Kattokorjaukset ja muut kattopalvelut huippuosaamisella!
Kattosi hyvinvointia ajatellen
- Kattokorjaus.com -

Katon vaihto sujuu meiltä varmaotteisesti – Remontoimme kaikki katot

Kattoremontti eli koko katon vaihto on urakka, minkä tiimoilta kannattaa kääntyä kokeneen ja ansioistuneen kattourakoitsijan puoleen. Meiltä sujuu varmoin ottein niin tiilikaton, peltikaton kuin huopakatonkin vaihto, joten ota yhteyttä katon uusimisen tiimoilta! Uusimme niin omakotitalojen, kerrostalojen, liikekiinteistöjen kuin vapaa-ajan rakennustenkin katot. Kattoremontti toteutetaan avaimet käteen -periaatteella, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki sen osa-alueet tehdään meidän toimestamme. Asiakkaan kannalta tällainen täyden palvelun paketti on mitä helpoin. Voit esittää harjaantuneille ja asiansa osaaville ammattilaisillemme mitä tahansa toiveita – otamme ne huomioon katon vaihtoa suunnitellessamme ja toteuttaessamme. Uusi katto voi olla aivan erilainen kuin aiempi: se voi olla kaltevampi; sen alla saattaa olla kokonaan uusia asuinkerros; ehkä sen väri tai materiaali on vaihtunut matkan varrella. Katto viimeistellään uusilla läpivienneillä ja varusteilla, esimerkiksi aurinkopaneeleilla.

Kattoremontin aikana asunnossa voi asua normaalisti, ja kaikeksi onneksi kattoremontin toteutus on ohi varsin nopeasti. Jos katon alla ei ole mainittavampia korjaustarpeita, voi kesämökin tai omakotitalon katto tulla uusittua jo parissa päivässä. Tasokkaista materiaaleista toteutettu katto poistaa kattohuolet pitkäksi aikaa. Uutta kattoa suojaa pinnoite, minkä ansiosta se hylkii tulevina vuosina tehokkaasti niin likaa, kasvustoja kuin kosteuttakin. Kattoa ei siis tarvitse pestä tai käsitellä sammalentuhoaineilla pitkiin aikoihin, ja menee todennäköisesti useita vuosia, ennen kuin katto vaatii mitään puolivuosittaista puhdistusta suurempaa. Riippuu valitsemastasi katemateriaalista, kauanko uudelle katolle kertyy ikää. Esimerkiksi konesamakatto kestää jopa sata vuotta, kun taas bitumipaanukatteen voi arvella kestävän noin 40 vuotta. Mikään katto ei kuitenkaan ole kovin pitkäikäinen, ellei sitä huolleta. Kauttamme saat kaikki tiili-, pelti- ja huopakattohuollot, sekä satunnaisesti tarvitsemasi kattokorjaukset ja katon paikkaukset. Kaikki kattotyöt johtavat ilmaiseen kattotarkastukseen, mikä on kuulu kaupanpäällisemme.

Pidämme kiinni niin budjetista kuin yhdessä sovituista aikatauluista. Antamamme asennustakuu kertoo aukottomasta asiantuntemuksestamme, ja tasokkailla materiaaleilla on tietenkin omat takuunsa. Kattoremontille tai muulle kattotyölle saa kauttamme joustavan rahoituksen, ja yksityisasiakkaan kannattaa ilman muuta hakea töiden osuudesta kotitalousvähennystä. On siis lukuisia syitä teettää niin kattosaneeraus kuin muutkin kattotyöt tällä kattofirmalla!

Kattoremontti taidolla tehtynä

Eittämättä monipuolista kattopalvelua

Kattotöihin kannattaa valita pitkän kokemuksen omaava kattourakoitsija, joka pystyy pitämään kiinni yhdessä tehdystä sopimuksesta. Asiakkaalle aiheutuu turhaa stressiä ja mielipahaa, jos katon korjaaja ei ilmestykään paikalle sovittuna päivänä, tai jos tämä kunnostaa katon niin huonosti, että on tilattava paikalle toinen kattofirma edellisen jälkiä korjaamaan. Erityisen tärkeää kattourakoitsijan ammattitaito ja luotettavuus ovat silloin, kun puhutaan isommista projekteista, kuten juuri katon uusimisesta. Valitse kattoremonttiisi meidät, niin kaikki sujuu saumattomasti, ja kattosi tulee uusittua parhaalla mahdollisella ammattitaidolla. Uusimme tavallisten tiilikattojen, bitumikattojen ja peltikattojen lisäksi myös harvinaisemmat katot, kuten esimerkiksi arvorakennusten päältä löytyvät kuparikatot.

