Kattokorjaukset ja muut kattopalvelut huippuosaamisella!
Kattosi hyvinvointia ajatellen
- Kattokorjaus.com -

Uusituta palahuopakattosi meillä tasokkaalla palahuopakattoremontilla

Jos omakotitalon, kesämökin tai esimerkiksi piharakennuksen vanha palahuopakatto vaikuttaa siltä, että se saattaa alkaa vuotaa hetkenä koska tahansa, on korkea aika ottaa yhteyttä meihin ja tilata katon uusiminen. Yhteydenottoa ei pidä viivyttää enää hetkeäkään, jos katto on jo alkanut vuotaa, tai se on esimerkiksi painunut notkolle. Myös pahat lumi- tai myrskyvauriot viittaavat siihen, että katto on uusittava – ja nopeasti. Kun otat yhteyttä, tulevat asiantuntijamme tarkastamaan kohteen ja laskemaan katon uusimiselle parhaan mahdollisen hinnan. Uuden katon alla vierähtävät seuraavat 40 vuotta kuin siivillä. Uusi katto hylkii sammaleita ja muita epäpuhtauksia, eikä se pane pahakseen auringon ultraviolettisäteistä, ilmansaasteista tai huoltotoimenpiteiden aikaisesta päällä kävelemisestä. Luvassa on siis lukuisia huolettomia vuosia ja helppoa asumista.

Me teemme ammattitaidolla kaikki palahuopakattohuollot, joiden ansiosta katto kestää kiitettävän pitkään. Katto kaipaa muun muassa säännöllistä puhdistamista, ja lisäksi sammaleita on ajoittain poistettava. Mitä vanhemmaksi katto tulee, sitä enemmän sammaleita alkaa esiintyä. Pitkäaikainen ratkaisu sammaleiden poistoon on meidän suorittamamme sammaleidenpoistokäsittely. Myös katon suojapinnoitteen uusimisesta on apua sammaleiden vastaisessa taistelussa ja katon suojaamisessa auringon kuluttavalta ja kuivattavalta vaikutukselta. Joinain talvina palahuopakatolta pitää pudottaa lunta. Luota silloinkin meihin, niin vähennämme katon päällä olevia lumimassoja kattoa tai sen yksityiskohtia rikkomatta. Jos kattoon ilmaantuu korjaustarpeita, kunnostamme ja tiivistämme katon asianmukaisella tavalla. Yleisiä palahuopakaton paikkauksia ovat esimerkiksi irronneiden palahuopapaanujen liimaaminen, vuotavien räystäiden korjaaminen, kattoreikien paikkaus ja piipunjuuren tiivistäminen. Kunnostamme myös isommat vauriot, esimerkiksi katon myrskyn aikana saaneet vauriot.

Kattotyö kuin kattotyö, sen yhteydessä sinulle tarjotaan ilmainen katon kuntotarkastus. Tuolloin käymme katon kunnon kokonaisuudessaan läpi havaitaksemme kaikki korjaus- tai huoltotarpeet. Jos sellaisia katteessa, katon varusteissa tai katon alla esiintyy, voit olla varma siitä, että saat niistä hyvän tarjouksen. Kattokorjausten, katon huoltojen ja kattoremonttien kustannukset voi vähentää verotuksessaan, jos on tilannut ne yksityisasiakkaana. Saat kauttamme kattotöille myös rahoituksen – joustava, omaan talouteen sopiva remonttilaina mahdollistaa kaikkien kattotöiden teettämisen oikeaan aikaan.

Palahuopakattoremontilla uusi palahuopakatto

Missä tilanteissa vanhan katon purkaminen voidaan jättää väliin?

Me toimimme harkitusti ja huolellisesti, joten mikään olennainen korjaus tai uudistus ei jää tekemättä. Me emme ikinä unohda tarkistaa kattorakenteiden kuntoa ja kantokykyä, tai jätä katon läpivientejä tiivistämättä. Jokainen huopakattonaula on naputeltu paikoilleen, ja jokainen sauma on varmasti tiivis. Meidän asentamamme katon alla on juuri oikea määrä kuivia eristeitä, ja aluskermi on nostettu ylös piippua vasten, jotta mahdollinen piipunjuurivuoto ei aiheuttaisi kosteusvaurioita katon alle. Suunnittelemme kattoremontin keskittyneesti löytääksemme asiakkaan kannalta parhaimmat ja taloudellisimmat tavat katon uusimiseksi. Kattoremontti saattaa sisältää laajamittaisia korjauksia, jos katto on vuotanut pitkään, tai jos esimerkiksi katon päälle kaatunut puu on vaurioittanut kattoa vakavasti. Joissain tapauksissa katon uusimisesta selvitään hyvin vähällä vaivalla ja edullisella hinnalla. Jos palahuopakaton osittainen uusiminen on mahdollista, kerromme siitä asiakkaalle. Tällöin vaihdetaan aluskermi sekä pintahuopapaanut, mutta katon alapuoliset rakenteet sekä umpilaudoitus jätetään paikoilleen. Näiden tulee kuitenkin olla niin hyvässä kunnossa, että kestävät seuraavat 20-40 vuotta. Jos pintakerrosten vaihto riittää, on se luonnollisesti edullisempi vaihtoehto.

