Kattokorjaukset ja muut kattopalvelut huippuosaamisella!
Kattosi hyvinvointia ajatellen
- Kattokorjaus.com -

Huopakattoremontin jälkeen kattoasiat ovat kunnossa pitkän aikaa

Oikein asennettu huopakatto kestää jopa neljä vuosikymmentä pitäen sateet tiukasti rakennuksen ulkopuolella. Vanha katto, minkä pelkäsit alkavan vuotaa hetkellä millä hyvänsä, on tuossa tuokiossa historiaa. Tilalle asentuu uusi, hyvännäköinen ja laadukas huopakatto, mikä ei tarvitse isompia huoltoja ainakaan pariinkymmeneen vuoteen, ja minkä saumat eivät ala irvistellä. Jos katon alla ei ole kosteusvaurioita alkaessamme kunnostaa kattoa, onnistuvat vanhan huopakaton purku ja uuden huopakaton asennus varsin nopeasti.

Me olemme oikein ihastuneita nykyaikaisiin bitumikattoihin, mitkä kestävät erinomaisesti kaikenlaisia rasituksia, näyttävät vuosikymmenestä toiseen yhtä hyvältä ja sopivat kaikenlaisille katoille. Huopakaton asentaminen on mukavaa, sillä elastista kattohuopaa on helppoa käsitellä ja työstää. Valmista tulee nopeasti, olipa kyseessä tasakatto tai monimuotoinen katto. Meiltä luonnistuu myös perinteisillä tekniikoilla asennettava kolmiorimakatto.

Olipa kattosi tiivissaumakatto, kolmiorimakatto tai vaikka bitumipaanukatto, tulee sitä säännöllisesti huoltaa, jos meinaa saada siitä irti pisimmän mahdollisen käyttöiän. Säännöllisiä huoltoja ovat katon puhdistukset katteelle kertyneistä roskista, mitkä voisivat jouduttaa katon sammaloitumista. Sammalenpoistokäsittely, lumenpudotus ja katon pinnoitus tilataan tarvittaessa. Jokaisen huollon tai muun huopakattotyön yhteydessä me tarjoamme ilmaisen kattotarkastuksen, minkä ansiosta saat tarvittaessa tarjouksen muista kattohuolloista tai katon paikkaamisesta, esimerkiksi kattoreikien tiivistämisestä tai vuotavan läpiviennin korjaamisesta.

Mikäli kerrostalon, omakotitalon tai vaikka ulkorakennuksen huopakaton vaihto on ajankohtaista, toimi seuraavasti: tartu puhelimeen tai täytä tarjouspyyntölomake, niin otamme sinuun yhteyttä. Laskemme tarjouksen kiinteistösi bitumikaton uusimisesta vasta käytyämme paikan päällä. Arviointikäynti voidaan toteuttaa asiakkaan paikallaollessa tai asiakas voi antaa luvan käydä kohteessa hänen poissa ollessaankin. Luvan antaessa meidän on tietenkin helpompi suunnitella käyntimme ja todennäköisesti tällöin myös tarjous saadaan nopeammin tehtyä. Käynnin perusteella voimme laatia sopivan hinnan katon vaihtamiselle laatu- ja takuutyönä. Omakotitalon tai mökin kattoremontista voi hakea kotitalousvähennystä, ja rahoitusmahdollisuuskin löytyy – sopivan remonttilainan avulla katon voi uusia heti, kun tarvetta ilmenee.

Huopakattoremontit ovat erikoisosaamistamme

Uudet huopakatot varmalla otteella ympäri Suomen

Meiltä saat huopakattoremontit avaimet käteen -palveluna ympäri Suomea. Toimimme maanlaajuisesti ja tavoitat meidät mm. seuraavilta paikkakunnilta: Asikkala, Askola, Espoo, Fiskars, Forssa, Hamina, Hanko, Hartola, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki, Hirvensalmi, Hollola, Hyvinkää, Hämeenlinna, Iitti, Inkoo, Janakkala, Joutsa, Jyväskylä, Järvenpää, Karjaa, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Kittilä, Kotka, Kouvola, Kuopio, Kuusamo, Lahti, Lapinjärvi, Levi, Lohja, Loppi, Loviisa, Mikkeli, Myrskylä, Mäntsälä, Mäntyharju, Nokia, Nummi-Pusula, Nurmijärvi, Pornainen, Pukkila, Raasepori, Riihimäki, Sipoo, Siuntio, Tampere, Turku, Tuusula, Vantaa, Vihti.