Meidän ammattilaisiltamme sujuvat myös sellaiset kattosaneeraukset, joiden yhteydessä tehdään radikaaleja muutoksia katon ulkonäköön. Tällainen raju muutos voi tarkoittaa vaikkapa katon korottamista tai tasakaton muuttamista harjakatoksi. Miksi kattoa pitäisi korottaa? Katon korottamiselle on käytännössä kaksi syytä, joista ensimmäinen on se, että välikaton tuuletus tökkii. Jos eristeiden ja aluskatteen välissä oleva tuuletustila on liian pieni, ilma vaihtuu huonosti. Asunnosta nouseva lämpö ja kosteus saattavat jäädä muhimaan välikaton rakenteisiin ja aiheuttamaan laho- tai homevaurioita. Tuuletustilan korottaminen on yksi tapa päästä eroon kondensoitumisesta ja kosteusvaurioista. Toinen syy katon korottamiselle on se, että asuntoon kaivataan lisää neliöitä. Helpointa tämä on, jos rakennuksessa on kylmä ullakko, mikä voidaan eristää ja ottaa sitten asuinkäyttöön.

Katon harjakulmaa muutetaan usein silloin, kun tasakatto on alkanut kyllästyttää. Tasakaton huoltaminen on kieltämättä aika työlästä. Tasakatosta voidaan toimestamme tehdä harjakatto, pulpettikatto tai vaikka auma- tai taitekatto! Joskus taas oikein kaltevasta katosta halutaan tehdä loivempi, sillä kovin jyrkän katon huoltaminen on haasteellista. Niin tai näin, teemme asiakkaan toivomat muutokset ja tarvittaessa autamme rakennus- tai toimenpidelupien kanssa. Rakennuksen ulkonäköä ei useinkaan saa muutella ilman asianmukaisia lupia. Niitä varten on otettava yhteyttä kunnan tai kaupungin rakennusvalvontaan.

Meiltä saa apua ja asiantuntemusta myös silloin, kun rakennuksessasi on vanha varttikatto, mikä sisältää asbestia. Laki estää korjaamasta vartti- tai mineriittikattoja, joten kaikenlaiset vauriot vesikatteessa johtavat kattoremonttiin. Varttikaton purkaminen ei ole mikään läpihuutojuttu, mutta luota meihin – takaamme, että se tapahtuu turvallisesti ja taidokkaasti. Varttikaton tilalle nousee uusi, upea katto – esimerkiksi tiilikatto tai tiilimuotokate, eli tiilikuvioitu teräspeltikatto. Tarjoamme siis varsin monipuolista kattopalvelua, ja koska hintammekin ovat kohdillaan, kannattaa kaikenlaisista kattoremonteista kysyä tarjous juuri meiltä!

Talon katto kannattaa uusia ajoissa, sillä se säästää rahaa

Uusi katto on varsin hyvä investointi. Se suojaa allaan olevaa rakennusta luotettavasti, katteen materiaalista riippuen 40–100 vuotta, ja lisäksi hyväkuntoinen ja näyttävä katto nostaa koko kiinteistön arvoa. Uutuuttaan kiiltelevä katto vaikuttaa koko rakennuksen ulkonäköön erittäin myönteisesti. Lisäksi uusi katto päästää omistajansa helpolla. Uutta kattoa pitää huoltaa ja paikata huomattavasti vähemmän kuin vanhaa kattoa, mikä alkaa jo olla ajan haurastama, ja minkä suojapinnoitteesta ei ole enää paljoakaan jäljellä.

Kattosaneeraus tapahtuu usein mainettaan edullisemmin – varsinkin, jos päätätte teettää omakotitalon, kerrostalon tai kesämökin kattoremontin meillä. Tahdomme tarjota kattotöitä, joihin tavallisella kuluttajalla on varaa, joten emme ole hinnoitelleet itseämme ulos kilpailusta. Etsimme aktiivisesti taloudellisia toimintamalleja ja hyvällä hinta-laatusuhteella varustettuja tavarantoimittajia, joten pystymme pitämään kustannuksemme kohtuullisella tasolla. Yksityisasiakkaalla on lisäksi mahdollisuus käyttää hyödykseen kotitalousvähennystä – sen avulla kattoremontin loppusummaa saa mukavasti kevennettyä.