Toinen edullinen ja nopea tapa palahuopakaton uusimiseksi on uuden katon rakentaminen suoraan vanhan katon päälle. Katon rakenteiden on oltava toimintakuntoiset ja täysin kuivat, jotta vanha katto kannattaa jättää purkamatta. Palahuopakaton päälle voidaan rakentaa uusi palahuopakatto, tavallinen huopakatto tai vaihtoehtoisesti peltikatto. Jos vanha palahuopakatto jää toimimaan uuden peltikaton alusrakenteena, on se huolellisesti tiivistettävä. Peltikatto saattaa alkaa vuotaa 50-vuotisen taipaleensa aikana, joten sen alla olevan katon on pystyttävä ohjaamaan vedet pois katon rakenteista. Vanhan katon purkamista ei kuitenkaan toimestamme ikinä ”unohdeta”, vaan tuplakattoratkaisua tarjotaan asiakkaalle vain, jos se on katon rakenteiden kunto huomioon ottaen järkevää.

Kattorakenteiden kunnostus kuuluu moneen kattoremonttiin

Yleensä palahuopakaton vaihto alkaa purkamalla vanha katto, jotta päästään kunnolla tarkastamaan umpilaudoituksen kunto. Sitten rakenteet korjataan ja kunnostetaan tarvittavilta osin, ja lopuksi asennetaan uusi aluskate, eli aluskermi ja itse vesikate sekä kaikki katon läpiviennit ja varusteet. Katon alla olevissa puuosissa saattaa olla korjattavaa esimerkiksi siinä tapauksessa, että vanha katto on vuotanut saumoistaan ja läpivienneistään. Jos katon alle pääsee kosteutta, voivat katon rakenteet lahota, ja tämä saa ne heikkenemään merkittävästi. Jotta katto kestäisi jatkossakin, tulee lahovaurioiset kohdat uusia. Katto voi myös olla painunut notkolle – esimerkiksi siksi, että katon päällä on ollut liian paljon lunta. Koska suojalumi voi painaa jopa 300 kiloa kuutiometriltä, voivat katon rakenteet vaurioitua kevättalvella.

Myös yläpohjan eristeisiin voidaan joutua koskemaan suorittamamme palahuopakattoremontin yhteydessä. Tarvittaessa uusimme myös höyrynsulut. Normaalitapauksessa yläpohjan eristeet saavat jäädä paikoilleen, mutta jos eristeet ovat kastuneet vuotaneen katon takia, pitää ne uusia. Kosteus voi saada eristeet homehtumaan. Eristeitä voidaan kattosaneerauksen yhteydessä myös lisätä. Kun eristeitä on tarpeeksi, pysyvät asunnon lämmityskulut kurissa. Lisäksi saumavuotojen riski vähenee: jos lämpöä karkaa yläpohjan läpi reippaanlaisesti, kiihtyy kattolumen talviaikainen sulaminen. Mitä enemmän vesikaton ja lumen välissä on sulaa vettä, sitä todennäköisemmin katon saumat pettävät ja kosteutta alkaa tihkua katon alle. Viimeistään siinä vaiheessa katon saumat voivat pettää, jos osa sulamisvedestä jäätyy katon reunalle estäen uusien vesivirtojen pääsyn sadevesikouruihin. Saumavuodot on suhteellisen helppo korjata, jos katon alla on aluskermi, ja se on säilynyt ehjänä. Asentamamme aluskermit ovat aina korkealaatuisia ja kestäviä.

