Kattokorjaukset ja muut kattopalvelut huippuosaamisella!
Kattosi hyvinvointia ajatellen
- Kattokorjaus.com -

Kattotöistä vaikeimmatkin sujuvat sukkelasti ammattilaisiltamme 

Me teemme ammattitaidolla kaikenlaiset peltikattojen, huopakattojen, tiilikattojen ja alumiini- sekä kuparikattojen tarvitsemat kattotyöt – myös ne kaikista vaikeimmat. Myös varttikattotyöt hoidetaan lain sallimissa puitteissa kaikella asiaankuuluvalla tarmolla ja pätevyydellä. Katon varusteleminen on merkittävä osa palveluvalikoimaamme. Huolehdimme valtakunnallisesti kaikenlaisten kattotuotteiden asentamisesta, huoltamisesta ja korjaamisesta. Jos tahdot katollesi aurinkopaneeleita, kattovalokupuja tai uusia kattoturvatuotteita, ota yhteyttä. Pidämme huolta myös sadevesijärjestelmien (kattokaivojen, jalkarännien, vesikourujen ja alastuloputkien) kunnosta, mikä onkin äärimmäisen tärkeää, sillä maassamme sataa paljon ja usein. Keväällä katolla ollut lumi sulaa, ja siitäkin aiheutuu paljon vettä. Jos kaikki tuo kosteus päätyisi rakennusta ympäröivään maaperään, voisivat rakennuksen perustukset kastua. 

Me toteutamme myös kaikki katon alla tarvittavat työt. Kattorakenteet, lämpöeristeet, aluskatteet ja välikaton ilmanvaihtoon liittyvät asiat saadaan kerralla kuntoon, kun asialla olemme me ja kokeneet asiantuntijamme! Olipa kyse notkolle painuneesta katosta, lahonneista aluslaudoituksista tai vaikkapa siitä, että haluat vaihtaa tasakattosi satulakatoksi, me teemme kaiken laadukkaasti, ripeästi ja asiakaslähtöisesti.

Omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon kattotyöt oikeuttavat kotitalousvähennykseen, mitä haetaan Verohallinnolta töiden teettämisen ja maksamisen jälkeen. Kotitalousvähennyksen avulla tekemiemme kattotöiden muutenkin edullisia kustannuksia voi huojentaa vielä entisestään! Rahoituksemme avulla katon korotuksen, kattoturvatuotevalikoiman päivittämisen, aluskatteen vaihdon tai vaikka sadevesijärjestelmän sulanapitokaapeleiden asentamisen voi maksaa pois itselle sopivissa kuukausierissä. Tästä remonttilainasta kuulet lisää ottamalla yhteyttä asiantuntijoihimme, tai klikkaamalla kotisivuillamme olevaa linkkiä.

Kannattaa muistaa myös se, että aina kun asioit meidän kanssamme, saat koko katon kunnon tarkastamisen ilmaiseksi. Olipa kyse jostain aivan pienestä katon huoltotoimesta, saat samalla katon yleiskatsauksen. Sen aikana tutkimme kerrostalon, kesämökin tai esimerkiksi rintamamiestalon katon yleiskuntoa, jotta osaisimme tarvittaessa mainita kaikista paikkaus- tai huoltotarpeista. Katosta voi löytyä huonokuntoisia saumoja, irtoamassa olevia kiinnikkeitä tai sammal- ja jäkäläkasvustoja, mitkä on poistettava pikaisesti. Saat kaikista bongaamistamme työtarpeista reilun tarjouksen, ja tulemme toteuttamaan ne nopealla aikataululla.

Kattotyöt huopa-, pelti- ja tiilikatoille

Yläpohjan kuivuus ykkösjuttu katon ja koko rakennuksen kannalta

Yläpohjan kunto pitää varmistaa usein, sillä siellä esiintyvät ongelmat lyhentävät katon käyttöikää, aiheuttavat koko ajan kasvavia korjauskustannuksia ja voivat vaikuttaa koko rakennuksen asumiskelpoisuuteen. Oikein toteutetussa ja kaikin puolin toimivassa yläpohjassa ei esiinny kosteutta, sillä ilma vaihtuu tehokkaasti, ja aluskate suojaa kattorakenteita mahdollisilta kattovuodoilta. Yläpohjassa on myös oltava tarpeeksi eristeitä, jotta rakennus ei olisi epätiivis, ja jotta katon alla ei esiintyisi kondenssivesiongelmia.

Miten huonosti tuulettuvaan yläpohjaan kannattaa puuttua?