Olipa kyseessä taloyhtiön tai yksityisasiakkaan katto, se kannattaa vaihtaa ajoissa. Jos katto pääsee haurastumaan liikaa, sen alle saattaa päästää kosteutta, ja kosteusvaurioiden korjaaminen vaikuttaa kattoremontin kustannuksiin. Tihentyneet korjaustarpeet, katon alta löytyvät lahovauriot, katon painuminen notkolle tai yläkerran huoneissa havaittava veto kertovat kattoremontin ajankohtaisuudesta. Jos huollatat kattosi meillä, saat kuulla kattoremontin ajankohtaisuudesta hyvissä ajoin. Ehdit näin ollen varautua kattoremonttiin niin henkisesti kuin taloudellisestikin. Toisaalta, kattoremonttimme voi maksaa myös rahoituksen avulla, joten taloudellinen varautuminen ei ole välttämätöntä.

Huoleton kattoremontti tarvittaessa nopeallakin aikataululla

Me uusimme omakotitalojen, kerrostalojen, rivitalojen, piharakennusten ja muiden kiinteistöjen katot avaimet käteen -periaatteella, eli hoidamme yhtä hyvin kattoremontin suunnittelun, tarvikkeiden ja materiaalien hankinnan, kattoremontin toteutuksen ja kattorakenteiden korjaamisen, loppusiivouksen kuin kattoremontin aikana syntyneiden jätteiden poisvienninkin. Tällainen täyden palvelun kattoremontti on asiakkaan kannalta varsin helppo ja huoleton. Hinta, minkä talosi katon uusimiselle annamme, sisältää aivan kaikki työvaiheet, materiaalit ja muut kustannukset. Hinta on varsin huokea kaikkeen saamaasi ammattitaitoon nähden. Tällainen summa kannattaakin maksaa ammattitaidolla toteutetusta ja taatusti tiiviistä katosta!

Kattosaneerauksen hinta riippuu muun muassa talosi katon koosta. Katon muodon, materiaalin, pinta-alan ja kaltevuuden lisäksi hintaan vaikuttaa myös rakennuksesi sijainti. Rakennuksen korkeuskin on otettava huomioon. Korkeus vaikuttaa siihen, tarvitaanko rakennustelineitä, henkilönostimia vaiko kenties nostinkoriautoja. Kattoremontin eteneminen hidastuu, jos katteella on lukuisia läpivientejä ja muita yksityiskohtia – ei tietenkään merkittävästi, mutta tämäkin tieto on olennainen kattoremontin hintaa laskettaessa. Kattoremontin hintaa ei lasketa sokkona, vaan tulemme aina paikan päälle kattoa mittailemaan ja sen kuntoa arvioimaan. Tämän katselmuksen perusteella osaamme laskea tiili-, pelti- tai huopakattoremontille hyvän hinnan jo ennen töiden aloittamista. Eräs tärkeä tarkastettava asia arviointikierrosta tehdessä on se, missä kunnossa katon alla olevat rakenteet ovat. Kosteus tai kattolumen aiheuttama ylikuorma ovat voineet rasittaa ja vaurioittaa katon rakenteita.

Tarvittaessa pystymme toimimaan hyvin nopeallakin aikataululla. Jos vaikka puu on kaatunut myrskyllä katon päälle, joudutaan koko katto ehkä rakentamaan uudestaan. Ota tällaisissakin tilanteissa yhteyttä meihin, niin asiat saadaan nopeasti kuntoon.

Kattoremontti toteutetaan täsmällisesti ja tunnollisesti

Kaikki kattoremontin työvaiheet ja osa-alueet toteutetaan hyvin täsmällisesti ja tunnollisesti, kun me olemme asialla. Joissain tapauksissa kattoremonttiin liittyy monia työvaiheita. Jos katto on vuotanut jossain elinkaarensa vaiheessa, saattaa katon alla olevissa rakenteissa esiintyä paljonkin korjaus- ja uusimistarpeita. Kattoremonttiin voi tällöin mennä useampikin päivä. Joissain tapauksissa kattoremontti on ohi todella nopeasti ja sisältää vain muutamia työvaiheita – esimerkiksi silloin, jos on mahdollista uusia pelkkä vesikate. Tällainen osittainen tiili-, pelti- tai huopakattoremontti on mahdollinen vain sellaisissa tilanteissa, joissa katon alta löytyvät terveet ja kuivat kattorakenteet. Myös katon aluskatteen on oltava sellaisessa kunnossa, että sen voi olettaa kestävän koko sen ajan, minkä uusi vesikate tulee palvelemaan. Normaalin kattosaneerauksen yhteydessä uusimme myös aluskatteen, sillä aluskatteet kestävät normaalisti vain jonkin verran pidempään kuin vesikatteet. Aika haurastuttaa laadukkaimmatkin aluskatteet, joten niitä ei useinkaan kannata jättää uusimatta.