Huopakatto ei ole mikään tylsä valinta

Bitumikattojen historia on lyhyesti ja yksinkertaistetusti tällainen: ensin katoille kiinnitettiin tervattuja paperiarkkeja, sitten pinnoitettua raakahuopaa. Seuraava askel – mikä tapahtui viime vuosisadalla – olivat lasikuituhuovat. 1970-luvulla yleistyivät joustavat kumibitumikatteet, mitkä löivät laudalta kaikki aiemmat versiot niin vedenpitävyydessä kuin kestävyydessä. Tämän päivän bitumikatteet ovatkin hyvin kestäviä ja rasituksensietokykyisiä, sillä ne pystyvät suojaamaan rakennusta jopa 40 vuotta putkeen. Auringosta ja sammaleista saattaa olla riesaa, mutta säännölliset huopakattohuollot auttavat kattoa kestämään tällaisiakin rasituksia. Pinnoite auttaa kattoa vastustamaan sammaleita, mitkä kuluttavat katetta ja saattavat availla sen saumoja. Pinnoite suojaa bitumikatetta myös auringon ultraviolettisäteiltä, joiden vaikutuksesta kate voisi kuivua ja ruveta halkeilemaan. Kun aiempi pinnoite alkaa osoittaa kulumisen merkkejä, voidaan se uusia.

Kattohuovan asennus sujuu meiltä nopeasti ja tasokkaasti, tulipa se asentaa hitsaamalla tai liimaamalla. Monet tänä päivänä myytävät kattohuovat ovat itseliimautuvia. Toinen viimeaikainen keksintö on huopakattopinnoite, mikä puhdistaa ilmaa saasteista. Jos tahdot, että kattosi neutraloi liikenteen ja teollisuuslaitoksien tuottamia typpioksidipäästöjä, valitse huopakatto, minkä pinnoitteessa on titaanidioksidia. Titaanidioksidi toimii yhdessä auringon kanssa muuttaen ilmassa esiintyvät typpioksidit nitraatiksi. Vaarattomat nitraattikertymät katoavat katon pinnalta tuulen ja sateen vaikutuksesta. Kiviteräskate on huopakatto, mikä muistuttaa ulkonäöltään hieman tiilikattoa. Kiviteräskate sopii kaikille tyylikästä, hiljaista ja rasituksensietokykyistä bitumikattoa etsiville. Huopakatto ei suinkaan ole tylsä valinta – parhaimmillaan se on hyvin palveleva, monipuolinen ja kiehtovan näköinen katto, minkä alla asuu katon toimintaan täydellisen tyytyväisiä ihmisiä.

Pinta- ja aluskermin asennus

Bitumikaton asentaminen sujuu joutuisasti ja jouhevasti, kun asialla ovat meidän kauttamme tilatut huopakattoammattilaiset. Meidän asentamassamme huopakatossa ei ole mitään vikaa, vaan se on viimeistä saumaa ja huopakattonaulaa myöten oikein asennettu. Jokainen läpivienti – esimerkiksi piippu, hormi tai kattoikkuna – on tiivistetty asianmukaisella tavalla, ja aluskermi on paikoillaan varmistamassa kattorakenteiden pysymisen kuivana siinäkin tapauksessa, että pintahuopa alkaisi vuotaa. Mitään kattoa ei mielestämme kannata asentaa ilman aluskatetta tai aluskermiä, sillä mikä tahansa katto voi alkaa vuotaa – esimerkiksi piipun juuresta. Aluskermi pitää kosteuden pois katon alta, eikä lahovaurioita tai muita kosteusongelmia esiinny.

Nopeimmillaan bitumikatto tulee uusittua teettämällä osittainen huopakattoremontti. Tämä tarkoittaa pelkän pintahuovan ja aluskermin uusimista. Tällainen operaatio on mahdollinen silloin kun katon puurakenteet ovat hyvässä kunnossa. Jos umpilaudoitus tai muut rakenteet ovat kastuneet tai muuten uusittavassa kunnossa, täytyy kattoremontti toteuttaa laajempana.

Edullisemmin talon bitumikaton voi uusia, jos vanha katto voidaan jättää kokonaan purkamatta. Mikäli vanhassa katossa ei ole mitään rakenteellista vikaa, voidaan uusi huopakatto, palahuopakatto tai peltikatto rakentaa suoraan vanhan katon päälle. Ensin vanha katto harjataan ja tiivistetään, ja sitten se saa jäädä toimimaan uuden katon alusrakenteena.