Palahuopakatto voi olla hillityn tyylikäs tai naapuruston väripilkku

Katon uusimisen yhteydessä asennamme katollesi makusi mukaiset bitumipaanut. Ne voivat olla yllättävät ja värikkäät, esimerkiksi siniset tai vihreät. Myös punainen palahuopakatto on mahdollinen. Jos kuitenkin kaipaat hillityn tyylikästä bitumipaanukattoa, valinnet grafiitinmustat tai hiilenharmaat huopalaatat. Vaikka iso osa paanuista onkin samankokoisia ja 6-kulmaisia, voit valita myös XL-koon tai vaikkapa 4-kulmaisen vaihtoehdon. Jos kattoremontin yhteydessä uusitaan myös sadevesijärjestelmä, voit tehdä senkin suhteen täysin oman makusi mukaisia valintoja. Sadevesikourut voivat olla pyöreälinjaisia tai kantikkaita, ja väreissä on todellakin varaa valita. Sadevesijärjestelmä voi olla valmistettu muovista, teräksestä tai huippukestävästä ja ruostumattomasta alumiinista.

Jos päätät vaihtaa kattosi väriä kattoremontin yhteydessä, muista varmistaa rakennusvalvonnasta, vaatiiko se toimenpidelupaa. Suoralta kädeltä emme voi antaa varmaa vastausta, koska toimenpidelupaa koskevat käytännöt vaihtelevat alueittain. Jollain paikkakunnilla vain katon kaltevuutta koskevat muutokset edellyttävät toimenpidelupaa, kun taas joillain paikkakunnilla lupaa tarvitaan myös katteen värin vaihtamiseen.

Palahuopakaton asentaminen on hieman hitaampaa kuin liimattavan tai hitsattavan bitumikermin asentaminen, mutta uudet keksinnöt ovat tehneet siitä aiempaan verrattuna nopeampaa – ja ekologisempaa. Palahuopapaanut asennetaan niissä valmiina olevan liimamassan avulla. Aiemmin liimamassaa suojasi muovi, sillä muuten paanut olisivat tarttuneet toisiinsa jo säilytyksen aikana. Tänä päivänä osataan kuitenkin tehdä liimamassoja, mitkä eivät tartu yhteen ennen kuin vasta katolla. Näin vältytään turhalta muovijätteeltä, ja yksi työvaihe paanujen asennuksessa (siis suojamuovien irrotus) voidaan jättää kokonaan tekemättä.

Omakotitalon kattosaneeraus vähennettävissä verotuksessa

Meidän hintamme ovat merkille pantavan kohtuullisia, vaikka emme koskaan tingi huolellisuudesta tai esimerkiksi materiaalien laadusta. Erityisen edullisesti voimme toteuttaa katon uusimisen, kun tilaat sen ennen kuin katto on niin iäkäs ja haurastunut, että se vuotaa. Jos katon alla on home- ja kosteusvaurioita, aiheuttaa se lisää korjaustarpeita ja sitä kautta lisäkustannuksia. Uuden katon rakentaminen suoraan vanhan katon päälle voi olla mahdollista. Useimmiten kuitenkin sekä aluskermi että vesikate tulevat uusittua. Arvioimme tilanteen huolella, ennen kuin esitämme kirjallisen tarjouksen katon uusimisesta täyden palvelun pakettina. Hinnassa on huomioitu niin jäte- ja kuljetuskustannukset, uudet materiaalit ja kattotuotteet kuin kattoremontin suunnitteluun, toteutukseen ja loppusiivoukseen kuluvat työtunnitkin. Mitä vanhoille ja käytöstä poistetuille paanuille tapahtuu? Niistä valmistetaan maanteiden päällystämiseen tarvitun asfaltin raaka-ainetta! Vanhat rännit ja kulkusillat taas voidaan jalostaa uusiksi metalliesineiksi. Kierrätettyä metallia käyttäessään metalliteollisuus tarvitsee huomattavasti vähemmän energiaa.

Kotitalousvähennys kannustaa kaikkia omakotitalon tai kesämökin omistajia teettämään kattoremonttinsa meillä. Meidän toteuttamistamme kattoremonteista, kattokorjauksista ja kattohuolloista voi hakea verovähennyksiä, joten antamamme lasku kannattaa laittaa talteen veroilmoituksen korjaamista varten. Verohallinto antaa kotitalousvähennystä töiden osuudesta, ei esimerkiksi materiaalikustannuksista. Töiden osuus on selkeästi merkitty laskuumme, joten kotitalousvähennyksen hakemiseen ei mene kuin pari hassua minuuttia. Hakea voit myös kattoremontin rahoitusta. Kotisivuiltamme pääset hakemaan joustavaa remonttilainaa – sitä voit hakea vaikka vain osalle kattoremontin hinnasta.

