja lämpöasteet saavat katolla olevan veden vettymään ja tiivistymään, ja samalla muuttuu myös lumen paino per kuutio. Sama määrä lunta voi olla nyt jopa viisi kertaa painavampaa, siksi lumen määrän ja koostumuksen seuraamista ei kannata unohtaa. Puoli metriä märkää suojalunta alkaa jo koetella tiilikaton, peltikaton tai huopakaton kattorakenteita. Katto kannattaa vapauttaa taakastaan ottamalla yhteyttä ja tilaamalla lumen pudotus katolta.
On tilanteita, jolloin katolle kertyvän lumen koostumusta ja määrää kannattaa pitää silmällä pitkin talvea, eikä vain kevään tullen. Pakkaslumi – niin kevyttä kuin se onkin – voi rasittaa tasakattoa tai asuinrakennuksia kevyemmin rakennettuja piha- ja talousrakennuksia. Tasakatolta lumi ei pääse poistumaan valumalla alas, vaan on rakennuksen omistajan vastuulla huolehtia siitä, ettei katolle pääse syntymään ”ylikuormaa”. Jos rakennuksessasi on pinta-alaltaan suuri katto, on hyvä seurata myös sitä, onko tuuli ajanut lumet vain toiseen päähän rakennusta. Epätasaisesti jakautunut kuormitus on suuri riskitekijä! Epätasaista rasitusta syntyy myös silloin, jos lumimassat kertyvät katon sisätaitteiden eli jiirien päälle. Näin voi käydä, ja silloin katto on suuressa vaarassa alkaa vuotaa jiirin kohdalta. Lumen paino voi saada jiirin vaurioitumaan niin, että lumen alla oleva sula vesi pääsee yläpohjarakenteisiin asti.
Lumen tekemät vauriot eivät oikeuta vakuutuskorvauksiin
Kattolumen katon kunnolle muodostamaa uhkaa ei voida vähätellä. Katto voi vaurioitua monin eri tavoin. Usein talon omistajia pelotellaan katon sortumisella, mutta tämä on todennäköistä lähinnä kevyesti rakennettujen aittojen ja hallien ollessa kyseessä – asuinrakennuksen katon romahtaminen on erittäin hankalaa. Massiivinen paino voi kuitenkin vaurioittaa kattorakenteita monin eri tavoin, esimerkiksi siten, että talon katto painuu notkolle. Tämä ei ole mikään ihme, kun ottaa huomioon, että kattolumi voi painaa satoja kiloja per yksi ainut kuutio.
Kuten sanottu, vettyneen lumen paino koettelee katon saumoja ja jiirejä, mitkä voivat alkaa vuotaa talven mittaan. Painava lumi rasittaa myös piipun juurta ja kaikkia muitakin kattoläpivientejä, puhumattakaan siitä, että se voi löystyttää kattotarvikkeiden kiinnitykset. Sulamisveden määrä kattolumen ja vesikaton välissä vaihtelee. Sulaa vettä voi olla paljonkin, jos yläpohjan eristeet päästävät lämmön karkuun. Katon läpi karkaava lämmin ilma sulattaa katolla makaavaa lumivaippaa alta päin, ja vettä voi olla katolla huomattavan paljon. Osa vedestä jäätyy jääpuikoiksi katon reunalle – siksi jääpuikkoja pidetäänkin sen merkkinä, ettei rakennus ole tarpeeksi tiivis. Lämmön runsas karkaaminen voi johtaa kosteusongelmiin välikatolla, siksi ylenpalttiseen lämmön karkailuun on reagoitava eristämällä välikatto paremmin.
Piipun juuren vuotoja voi ehkäistä tarkastamalla piipunjuuren tiivisteet ja piipun suojapellitysten kunnon puolivuosittain. Tiivisteet haurastuvat muun muassa katon lämpöliikkeiden vaikutuksesta, joten ne on jossain vaiheessa aika uusia katon tiiveyden varmistamiseksi. Tällainen ennakoiva kattokorjaus on aina parempi kuin jo syntyneiden vaurioiden korjaaminen.