Jos yläpohja tuulettuu huonosti, rakennuksen sisältä kohoava kosteus ja lämpö eivät pääse pois katon alta. Kosteus voi tiivistyä vesipisaroiksi, mitkä alkavat lahottaa katon alapuolisia puuosia, ja homehduttaa eristekerrosta. Meillä on tiedossamme parhaat konstit ja keinot jokaisen erilaisen katon tuulettumista koskeviin ongelmiin. Paikan päällä suoritettu alkukatselmus kertoo meille, mikä on paras tapa toimia.

Vaihtoehto 1 on lisätä ilmanvaihtohormeja. Katon läpi asennettavien ilmanvaihtokanavien ja -venttiilien avulla ilma alkaa kiertää tehokkaammin. Ilman vaihtumista voi tarvittaessa tehostaa alipainetuulettimella, esimerkiksi peltikatolle asennettavalla harjapeltituulettimella tai tiilikatolle tulevalla harjatiilituulettimella. Ilmanvaihtoputket ja tuulettimet vaativat kattoläpivientien tekemistä, mutta meiltä kaikki läpiviennit onnistuvat varmasti oikealla tavalla. Toteutamme tiiviisti  myös aluskatteen läpiviennit.

Vaihtoehto 2 on korottaa kattoa. Ilma saattaa vaihtua laiskasti ihan vain sen takia, että aluskatteen ja lämpöeristeiden väliin jäävä tuuletustila on liian matala. Katon korotus voi olla paras yhdistää katon uusimiseen, mutta tutkimme tapauskohtaisesti, mikä on paras tapa toimia. Matalampikin tuuletustila voi olla toimiva, jos aluskate on diffuusioavoin. Vaihtoehto 3 onkin vaihtaa vanha, kondessisuojattu aluskate hengittävään eli diffuusioavoimeen malliin.

Aluskate on katon kannalta elintärkeä kaksoisagentti

Joka katon alle kuuluu aluskate. Aluskatteella on kaksi eri vastuualuetta, joista ehjä, oikein mitoitettu ja oikealla tavalla asennettu aluskate pitää kiitettävästi huolen. Ensinnäkin aluskate estää katon läpi valuvaa vettä pääsemästä katon alle. Aluskate pitää vettä, joten se ohjaa pintaansa myöten kaiken veden kohti räystäitä. Toinen vastuualue liittyy kondenssiveden ehkäisemiseen. Kondenssisuojattu aluskate estää katon alle päässyttä vesihöyryä tiivistymästä pisaroiksi katon alapinnalle tai kattorakenteisiin. Kondenssisuojattu aluskate on avain toimiva ratkaisu, jos katon tuuletustilalla on riittävästi korkeutta. Muussa tapauksessa kannattaa harkita uudenlaista aluskatetta, eli hengittävää aluskatetta, mikä tehostaa kosteuden poistumista katon alta. Hengittävän aluskatteen läpi kaikki vesihöyry voi haihtua, joten rakenteet pysyvät entistä varmemmin kuivina.

Aluskatteeseenkin voi tulla vaurio. Reikää tai halkeamaa ei kannata jättää huomioimatta, sillä se pilaa aluskatteen toimintamahdollisuudet. Reikiintynyt tai haljennut osa aluskatteesta on purettava, ja sen tilalle on asennettava uutta aluskatemateriaalia. Aluskatteen ei pitäisi hajota, jos se on ensinnäkin asennettu oikein – liika kireys tai liika löysyys ovat yhtä haitallisia, sillä liian tiukalla vedetty aluskate voi revetä, ja löysänä pussittavan aluskatteen päälle kertyy vettä. Seisova vesi on aluskatteen pahin vihollinen, ellei lasketa nokittelevia pikkulintuja (ne ja muut pieneläimet pysyvät katolta pois räystäiden tuuletusaukkoihin asennettavien lintuverkkojen avulla).

Aluskate ei pääse kuivumaan, vaan jää kärsimään pitkäaikaisesta kosteudesta myös sellaisessa tapauksessa, että katon harjalta pääsee roskia aluskatteelle. Harjatiivisteet estävät tämän ilmiön. Jos roskia jo on aluskatteelle päässyt, on ne poistettava, ennen kuin niihin sitoutuva kosteus haurastuttaa kattosi aluskatteen. Roskien poisto edellyttää vesikatteen avaamista tarvittavilta osin.

Tiiviimpi katto, vähemmän kosteusongelmia ja parempi energiatehokkuus – kaikki yhden kattotyön avulla!