Hiilijalanjälkeä voi pienentää monin eri tavoin 

Jokainen meistä aiheuttaa omalla toiminnallaan ja omilla valinnoillaan kasvihuonekaasuja, mitkä pahentavat ilmastonmuutosta. Ilmastokuormasta puhuttaessa käytetään termiä ”hiilijalanjälki”. Jos henkilö autoilee ja lentää paljon, on hänen hiilijalanjälkensä normaalia suurempi. Hiilijalanjälkeen voi kuitenkin vaikuttaa varsin pienillä, arkipäiväisillä valinnoilla: esimerkiksi suosimalla lähellä tuotettua ruokaa. Asumisesta aiheutuvaa ilmastokuormaa voi keventää laskemalla sisälämpötilaa, lyhentämällä suihkussa vietettyä aikaa ja käyttämällä vihreää sähköä – esimerkiksi aurinkoenergiaa. Tiiviimpi katto estää ostolämmön karkaamisen, ja vähentää talviaikaisia kattovuotoja. Ota yhteyttä, ja kysy lisää aurinkopaneelien asentamisesta ja katon lisälämmöneristyksestä! Molemmat urakat voidaan yhdistää palahuopakattoremonttiin, ja toteuttaa erillistöinä.

Eristeillä on kaksi tehtävää – onko sinun kattosi riittävän tiivis? 

Jos ennen kattoremonttia tehtävä alkukatselmus kertoo, että eristeitä voisi olla enemmänkin, suosittelemme teettämään katon lisälämmöneristyksen kattoremontin yhteydessä. Uusien eristeiden lisääminen ei vaikuta huomattavasti palahuopakattoremontin hintaan, eikä urakkaa yleensä tarvitse esivalmistella tekemällä purkutöitä tai katon korotusta. Parempi tiiviys on huomattavissa jo seuraavana talvena, eli lämpö pysyy jatkossa paremmin asuintiloissa. Enää ei sisällä vedä, ja säästöt lämmityskustannuksissa saattavat olla jopa satoja euroja vuodessa. Eristeet maksavat itsensä siis pian takaisin, ja samalla kevenee omakotitalossa tai muussa kiinteistössä asumisesta aiheutuva hiilijalanjälki.  

Eristeillä on myös toinen tarkoitus: ne ehkäisevät lämmön karkaamisesta aiheutuvia kosteusongelmia, kuten talviaikaisia kattovuotoja. Lämpöhukka sulattaa katolla olevaa lumivaippaa alta päin. Sulamisvesi voi päästä katon alle jiireistä, läpivientien tiivisteistä tai huopalaattojen välistä. Varsinkin, jos katon reunalle jäätyy paljon vettä, voi katto alkaa vuotaa. Uusikaan palahuopakatto ei kestä kovin hyvin päällään olevaa seisovaa vettä.

Aurinkoenergiaa voitaisiin hyötykäyttää enemmänkin

Aurinkopaneelit ovat muuttuneet aiempaa edullisimmiksi, ja siksi ne ovat huomattavasti yleistyneet. Aurinkoenergiaa voitaisiin siitä huolimatta käyttää hyväksi paljon, paljon enemmänkin. Aurinko nimittäin luovuttaa tunnissa yhtä paljon (ja vähän enemmänkin) energiaa, kuin ihmiskunta tarvitsee vuoden aikana. Auringon uskotaan luovuttavan meille energiaa vielä noin 6,5 miljardin vuoden ajan, joten tätä energiaa ei tarvitse säästellä. Täysin ympäristövaikutuksista ja päästöistä vapaata ei aurinkoenergiakaan ole, sillä esimerkiksi aurinkopaneelien valmistaminen ja kuljettaminen aiheuttavat välillisiä päästöjä. Erittäin ympäristöystävällinen energiamuoto on kuitenkin kyseessä.

Kun asennutat aurinkopaneelit palahuopakatollesi, toimivat ne 20–30 vuotta. Riippuu energiankulutuksestasi, missä vaiheessa ne ovat maksaneet itsensä takaisin. Useimmiten tämä tapahtuu noin 10 vuodessa. Me asennamme aurinkopaneelit avaimet käteen -pakettina joko erillisenä urakkana tai palahuopakattoremontin tai vaikkapa palahuopakaton korjauksen yhteydessä. Näin saat näppärästi sähköt myös kesämökille, vaikka sitä ei olisi mahdollista tai kannattavaa liittää sähköverkkoon. Aurinkopaneelit on helppo huoltaa – ne eivät normaalitapauksessa tarvitse muuta kuin kuntotarkastuksen pari kertaa vuodessa. Sade pitää ne puhtaina, ja aurinko sulattaa lumen ja jään. Toki voit käydä harjaamassa lumen pois paneelien pinnalta, jos haluat saada aurinkoenergiaa myös talvikuukausina. 