Kun aurinko alkaa lämmittää ja lumi rupeaa sulamaan, eivät katon huolet ole vielä ohi. Kun iso määrä lunta lähtee vesiliirtoon eli valumaan reippaalla tahdilla pitkin kattoa, voi katto vaurioitua monin eri tavoin. Alas valuva lumi saattaa repiä irti kattotiiliä tai katon tarvikkeita, esimerkiksi viemärintuuletusputkia, aurinkopaneeleita tai rännejä ja alastuloputkia. Katon pinta voi naarmuuntua, jos lumen seassa on yhä teräväreunaista jäätä. Lumiesteetkin saattavat antaa periksi, jos kyseessä on oikein suuri lumitaakka. Kattotarvikkeiden irtoaminen katosta rikkoo niin tiilikattoa, huopakattoa kuin peltikattoakin. Lisäksi alas putoava lumi – varsinkin jäällä ja painavilla kattotuotteilla varustettuna – on hyvin vaarallista pihalla liikkuvien ihmisten ja esimerkiksi talon lähelle pysäköityjen autojen kannalta. On siis monia syitä huolehtia jään ja lumen poistamisesta katolta, jos talvi on poikkeuksellisen runsasluminen, ja katolle kertyy liian paljon ylimääräistä lastia. Mainittakoon vielä se, että lumen aiheuttamat vauriot eivät suinkaan automaattisesti oikeuta vakuutuskorvauksiin, sillä vakuutusyhtiöt pitävät niitä onnettomuuksina, mitkä olisi voitu estää ennalta.
Tunnemme kaikki lumenpudotuksen riskit, joten osaamme varoa niitä
Kattolumitöiden aikana voi pudota katolta, rikkoa vesikatetta tai lommouttaa pihalle jätettyä autoa. Monenlaisia riskejä on siis olemassa, mutta kun niistä on tietoinen, osaa ottaa ne oikealla tavalla huomioon. Meiltä tilaat huoleti myös herkästi vaurioituvien huopakattojen lumenpudotukset, ja me olemme kattofirma myös korkeiden rakennusten kattolumitöihin (esimerkiksi lumimassojen vähentämiseen kerrostalojen katoilta).
Miksi lumimassojen pudotus katolta on niin vaarallista? Kattolumitöiden tekemisestä tekee erityisen vaarallista se, että katolla on usein jäätä, ja että alas pudotettavan lumen mukaan on niin helppo horjahtaa. Korkealla ja jyrkällä katolla on aina vaarallista liikkua, mutta talviolosuhteet tekevät siitä erityisen vaarallista. Katolle ei ole kesälläkään syytä nousta ilman turvavaljaita ja turvaköysiä, mutta talviaikaan ne ovat ehdoton edellytys – jopa tasakatolla. Vähintään yksi työpari pitää olla, jotta mahdollisessa ongelmatilanteessa saa apua – ja työtkin luistavat siten nopeammin. Me olemme tottuneita katolla liikkujia, mutta käytämme silti tervettä järkeä ja harkintaa. Näillä eväillä kattolumityöt sujuvat turvallisesti, ja voimme toteuttaa tarvittaessa muitakin kattotöitä, esimerkiksi katon korjaukset tai vaikkapa koko kattoremontin. Vastoin edelleen yleistä käsitystä, voi katon uusia aivan hyvin myös talvikuukausien aikana.
Meidän ammattilaisemme ovat tarkkoja myös sen suhteen, etteivät tule vaurioittaneeksi kattoa tai sen yksityiskohtia. Lumentyöntimemme tai lapiomme terä ei käy liian lähellä katon pintaa (mikä voisi aiheuttaa vaurioita), vaan jätämme katolle muutaman sentin verran lunta. Lumikerros pehmentää lapion iskuja, ja estää terää raapimasta vesikatteen pintaa. Suunnittelemme huolella myös sen, mihin katolta poistettava lumi pudotetaan – koska katolta voi tulla kerralla alas parikin sataa kiloa lunta, ei ole samantekevää, mihin se sinkoutuu. Tutkimme, ettei mitään hajoavaa jää lumimassojen alle, ja kuinka vaaravyöhyke pitää eristää, jotta kukaan ei vahingossakaan joutuisi vaaraan. Keskusta-alueilla lumenpudotus voi vaatia erikoisjärjestelyjä, esimerkiksi liikenteen ohjausta ja lumien kuljettamista pois tontilta. Osaamme ottaa huomioon kaikki tällaisessakin urakassa tarvittavat seikat, jotta kaikki sujuu joka kantilta katsoen turvallisesti ja mahdollisimman vaivattomasti.