Kolmiorimakaton päälle ei kuitenkaan voida rakentaa uutta kattoa. Kolmiorimakate on perinteikkäin tavoin asennettu huopakattotyyppi, mikä muistuttaa niistä ajoista, kun huopakattoa ei voitu muilla tavoin asentaa tarpeeksi tiiviisti. Jos kattosi kaltevuus on ainakin 1:3 eli 18 astetta, voimme asentaa sille kolmiorimakaton, minkä saumat nostetaan katteesta ylös katteen alla olevien, kolmion muotoisten rimojen avulla. Tämä hieman konesaumakattoa muistuttava ratkaisu varmisti, ettei vesi jäänyt saumojen päälle niiden tiiviyttä koettelemaan. Hitsaamme ja asennamme kolmiorimakaton mille tahansa katolle, mikä on tarpeesi kalteva. Jos rakennuksesi katto on liian loiva, voimme muokata kattoa kaltevammaksi!

Tasakaton ei tarvitse olla pysyvä ratkaisu

Meidän toteuttamamme huopakattoremontin yhteydessä kattoon voidaan tehdä monenlaisia muutoksia. Katon harjakulmaa voidaan muuttaa, tai kattoa voidaan korottaa. Yht’äkkiä rakennuksessasi saattaa olla paitsi uusi katto, myös uusi asuinkerros! Kerro lisää uutta kattoa koskevista toiveistasi, niin suunnitellaan yhdessä unelmiesi kattoremontti. Jotkin työt, kuten katon korotus tai tasakaton vaihto harjakatoksi, vaativat lupaa. Mitä aikaisemmassa vaiheessa otat yhteyttä alueesi rakennusvalvontaan, sitä varmemmin lupa-asiat saadaan kuntoon ennen kattoremontin aloittamista.

Vaikka rakennuksessasi olisi tasakatto, sen ei tarvitse olla pysyvä tai lopullinen ratkaisu, sillä katto voidaan suhteellisen helposti tehdä kaltevammaksi. Miksi niin monet vaihtavat tasakaton pulpettikatoksi, aumakatoksi tai esimerkiksi harjakatoksi? Muoti on tietenkin muuttunut, mutta ei kyse ole pelkästä muodista. Kaltevampaa kattoa on helpompi huoltaa kuin tasakattoa, sillä kaltevammalta katolta vesi, lumi ja roskat pääsevät poistumaan helpommin. Tasakaton päälle voi kertyä melko paljon roskia, mitkä jouduttavat katon sammaloitumista ja huovan haurastumista. Jos kattokaivoja ei pidetä puhtaana, voivat ne lakata vetämästä, ja katolle saattaa kertyä seisovaa vettä. Seisovan veden alla voivat katon saumat pettää, ja tämähän johtaa kattovuotoon. Pahimpaan lehtienputoamisaikaan kattokaivojen puhtaus on hyvä varmuuden vuoksi tarkastaa riittävän usein, jopa viikoittain. Tasakaton päältä pitää myös pudottaa lunta useammin kuin esimerkiksi satulakaton päältä, jotta kattolumen paino ei kasva sellaiseksi, että katon saumat ja kantavat vesikattorakenteet olisivat vaarassa vaurioitua. Kaltevammasta katosta on sekin ilo, että välikaton kunnon pääsee tarkastamaan ilman, että vesikattoa avataan. Jos tahdot eroon omakotitalon tai esimerkiksi rivitalon tasakatosta, ota yhteyttä – olemme oikea kattourakoitsija toteuttamaan tällaisenkin kattoremontin.

Miksi katon alle kannattaa lisätä eristeitä?

Kattoremonttiin voidaan yhdistää muita kattotöitä, vaikkapa uusien eristeiden lisääminen (eli katon lisälämmöneristys) tai katon kattoturvatuotevalikoiman päivittäminen. Uudelle katolle voidaan meidän toimestamme asentaa myös vaikkapa aurinkopaneeleita tai erilaisia hormia ja putkia, joilla parannetaan asunnon ilmanvaihtoa. Asennamme katollesi kattoikkunankin, jos haluat – oikein asennettu, tiivistetty ja eristetty kattoikkuna ei ole riskirakenne, vaan merkittävä avaruutta ja viihtyisyyttä lisäävä tekijä. Kattoikkunan läpivienti pitää kuitenkin säännöllisin väliajoin tarkastaa, aivan kuten kaikki muutkin kattoläpiviennit. Jos teetät omakotitalon, rivi- tai kerrostalon tai esimerkiksi mökin katon kevät- ja syyshuollot meillä, tulevat kaikki läpiviennit ja muut katon yksityiskohdat tarkastettua aina oikeaan aikaan.