Mitä kaikkea tarvitaan palahuopakaton ylläpidossa?

Bitumipaanukatteen ylläpidossa tarvitaan muun muassa ilmapuhaltimia. Niillä katon pinnalta poistetaan roskat joka kevät ja joka syksy. Laattakattoa ei kannata harjata, sillä harjakset saattavat vahingoittaa katteen pinnoitetta – paras tapa roskien poistoon ja katon puhtaanapitoon on katon ilmapuhaltaminen. Palahuopakate tarvitsee myös muita huoltoja kestääkseen mahdollisimman pitkään. Tämä kate kestää jopa 40 vuotta, jos siitä huolehditaan oikealla tavalla. Ota kaikkien omakotitalon, paritalon, rivitalon tai vaikkapa varaston palahuopakaton huoltojen ja satunnaisten korjaustarpeiden tiimoilta yhteyttä meihin, niin kattosi saa parasta mahdollista huolenpitoa.

Jokainen tästä osoitteesta tilattu kattotyö sisältää katon kunnon ilmaisen tarkastuksen: sen ansiosta huomaamme kaikki mahdolliset korjaustarpeet, ja osaamme tarjota kattohuoltoja, joilla katto pysyy vieläkin paremmassa kunnossa. Huomaamme kaikki myrskyssä vääntyneet suojapellitykset, ruosteiset tai vuotavat rännit. Tällainen kuntotarkastus tulisi toteuttaa palahuopakatolle kaksi kertaa vuodessa. Tilaa katon jokakeväinen ja -syksyinen puhdistus meiltä, niin saat kattotarkastuksen samalla kaupan päälle. 

Väärässä paikassa olevat lehdet ja roskat on poistettava

Katolla olevat neulaset, lehdet ja sammalet ovat väärässä paikassa, joten ne on poistettava. Roskista on haittaa katon kunnolle, koska ne estävät palahuopakatteen pintaa kuivumasta talven tai sateen jälkeen. Kosteana pysyvä, roskainen katto on turhan hyvä kasvualusta sammaleille. Mitä enemmän katolla on sammaleita, sitä nopeammin se kuluu ja haurastuu.

Roskat tuleekin poistaa omakotitalon, kesämökin tai muun kiinteistön palahuopakatolta kaksi kertaa vuodessa. Tässä työssä käytämme apuna ilmapuhaltimia, emme harjoja, mitkä voisivat vaurioittaa katon pinnoitetta. Samalla on aika puhdistaa räystäiden vesikourut lehdistä ja muista roskista, sillä poistamatta jääneet roskat saisivat kourun menemään tukkoon, vuotamaan yli ja ruostumaan pitkäaikaisen kosteuden vaikutuksesta.

Sammalkasvustot saa pois kemiallisen sammalenpoiston avulla – tämä metodi on katon kannalta huomattavasti hellävaraisempi kuin sammaleiden poisto mekaanisesti. Sammalenpoistoaineella tehdyn käsittelyn jälkeen katto on täysin vapaa sammaleista, ja tilanne pysyy sellaisena useita vuosia peräjälkeen.

Palahuopakaton normaaleihin huoltotoimenpiteisiin kuuluvat myös katon pinnoitus ja lumen pudotus. Katetta erilaisilta mekaanisilta ja kemiallisilta uhilta suojaava pinnoite on aika uusia katon ollessa noin 20-vuotias. Pinnoite palauttaa katon värin, ja saa se kestämään luotettavasti esimerkiksi auringon porotusta. Suojaamaton katto voisi kuivua liikaa auringossa, ja tämä voisi johtaa uusien halkeamien syntyyn. Lumen paino on suhteellisen kevyt taakka asuinrakennuksen rakenteille niin kauan, kuin puhutaan pakkaslumesta. Suojalumi on eri asia: suojalumen alla katon rakenteet voivat vaurioitua, ja kun lumimassat alkavat liukua lapetta pitkin alas, voivat viemärintuuletusputket, kattotikkaat ja muut yksityiskohdat irrota katosta. Lumen pudotus ammattilaisvoimin tehtynä ehkäisee monet vahingot, mitä raskas lumi voisi aiheuttaa. Teemme myös jään sulatukset.

Scroll to Top