Lumenpudotusurakka on satsaus pihamaan turvallisuuteen
Lumenpudotuksen hinnalla parannat kerrostalon, rivitalon tai esimerkiksi omakotitalon pihamaan turvallisuutta (sekä ehkäiset erilaisia vaurioita, joita liika lumi voisi katolle aiheuttaa). Katolta putoava lumi voi aiheuttaa monenlaisia vahinkoja ja läheltä piti -tilanteita, ja taloyhtiö on vastuussa katolta putoavan jään ja lumen aiheuttamista onnettomuuksista. Jos kyseessä on omakotitalo tai vapaa-ajan asunto, sälytetään vastuu sen omistajan harteille. Kuten jo edellä tuli todettua, ei kotivakuutus useinkaan korvaa lumivaurioita, vaan vetoaa siihen, että ne olisi voitu estää ennalta. Lumen pudotus katolta onnistuu varsin kohtuullista korvausta vastaan, kun tilaat sen meidän kauttamme. Töiden hinnan voi jokainen yksityisasiakas vähentää verotuksessaan, ja rahoituskin järjestyy vaivattomasti kauttamme.
Haluat varmasti tietää tarkan hinnan kiinteistösi kattolumitöille. Ota yhteyttä, niin laskemme hinnan lumen pudotukselle kerrostalon, hallin, omakotitalon tai vaikkapa huvilan katolta. Tarvitsemme tiedon muun muassa talon sijainnista, lumen määrästä, katon pinta-alasta ja harjakulmasta, jotta voimme laskea kilpailukykyisen tarjouksemme. Tarjous sisältää työtunnit, nostimien paikan päälle tuomisen, mahdollisten liikennejärjestelylupien hankkimisen ja kaikki muut lumenpudotusurakassa tarvittavat yksityiskohdat.
Lumiesteistä on paljon hyötyä ja ne useimmiten ovatkin pakolliset
Lumenpudotukset ovat hyvä tapa pitää talviaikaisten vaurioiden ja vahinkojen määrä minimissä. Lisäksi katto kannattaa tarkastaa aina loppusyksystä, jotta rikkinäiset tiilet tulisivat vaihdettua ja kaikki saumat tiivistettyä ennen talven alkamista. Samalla voidaan toteuttaa kattotarvikkeiden kiinnitysten kiristäminen tai esimerkiksi piipun suojapellitysten uusiminen, jotta katto saataisiin mahdollisimman tiiviiseen kuntoon. On vielä yksi tapa estää liiasta lumesta katolle tai ohikulkijoille aiheutuvia vahinkoja, ja se on lumiesteiden asennus.
Lumiesteet estävät vaurioita niinäkin talvina, kun lunta on katolla sen verran vähän, että lumenpudotusta ei tarvita. Ne suojaavat samaan aikaan sekä kattoa että rakennuksen ulkopuolella liikkuvia henkilöitä lumen äkillisiltä liikkeiltä. Lumiesteet tulee rakennusmääräysten mukaan asentaa jokaiselle huopa-, tiili- ja peltikatolle jo rakennusvaiheessa, jos sen kaltevuus on 1:8 tai sen yli. Lumiesteet kuuluvat ainakin ovien ja muiden kulkureittien yläpuolelle, mutta koko katon reunalle asennettuina ne jaksavat kestää rasituksen paremmin. Kattoikkuna ja esimerkiksi aurinkopaneelit ansaitsevat omat lumiesteensä, vai mitä?
Lumiesteiden kunto saattaa muuttua vuosien varrella, siksi ne kannattaa tarkastaa jokasyksyisen kattotarkastuksen yhteydessä – mikäli tarpeen, ehdimme vielä korjata tai uusia ne, tai kiristää niiden kiinnitykset.
Älä anna jään aiheuttaa ongelmia katolla ja kutsu meidät paikalle
Onko kattosi reunalla jäätä ja jääpuikkoja? Ole varovainen, sillä jää saattaa pudota alas ja aiheuttaa onnettomuuksia. Jään poisto katolta on tarpeen jo turvallisuussyistä, mutta lisäksi kannattaa ottaa huomioon se, että jää voi aiheuttaa ongelmia katolle. Jää voi esimerkiksi vaurioittaa katon saumoja ja saada katon vuotamaan. Usein kyse on siitä, että katon reunalla on niin paljon jäätä, että se estää lumen sulamisesta syntyneen veden pääsyn ränneihin. Tämän seurauksena katolla voi olla yht’äkkiä runsas määrä sulaa vettä, ja katon saumat eivät kestä tällaista kovinkaan hyvin. Jopa konesaumakaton kaksikertaiset ja tiiviydestään tunnetut saumat voivat pettää, jos katolla on sulaa vettä runsain mitoin.