Eristeiden lisääminen onnistuu helposti ja huokeasti kattoremontin yhteydessä. Jatkossa lämpö pysyy tehokkaammin sisätiloissa, joten luvassa on aiempaa huokeampia lämmityskuluja. Jopa 20 % lämmöstä pääsee karkuun yläpohjan kautta, joten paremmin eristetty katto vaikuttaa paljon rakennuksen energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen. Runsaslumisinakaan talvina ei tarvitse olla huolissaan saumavuodoista, jos eristeitä on tarpeeksi, ja katon saumojen kunto on tarkastettu ennen talvea. Jos katon läpi karkaa runsaasti lämmintä ilmaa, saattaa katolle kertyä runsaanpuoleisesti sulaa vettä. Vesi saattaa päästää saumoista läpi. Jos talossa on satulakatto, saattaa sula vesi jäätyä korkeaksi jääkerrokseksi talon räystäille estäen uusien sulamisvesien pääsyn vesikouruihin.

Uusi huopakatto kohtuullisella hinnalla ja tarpeeksi pitkällä maksuajalla

Kun otat yhteyttä ja pyydät tarjouksen kattosi uusimisesta, saat varsin pian kuulla, mitä kattosi vaihto avaimet käteen -pakettina maksaa. Asia selvitetään paikan päällä, koska hintaan vaikuttavat niin katon kaltevuus, rakennuksen korkeus, kattoläpivientien määrä kuin myöskin se, onko kosteus päässyt vaurioittamaan katon rakenteita. Jos katon rakenteissa ei ole mitään vikaa, voidaan katto uusia nopeasti ja hyvin kohtuullisella hinnalla. Vaikka puuosista löytyisikin kosteutta ja lahoa, toimimme silti mahdollisimman ripeästi ja kustannustehokkaasti, joten voit luottaa meihin. Teemme kaiken ensiluokkaisella ammattitaidolla, emmekä jätä hoitamatta mitään yksityiskohtaa, kuten kattoikkunan pellittämistä, jätteiden poisvientiä tai lopputarkastusta. Asennustyölle myönnetään pitkä takuu, ja ammattitaitoisen asennuksen ansiosta myös uuden katteen ja katolle mahdollisesti asennettujen uusien kattovarusteiden takuut pysyvät voimassa.

Kun tiedät, paljonko vanhan katon purku ja uuden katon asennus ammattilaistemme tekeminä maksavat, voit halutessasi hakea kauttamme saatavilla olevaa rahoitusta urakan kustannuksia varten. Luotettava yhteistyökumppanimme tarjoaa aina sopivan määrän remonttilainaa, joten voit hakea lainaa puuttuvalle osalle tai vaikka koko summalle. Lainan voit maksaa pois sopivan kokoisissa erissä joustavan takaisinmaksuajan puitteissa. Kotitalousvähennystä ei kannata unohtaa hakea, sillä se huojentaa omakotitalon tai mökin omistajalle kattoremontista aiheutuvia kustannuksia entisestään.

Näin pitkäikäinen huopakatto ei jää pelkäksi haaveeksi

Ota meidät mukaan taloyhtiönne tai esimerkiksi omakotitalonne katon elinkaaren jokaiseen vaiheeseen, niin pitkäikäinen ja huoleton katto ei jää pelkäksi haaveeksi. Sama katto kestää neljä vuosikymmentä, mahdollisesti vielä jonkin verran enemmänkin, jos sitä huolletaan ja korjataan asianmukaisella tavalla. Saat kuulla lisää siitä, miten juuri sinun kattoasi pitäisi juuri nyt huoltaa tai paikata, kun tilaat meiltä jonkin kattotyön – vaikkapa sadevesijärjestelmän puhdistuksen tai koko katon kevät- tai syyshuollon. Jokaiseen kattotyöhömme sisältyy ilmainen kattotarkastus, minkä aikana tutkitaan niin katteen kuin kaikkien katon tarvikkeidenkin kunto. Jos katon alle on mahdollista mennä, käymme myös välikatolla tutkimassa katon rakenteiden kunnon. Lopuksi saat tarjouksen niistä kattohuolloista ja -korjauksista, joiden avulla katto pysyy paremmassa kunnossa. Saat kuulla esimerkiksi siitä, jos katolla kasvaa sammaleita, tai katteen pinnassa on kuluneita kohtia ja/tai ilmakuplia. Mainitsemme tarvittaessa myös vääntyneistä suojapellityksistä, rapautuneesta piipusta, ruosteisista räystäskouruista tai tiivistettävistä saumoista, käymmehän läpi koko kattokokonaisuuden kunnon erittäin huolellisella otteella.