Mainittakoon sekin, että joissain (mutta melko harvinaisissa) tapauksissa uusi katto voidaan rakentaa suoraan vanhan katon päälle. Monien ehtojen tulee kuitenkin täyttyä, ennen kuin tämä on mahdollista. Ensinnäkin, vanhan katon rakenteiden on oltava hyvässä kunnossa. Jos katto on painunut luokalle tai katon rakenteissa on lahoa, ei kattojen rakentaminen päällekkäin ole mahdollista. Toisekseen, vanhan katon on oltava joko huopa- tai palahuopakatto (ei kuitenkaan kolmiorimakatto). Kolmannekseen, uuden katon pitää olla joko huopa-, palahuopa- tai peltikatto. Tiilikatto on niin painava katto, että sitä ei kannata rakentaa vanhan katon päälle.

Normaali kattoremontti kuitenkin etenee niin, että vanha vesikate ja vanha aluskate puretaan uuden katon tieltä. Sitten voidaan siirtyä korjaamaan katon rakenteita, jos niissä on jotain korjattavaa, ja toteuttamaan uusia ruodelaudoituksia, räystäslaudoituksia, aluskatetta ja jiirien pohjalaudoituksia. Sitten asennetaan uusi vesikatemateriaali ja toteutetaan kaikki läpiviennit, joista asiakkaan kanssa on sovittu. Katolle voidaan asentaa kattoikkuna tai kattoluukku, vaikka sellaista ei olisi aiemmin ollut. Uusi katto tulee varustella vähintäänkin katto- ja talotikkailla sekä sadevesijärjestelmällä. Palvelukokonaisuuteen kuuluu myös se, että teemme lopputarkastuksen ja siivoamme jälkemme (sekä viemme jätteet jäteasemalle). 

Kannattaako katon vaihto tehdä kesällä sesonkiaikaan, vai jättää talveen?

Kattoremontti voidaan aivan hyvin tehdä talvella, vaikka aivan kaikki tätä eivät vielä tiedäkään. Pyrimme levittämään tätä tietoa taloyhtiöiden, omakotitalojen omistajien ja kesämökkiläisten keskuudessa, ja olemmekin onnistuneet jo varsin hyvin. Merkittävä osa tiilikatoista, huopakatoista ja peltikatoista vaihdetaan jo talvella, ja talviaikaisten kattoremonttien suosio sen kuin jatkaa kasvuaan. Vaikka katolla olisi lunta ja ulkona paukkuisi pakkanen, ei se haittaa tai estä kattosaneerauksen suorittamista. Lumenpudotuksen avulla lumet saadaan pois tieltä, ja pakkaselta osaamme suojautua oikeanlaisten vaatteiden avulla. Jos katolle on lumen lisäksi myös jäätä, suoritamme tarvittaessa myös jään poiston katolta. Jää saadaan sulamaan nopeasti käyttämällä kuumaa vesihöyryä. 

Moni asiakkaita huolettaa se, säilyvätkö avoimet rakenteet ja uudet materiaalit talvella kuivina. Itse asiassa, ne pysyvät talvella helpommin kuivina kuin kesällä! Pakkanen kuivattaa ilmasta ylimääräisen kosteuden, eikä talvella ole samanlaisia yllättäviä sateita, kuin kesällä. Tästä huolimatta käytämme myös talviaikaisten kattoremonttien yhteydessä riittävää sääsuojausta.

Toinen asia, mikä talviaikaista kattoremonttia suunnittelevia asiakkaita joskus huolettaa, on asunnon sisälämpötila. Kun vanha katto puretaan, tuleeko sisällä kylmä? Vastaus on ”ei”. Vesikatto ei ole lämpöeriste. Vesikaton tehtävä on pitää sade ja lumi rakennuksen ulkopuolella, mutta lämmön karkaamista se ei estä. Lämpö pidetään sisätiloissa yläpohjassa olevien lämpöeristeiden avulla, eikä tavanomaisen kattoremontin yhteydessä kosketa lainkaan lämpöeristeisiin. Jos lämmöneristelevyt tai -villat on vaihdettava esimerkiksi niissä esiintyvän kosteuden takia, etenemme vähän kerrallaan, jotta lämpöä karkaa harakoille mahdollisimman vähän.