Tehokas ilmanvaihto ja ehjä aluskate eivät vielä riitä; tarvitaan myös kunnollisia höyrynsulkuja ja riittävää määrää lämpöeristeitä, jotta katon alle ei pääsisi kosteutta. Kun höyrynsulut ovat kunnossa ja eristeitä on tarpeeseen nähden riittävästi, yläpohjaan ei nouse merkittävää määrää kosteutta tai kosteudeksi tiivistyvää lämpöä. Jos lämpö karkaisi sisältä, olisi asuintilojen lämmittäminen varsinkin talvella melko kallista – uusien eristeiden avulla säästät myös asumiskuluissa. Karkaava lämpö voisi sulattaa kattolunta altapäin (ja vieläpä melko runsaasti), ja siten kasvattaa saumavuotoriskiä. Mitä enemmän katolla on sulaa vettä, mitä lumen paino koettaa painaa katon saumojen ja tiivisteiden läpi, sitä todennäköisemmin katto vuotaa talvella. Säästä lämmityskuluissa, vähennä energiankulutustasi, pienennä hiilijalanjälkeäsi ja vähennä kondension sekä saumavuotojen todennäköisyyttä, ja tilaa katon lisälämmöneristys meiltä!

Anna asiantuntijoidemme tarkastaa, onko kattosi alla riittävästi eristeitä. Jos vastaus on negatiivinen, teemme tarjouksen uusien eristeiden lisäämisestä katon alle. Jos uusille eristeille ei ole tilaa, voimme korottaa kattoa – usein tilaa kuitenkin löytyy. Vanhoja eristeitä ei tarvitse purkaa, ellei niissä esiinny kosteutta. Toinen syy vanhojen eristeiden purkamiselle on se, jos haluat vaihtaa vanhat eristeet uudenlaiseen ekovillaan. Vaikka urakkaan sisältyisikin vanhojen eristeiden purku ja niistä aiheutuvat jätekustannukset, sujuu työ nopeasti ja edullisesti. Parhaimmassa tapauksessa katon lisäeristys on maksanut itsensä takaisin jo parissa talvessa.

Kattoturvatuotevalikoima kuntoon ja pari uutta läpivientiä saman tien paikoilleen?

Koska rakennuksen omistaja tai taloyhtiö on vastuussa siitä, että katolla liikkuvien henkilöiden on turvallista työskennellä, kannattaa turvallisuusasiat hoitaa ensi tilassa kuntoon. Kun asiantuntijamme näkee katon, hän osaa kertoa, onko siellä rakennusmääräysten ja yleisen turvallisuuden kannalta tarpeellinen määrä kattoturvatuotteita, vai tarvitaanko jotain lisää. Joka katolle on päästävä hyväkuntoisia talo- ja kattotikkaita myöten. Jyrkillä ja korkeilla katoilla voi olla tarvetta myös kattosilloille, palotikkaille, turvakaiteille tai esimerkiksi savunpoistoluukuille. Savunpoistoluukku on tarpeen varsinkin kerrostaloissa. Se laukeaa poistaakseen kuuman ja näkyvyyttä haittaavan savun pelastusreiteiltä, jos kerrostalossa sattuisi syttymään tulipalo. Tällainen aparaatti on testattava kerran tai kaksi vuodessa – voimme hoitaa tämän asian kattokokonaisuuden kevät- ja syystarkastuksien yhteydessä.

Lumiesteet kannattaa hankkia estämään katolta alas putoavan lumen mahdollisesti aiheuttamat henkilö- tai omaisuusvahingot. Lumiesteitä ilman ei voi jäädä, mikäli katon kaltevuus on 1:8 tai enemmän. Me toimitamme kaikille katoille huippulaadukkaat kattoturvatuotteet lumiesteistä palotikkaisiin, ja asennamme ne luotettavasti paikalleen. Jos kattoturvatuotevalikoimassasi on jotain huollettavaa tai korjattavaa, autamme silloinkin. Kattotikkaat saattavat irrota kovalla tuulella, tai poikkeuksellisen raskas lumitaakka voi vääntää lumiesteet piloille – tällaisia korjaustarpeita voi esiintyä.