Onko katolla jäätä ja jääpuikkoja joka talvi? Se viittaa siihen, ettei katto ole tarpeeksi tiivis – anna meidän tarkastaa, onko yläpohjassa tarpeeksi lämpöeristeitä. Jos lämpöä karkaa reilusti, tapahtuu myös lumen talviaikaista sulamista runsaasti. Lisäksi asuntoa on kallis lämmittää ja ylläpitää. Myös kondenssivettä esiintyy paljon sellaisten kattojen alla, joita ei ole kunnolla eristetty. Asunnon sisäpuolelta nouseva lämmin, kostea ilma voi tiivistyä kosteudeksi silloin, kun ulko- ja sisälämpötilan erot ovat suuria.
Eristeiden määrän lisääminen onnistuu useimmiten ilman sen kummempia kommervenkkejä – sen kuin vain alamme puhaltaa uusia villoja katon alle. Joissain tapauksissa uusille eristeille on toki tehtävä lisää tilaa, mutta se on vain hyvä asia, sillä samalla ilman vaihtuminen katon alla paranee, ja kondenssiveden esiintyminen muuttuu näin entistä epätodennäköisemmäksi.
Ennen kuin alamme lisätä eristeitä, on katolla oleva jää saatava poistettua. Se onnistuu varmimmin kuumalla vesihöyryllä. Ota yhteyttä, niin toteutamme jäänsulatuksen, mikä ei vaurioita minkäänlaista katetta tai sen pinnoitetta.
Erilaisia tapoja pitää rännit ja kattokaivot toiminnassa läpi vuoden
Jäätä saattaa esiintyä myös katon sadevesijärjestelmässä, joko räystäskouruissa tai kattokaivoissa. Syynä on yleensä se, että sadevesijärjestelmässä on roskia. Roskat pitäisikin poistaa ainakin kahdesti vuodessa, jotta vesi virtaisi vapaasti. Syksyn lehtien lennellessä kiivaimmillaan, kannattaa sadevesijärjestelmän veto varmistaa useamminkin.
Rännien umpeen jäätymisen syynä voi olla myös se, että kourut ovat jotenkin vioittuneet ja vääntyneet, ja vesi jää siksi asumaan niihin. Rännikouruja on voinut vääntää niihin jäätynyt vesi tai vaikkapa rännien yllä roikkunut lumikinos. Tällainen kouru on kunnostettava tai uusittava, jotta kaikki vesi saataisiin kulkemaan alastuloputkiin ja sitä kautta oikealle purkupaikalle.
Jos tilanne kuitenkin on se, että huopakaton, tiilikaton tai peltikaton sadevesijärjestelmä on päässyt jäätymään umpeen, älä ala potkia alastuloputkia tai paukutella vesikouruja. Mekaaninen jään poisto on usein melko tuloksetonta, ja aiheuttaa monesti enemmän haittaa kuin hyötyä. Kuuma vesihöyry saa jään sulamaan käden käänteessä, eikä siitä aiheudu mitään vahinkoa katolle, kattokaivoille tai vesikouruille ja alastuloputkille.
Rännien ja kattokaivojen jäätymistä voidaan siis ehkäistä huolehtimalla aktiivisesti niiden roskattomuudesta, ja kuntotarkastamalla ne puolen vuoden välein mahdollisten vaurioiden havaitsemiseksi. Lisäksi voidaan ottaa käyttöön sähköiset menetelmät, eli sulanapitojärjestelmä. Tasakatolla oleviin kattokaivoihin voimme asentaa lämpövastukset, kun taas satulakaton sadevesikourut voidaan varustaa sulanapitokaapeleilla. Totta kai sähkökäyttöinen sulanapitojärjestelmä lisää asumiskustannuksia, mutta toisaalta se ehkäisee tehokkaasti kaikki kosteusvauriot ja muut haitat, joita umpeen jäätyneestä sadevesijärjestelmästä voi aiheutua. Yksi lisähyöty saavutetaan siitä, että pihan poluilla ja kulkureiteillä ei ole enää ränneistä yli vuotavaa vettä, mikä ulkolämpötilan kiristyessä uhkaa jäätyä ja muuttaa reitit todella liukkaiksi.