Onko sopivimman katon valinta vaikeaa?

Omakotitalon, kesämökin tai kerrostalon ulkokaton materiaali voidaan vaihtaa toiseen. Tämä saattaa vaatia toimenpideluvan hankkimista, mutta kun lupa-asiat ovat kunnossa, toteutamme uuden katon kaikkien toivedesi mukaan. Sopivimman katon valinta voi tuntua vaikealta, sillä kaikissa vesikatemateriaaleissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Kannattaa miettiä, mitä katolta haluaa kaikista eniten, ja tehdä päätös sen perusteella. Jos esimerkiksi helppohoitoisuus on se tärkein kriteeri, kannattaa valita peltikatto. Jos taas katon pitää olla mahdollisimman hiljainen sateella, kannattaa unohtaa peltikatot ja puntaroida huopakattojen ja jopa kaksi kertaa pidempään kestävien tiilikattojen välillä. Mikäli kaipaat valintasi tueksi asiantuntevaa tietoa, kysy rohkeasti apua. Kerromme avoimesti erilaisista katevaihtoehdoista ja niiden erityispiirteistä. Osaamme kertoa myös alumiinikatoista ja kuparikatoista, vaikka yleisimmät katot Suomessa ovatkin (betoni)tiilikatto, bitumikatto ja erilaiset peltikatot.

Vaihtoehto A: tiilikatto

Tiilikatto voi olla ladottu betonitiilistä, mitkä ovat edullisempia, tai hintavammista savitiilistä. Betonitiilikatot kestää noin 70 vuotta, kun taas savitiilikatto kestää hyvässä hoidossa jopa sadan vuoden ajan. Valtaosa nykyaikaisista tiilikatoista on rakennettu betonitiilistä. Epäpuhtaudet kuluttavat betonitiiliä suojaavaa pinnoitetta, ja altistavat sen sammaloitumiselle. Sammaleinen katto on, varsinkin ikääntyessään altis rapautumaan, sillä siihen on sitoutunut paljon kosteutta. Tiilikatto kannattaakin puhdistaa usein, ja mahdolliset sammalet tulee poistaa kemiallisesti. Savitiilet voidaan kyllästää kosteuden- ja pakkasenkestäviksi erityisellä suoja-aineella, kun taas betonitiilien pinnoite voidaan uusia tiilien rasituksensietokyvyn palauttamiseksi.

Vaihtoehto B: peltikatto

Konesaumakattokin kestää noin vuosisadan verran; muut peltikatot pärjäävät puolet tästä. Peltikatot eivät rapaudu, sammaloidu tai pane pahakseen auringon porotuksesta. Peltikattojen huoltaminen on helppoa, sillä ne peseytyvät sateella, eikä niitä näin ollen tarvitse kuin harjata ja kuntotarkastaa. Siinä vaiheessa, kun vanha maalipinta on kulunut, kannattaa katto huoltomaalata. Huoltomaalauksia tarvitaan noin 15 vuoden välein, jotta katto ei alkaisi ruostua. Sateella, ulkolämpötilojen vaihdellessa tai kovalla tuulella peltikatto voi kuitenkin pitää meteliä. Joissain peltikattomalleissa tämä on ratkaistu äänieristenauhoilla.

Vaihtoehto C: huopakatto

Huopakatto tai palahuopakatto vaimentavat hyvin ääniä, ja niiden alla on viileää kesän kuumimmilla helteilläkin. Elastinen ja helposti työstettävä huopakate voidaan asentaa mille tahansa katolle, myös monimuotoiselle katolle tai tasakatolle. Aina yhtä tyylikäs huopakatto sopii kaikenlaisiin rakennuksiin, ja oikeaoppisen huoltamisen avulla se kestää noin 40 vuotta yhtä soittoa. Jos huolloista tingitään, pääsevät aurinko ja sammalet rasittamaan katteen kuntoa, ja sen käyttöikä saattaa jäädä melko lyhyeksi. Miten huopa- tai palahuopakattoa sitten tulisi huoltaa? Tärkeintä on roskien poisto, mikä estää sammaleita; ei-toivotut kasvustot voidaan tarvittaessa nitistää sammalentuhoaineiden avulla. Kun talosi huopa- tai palahuopakatolla alkaa olla ikää yli 20 vuotta, on sen pinnoite aika uusia, jotta katto ei kärsisi auringon kuivattavasta vaikutuksesta jatkossakaan.

Scroll to Top