Asennamme myös kaikki muut kattotarvikkeet, kuten kattoikkunat, kattoluukut, pieneläinesteet, harjatiivisteet ja -tuulettimet sekä esimerkiksi asunnon ilmanvaihtoa edesauttavat huippuimurit ja viemärintuuletusputket. Sekä kattoikkunat että kattovalokuvut tuovat sisätiloihin valoa ja avaruutta. Kattoluukku toimii tarvittaessa hätäpoistumistienä, mutta sillä on puolivuosittaista käyttöä yläpohjan kunnon tarkastamista helpottavana kulkureittinä. Pieneläinesteillä voidaan viitata pulupiikkeihin, mitkä vähentävät lintujen halua istahtaa katon reunalle sontimaan, tai räystäiden tuuletusaukkoihin asennettaviin lintuverkkoihin. Lintuja, oravia tai hiiriä ei kannata päästää katon alle, sillä ne saattavat innostua repimään aluskatetta tai pesimään eristeisiin. Eristeiden päällä ei saisi olla mitään, korkeintaan eristeiden päällä liikkumista helpottavat pitkospuut: kaikki ylimääräinen vaikeuttaa eristeiden hengittämistä. Harjatiivisteet estävät roskien ja tuiskuavan lumen pääsyn aluskatteelle; harjatuuletin puolestaan parantaa ilman vaihtumista katon alla.

Osa uusista kattovarusteista vaatii uusien läpivientien tekoa, esimerkiksi viemärintuuletusputket ja aurinkopaneelit. Älä pelkää: me osaamme tehdä sellaiset läpiviennit, mitkä eivät päästä lämpöä ulos eivätkä kosteutta katon alle. Tiivistämme ja eristämme läpiviennit huolellisesti, ja jatkossa tarkastamme niiden kunnon jokakeväisten ja -syksyisten kattotarkastuksien yhteydessä. Tiivisteet haurastuvat ajan kanssa, mutta kun ne uusitaan ajoissa, ei katto ala vuotaa savupiipun kohdalta tai minkään muunkaan läpiviennin paikkeilta.

Vain ehjää hormia kannattaa käyttää – estä kosteuden pääsy hormia rapauttamaan

Hormiin tuleva sadevesi uhkaa rapauttaa hormin, sillä veden jäätyminen synnyttää pakkasrapautumista. Sen seurauksena hormiin alkaa vähitellen syntyä aina vain isompia koloja ja halkeamia. Halkeamiin kertyvä noki on vaarallista. Hormit nuohotaan mielellään vuosittain, jotta nokea ei kertyisi, mutta rassi ei yllä koloihin asti. Jos noki syttyy tuleen, voi palo levitä koko rakennusta koskevaksi rakennuspaloksi. Jotta tulisijaa voisi taas käyttää, on huonossa kunnossa oleva hormi korjattava mitä pikimmin. Piipun massaus saa savuhormista ja tulisijasta jälleen turvallisen. Joskus piippu on muurattava uudelleen, mutta usein riittää hormin massaus (mitä myös liukuvaluksi tai pinnoittamiseksi kutsutaan).

Piipunhattu ja piipunpellitykset auttavat pitämään kosteuden hormin ulkopuolella, joten niiden ansiosta hormi pysyy paremmassa kunnossa. Meidän kauttamme saat niin piipun hatun kuin kattopeltiseppiemme tekemät piipun pellityksetkin. Mittatilaustyönä toteutettu piipun pellitys suojaa piippua ja koko kattoa parhaalla mahdollisella tavalla, eikä pidä vähätellä sitäkään, että se saa koko katon näyttämään entistä paremmalta.

Kattopeltisepiltämme voit tilata kaikki muutkin peltityöt

Kattopeltisepiltämme voit tilata kaikki muutkin katon peltityöt kuin vain piipun pellittämisen. He toteuttavat taatulla laadulla kaikki suojapellitykset ja peltilistat aina tippapelleistä seinällenostolistoihin. Voit tilata myös kattoturvatuotteet peltisepän työnä tai vaikkapa näyttävät jalkarännit. Erityisen upea taidonnäyte on konesaumakatto, tuo kestävyydestään ja tiiviydestään tunnettu, perinteitä henkivä vesikatevaihtoehto. Konesaumakatto kestää jopa sata vuotta, ja se on niin luotettavan tiivis, että se voidaan asentaa aina kattokaltevuuteen 1:10 asti. Tätä loivemmille katoille käy vain tiivissaumakatto, eli hitsattava bitumikate.

Konesaumakatossa on kaksinkertaiset saumat, ja sen pintaa ei puhko yksikään kiinnitysruuvi. Katto varustellaankin siten, ettei ruuvinreikiä synny keskelle peltiä – varusteet kiinnitetään katon pystysaumoihin. Haluatko sinäkin tällaisen katon? Ota yhteyttä, niin laskemme kilpailukykyisen hinnan konesaumakatolle asennettuna. Katto tilataan tehtaalta mittojen mukaan, ja sitten asennamme sen paikoilleen asianmukaisten erityistyökalujen avulla.