Monet huopakaton vauriot ovat korjattavissa varsin edullisesti, jos vauriot havaitaan ajoissa. Pienikin kattoreikä voi johtaa suurisuuntaisiin kosteus-, laho- ja homeongelmiin katon alla, jos sitä ei ajallaan paikata. Jokaisen rakennuksen katto kannattaakin tarkastuttaa kaksi kertaa vuodessa, eli ennen talvea ja heti sen jälkeen. Asiantuntijoiltamme saat rehellisen arvion myös siitä, missä vaiheessa bitumikatto on niin vanha tai niin pahoin vaurioitunut, ettei sitä kannata enää korjata. Jos katto vaihdetaan ennen kuin laho ja home alkavat tehdä tuhojaan katon alla, onnistuu bitumikattosaneeraus hyvällä hinnalla ja ripeällä aikataululla.

Tomerat ammattilaisemme suorittavat myös huopakattohuollot

Katon kuntotarkastus on tärkein ja tehokkain tapa pitää huolta huopakatosta, ja pidentää sen käyttöaikaa. Toinen yhtä usein tarvittu kattohuolto on katon puhdistus. Omakotitalon, rivitalon tai kerrostalon katto kannattaa puhdistaa roskista ja katu- sekä siitepölystä kaksi kertaa joka vuosi. Katon pitäminen siistinä ja puhtaana vähentää katon sammaloitumista. Sammalet aiheuttavat monenlaista uhkaa katon kunnolle, joten niiden syntyminen kannattaa ehkäistä jo ennalta. Katolle kertyneitä lehtiä ja muita roskia ei kannata poistaa harjaamalla, sillä kivisirotepintaa ei kannata rasittaa suotta. Kivisirotepinta on niin herkkä, että esimerkiksi katuharjan harjakset voivat olla tarpeeksi karkeita vaurioittaakseen sitä. Teemme työn tehokkaasti, mutta turvallisesti ilmapuhaltimilla.

Jos talosi katolle alkaa kasvaa sammaleita, ota yhteyttä ja tilaa sammalenpoisto huopakatolta. Sitäkään ei suoriteta väkivalloin, vaan sammalenpoistoaineen avulla. Aine levitetään talon katolle, ja se saa rauhassa imeytyä katteeseen. Tämä aine pystyy nitistämään myös katteen sisällä olevat itiöt ja sammalten juuret, joten kaikki sammalet kuolevat, ja katto pysyy pitkään sammaleettomana. Sammaleita voi ehkäistä poistamalla tontilta puut, mitkä kattoa eniten roskaavat ja varjostavat. Kaikki lahot puut on viipymättä kaadettava, jotta ne eivät kovalla tuulella kaatuisi katon päälle.

Kun huopakattosi on ehtinyt puoleenväliin elinkaartaan, on se aika pinnoittaa uudestaan. Pinnoite pitää huolen siitä, että kattosi pysyy joustavana vielä seuraavat parikymmentä vuotta. Joustavuus on bitumikaton kestävyyden salaisuus. Jos katto pääsisi esimerkiksi auringon vaikutuksesta kuivumaan ja kovettumaan, se voisi ryhtyä halkeilemaan erilaisten mekaanisten rasitusten alla. Lisäksi uusi pinnoite piristää koko rakennuksen ulkonäköä palauttamalla katteelle sen alkuperäisen värin ja kiillon. Kattosi on kuin uusi, kun pesemme, tiivistämme ja pinnoitamme sen!

Huopakatto saattaa vaatia huomiota ja huolenpitoa myös talven aikana. Karhea pinta pitää lumen paikoillaan paremmin kuin sileä ja liukas pinta, joten huopakaton omistajan pitää tilata lumenpudotus paljon todennäköisemmin kuin peltikaton omistajan. Ammattitaidolla suorittamamme lumen pudotus vapauttaa katon liian raskaan taakan alta. Taidokkaat ammattilaisemme huolehtivat myös jään sulatuksesta huopakatolta, ränneistä ja kattokaivoista. Meihin voit luottaa kaikissa katon sadevesijärjestelmää koskevissa töissä – tilaa vaikka rännien paikkaus tai sadevesijärjestelmän sulanapitokaapelien asennus!

Scroll to Top