Konesaumakatolla on kilpailija, nimittäin erehdyttävästi samannäköinen lukkosaumakato. Tällainen katto on paljon edullisempi, mutta ei läheskään yhtä tiivis. Lukkosaumakattoa ei voida asentaa aivan yhtä loivalle katolle kuin aitoa konesaumakattoa, ja sen käyttöikä on vain puolet siitä mitä konesaumakatolla, eli abouttiarallaa 50 vuotta.

Kaikenlaiset kattotyöt parhaalla hinnalla ja perusteellisella otteella

Me teemme kaikki muutkin kattotyöt, joita kuvitella saattaa. Kaikkia ei tila riitä luettelemaan, eikä sellaisen listan laatiminen välttämättä palvelisi tarkoitustaan. Lyhyesti ja ytimekkäästi: me teemme kaikki erilaiset kattotyöt katon materiaalista ja rakennuksen sijainnista riippumatta. Muutamia esimerkkejä voidaan toki luetella ja joidenkin kattotöiden sisältöä tarkemmin avata. Me esimerkiksi vaihdamme tasakaton harjakatoksi, uusimme lahot aluslaudoitukset, kunnostamme ja rakennamme terassikatokset, vaihdamme peltikattonaulat kateruuveiksi ja pidämme huolta katon sadevesijärjestelmän toiminnasta. Kattotyöt hinnoitellaan huomionarvoisen edullisesti kaikkeen tarjoamaamme laatuun ja huolellisuuteen nähden. Jokainen kattotyö tuo tullessaan koko katon kuntotarkastuksen, mistä emme veloita asiakasta erikseen.

Laho johtuu kosteudesta, joten älä viivytä huoltoja tai korjauksia

Lahovaurioita voi esiintyä niin katon alla kuin katon ulkopuuosissakin. Puuta heikentävä laho johtuu aina kosteudesta. Jos katon alla olevissa puurakenteissa on lahoa, katto joko vuotaa, tai kärsii huonosta tuuletuksesta. Ongelmiin on puututtava tilanteen edellyttämällä tavalla, ja lahot puuosat on uusittava. Räystäs- ja otsalaudat altistuvat usein kosteudelle, muun muassa räystäiden vesikouruista roiskuvalle. Nuo laudat kannattaakin muutaman vuoden välein puhdistuttaa ja maalauttaa, ja jos laho on jo alkanut syödä niitä, tulee ne uusia. Räystäslautojen ja puuverhoilun lahoamista voi estää huolehtimalla räystäskourujen vedosta, esimerkiksi sulanapitojärjestelmän avulla.

Sadevesijärjestelmän sulanapito voidaan automatisoida

Paras tapa estää räystäskouruja tai kattokaivoja menemästä tukkoon on puhdistaa ne kaksi kertaa vuodessa. Roskat estävät vettä virtaamasta, ja voivat aiheuttaa ylivuotoja, ruosteongelmia ja jäätymisvaurioita. Jos ränneissä on talven pakkasten alkaessa roskia ja seisovaa vettä, tulevat rännit jäätymään. Tähän ei auta kuin tilata höyrytyslaitteemme ja niiden käyttäjät paikan päälle. Puhdistettujen rännien ja kattokaivojen pysyminen sulana voidaan kuitenkin varmistaa automatisoimalla se. Kattokaivoihin voimme asentaa jäätä tehokkaasti ehkäisevät lämpövastukset, ja vesikouruissa olevaa kosteutta estetään jäätymästä sulanapitokaapeleiden avulla. Jos ränneissä on paljon roskia, ei sulanapitojärjestelmästä ole hyötyä, joten se ei korvaa sadevesijärjestelmän säännöllistä puhdistamista.

Peltikattonaulat ovat menneen talven lumia

Peltikattonaulat ovat menneen talven lumia; peltikatot asennetaan nykyään varmatoimisimmilla kateruuveilla. Ruuvi pureutuu puuhun paremmin, ja pysyy uskollisemmin paikoillaan, vaikka puu elää ilmankosteuden vaihteluiden mukana. Voimme vaihtaa vanhan aalto- tai muun peltikattosi naulat ruuveiksi, ja näin estää peltien irtoamisen kovalla tuulella, tai irronneen naulan jälkeensä jättämästä reiästä alkavat kattovuodot. Tarkastamme aina, missä kunnossa katon kiinnikkeet ovat. Voi olla, että vanhat ruuvitkin pitää uusia, jos aika on haurastuttanut niiden kiinnikkeet. Katteessa olevan reiän ei tarvitse olla isokaan, kun se jo alkaa lahottaa katon alla olevia laudoituksia. Vanha ruuvi korvataan astetta isommalla lajikumppanillaan.

Scroll to Top