Kattokorjaukset ja muut kattopalvelut huippuosaamisella!
Kattosi hyvinvointia ajatellen
- Kattokorjaus.com -

Huopakaton korjaus saattaa pelastaa rakennuksesi kosteusvaurioilta

Huonokuntoinen ja vuotoaltis huopakatto on iso riski koko rakennuksen kunnolle ja terveydelle. Katon alle pääsevä kosteus saa katon alla olevat puuosat lahoamaan, ja kosteus sekä eriasteiset vauriot saattavat ulottua aina sisäkattoon, ulkoseiniin ja sisäseiniin asti. Kosteus tuo toisinaan tullessaan hometta, mikä voi pilata sisäilman ja sairastuttaa talon asukkaat vakavasti. Kattovuotoihin tulee puuttua nopeasti, ja aina parempi, jos ne voidaan kokonaan ehkäistä. Tilaa huopakaton kunnostus meiltä – me laitamme kokemuksen tuomalla varmuudella kuntoon niin rintamamiestalojen, kerrostalojen, mummonmökkien kuin piharakennuksienkin bitumikatot. Korjaamme ja paikkaamme niin kolmiorimakatot, tiivissaumakatot kuin bitumipaanukatotkin, ja jos katon vaihto on aiheellista, saat kauttamme pätevät ammattilaiset kattosaneerausta varten.

Tasakatto, aumakatto, pulpettikatto tai vaikka taitekatto – me osaamme suorittaa kaikki tarvittavat työt katon kunnostamiseksi ja sen tiiveyden ylläpitämiseksi. Toivoa ei kannata vielä heittää, vaikka noin 20-vuotias huopakatto vaikuttaisi jo varsin elähtäneeltä ja loppuunkuluneelta. Jos kattorakenteet ovat terveet tai kunnostettavissa, antavat huopakaton täsmäpaikkaus, saumojen tiivistys ja kattohuovan uudelleenpinnoitus katolle lisää käyttöikää jopa parinkymmenen vuoden edestä. Katon pinnoitus ja kunnostus on urakka, mikä tulee huomattavasti huopakattoremonttia halvemmaksi. Näemme vaivaa etsiäksemme kustannustehokkaimmat ratkaisut, mutta kustannuksia ei tarvitse pelätä, vaikka olisi kyse jostain isommastakin urakasta. Olemme edullisten, mutta tasokkaiden kattotöiden kattofirma, ja hintamme oikeuttavat kotitalousvähennykseen. Kysy lisää tarjoamastamme rahoituksesta, jos remonttilainalle olisi käyttöä!

Me eroamme monista muista kattourakoitsijoista siten, että jokaisen kattotyömme yhteydessä tarjoamme ilmaisen kattotarkastuksen. Tämän tarkastuksen ansiosta kaikki kattosi tarpeet tulevat selvitettyä. Mikään reikä ei jää valuttamaan vettä kattorakenteisiin, eikä mikään sauma ala uhata katon tiiviyttä, jos se on meistä kiinni. Mainitsemme kaikista puutteista ja vaurioista tarjoten niiden kunnostamista, ja annamme myös katon huoltotarpeita käsittelevän raportin tämän tarkastuksen päätteeksi. Bitumikaton voi perustellusti odottaa kestävän jopa 40 vuotta, kun sen huolloista huolehditaan. Katon puhtaanapito on kaiken aa ja oo – kate kestää paremmin erilaisia rasituksia, jos roskat ja sammalet eivät kuormita sen kuntoa. Lisää rasituksensietokykyä saat pinnoituttamalla katon uudestaan. 

Huopakaton-bitumikaton korjaus

Huopakattokorjaukset voivat liittyä saumojen tiivistämiseen

Bitumikaton saumat voivat haurastua, ja näin todennäköisesti tuleekin käymään, kun katolle tulee ikää. Uudehkonkin katon saumat voivat alkaa irvistää, jos katolla olevia sammaleita ei poisteta. Jos saumat eivät enää ole tiiviit, ota yhteyttä ja tilaa meidät korjaamaan ne. Kun saumat ovat kunnossa, ei katon alle pääse kosteutta, eikä tuuli pääse puhaltamaan huopavuotien alle ja repimään vuotia rikki. Saumat on hyvä tarkastaa kaksi kertaa vuodessa, eli samalla, kun muutkin katon elementit on syytä käydä läpi.

Hyväkuntoisetkin saumat voivat pettää ja alkaa vuotaa, jos huopakatolla on seisovaa vettä. Vesi jää poistumatta tasakatolta, jos kattokaivot eivät vedä. Kattokaivot tuleekin puhdistaa säännöllisesti niiden tukkiutumisen ehkäisemiseksi. Muista puhdistaa ne vähintään joka kevät ja syksy, mutta pahimpana lehtien putoamisaikana katolla kannattaa käydä jopa viikoittain varmistamassa kattokaivojen veto. Jos kattokaivo menee tukkoon, ei vedellä yksinkertaisesti ole muuta reittiä pois katolta, ja seisovan veden paine saattaa hyvinkin saada saumat pettämään.

Harjakatollekin voi jäädä vettä jumiin, sillä katon reunalle jäätyvä vesi saattaa estää uuden lumen sulamisesta aiheutuvan veden reitin räystäskouruihin. Huovan alla oleva aluskermi, eli aluskate  toimii pintakerroksen pettäessä pelastusrenkaana ja huolehtii siitä, että katon rakenteet eivät kastu – ainakaan välittömästi. Paras tapa varmistua siitä, ettei katto vuoda talvella, on poistattaa jää katon reunalta. Jos jäätä esiintyy joka talvi, kyse voi olla siitä, että lämpöä karkaa liikaa katon läpi. Katon lisälämmöneristys auttaa asiaa, sillä se tekee rakennuksesta tiiviimmän. Tällöin lämpö pysyy paremmin sisätiloissa. Uudet eristeet vaikuttavat myös asunnon lämmityskuluihin, joten niitä kannattaa ehdottomasti harkita, jos asiantuntijamme mainitsee eristeiden vähyydestä.

Katossa reikä – miten toimia?

Kevät- tai syystarkastus voi paljastaa kattohuovassa olevan reiän. Omakotitalon, kerrostalon, mökin tai piharakennuksen huopakatossa oleva reikä on saatava kiireen vilkkaa korjattua, sillä reiästä pääsee katon alle kosteutta. Aluskermi estää vettä kastelemasta katon rakenteita, mutta sekin saattaa haurastua ja antaa periksi. Pienikin reikä saattaa johtaa katon alla olevien puurakenteiden kastumiseen ja lahoamiseen, minkä lisäksi kastuneisiin eristeisiin voi melko nopealla tahdilla syntyä hometta. Ota yhteyttä, niin kattoreikä tulee paikattua nopeasti ja kestävällä tavalla. Tutkimme samalla, mistä reiät johtuivat. Jos reiät johtuvat katon kuntoa heikentävistä sammaleista, on sammalet poistettava; jos taas kattohuopa on niin kuivunut, ettei se enää kestä mekaanista rasitusta halkeilematta, se voidaan ehkä pelastaa uuden pinnoitteen avulla. Uusi huopakattopinnoite palauttaa katteen joustavuuden, minkä ansiosta se kestää erilaisia rasituksia jopa 40 vuotta.

Jos kattohuovassa on reikiä, korjataan ne useimmiten liimaamalla reiän päälle paikkapala. Mikäli huovassa on pullistuma, mikä voisi kohta muuttua reiäksi tai halkeamaksi, puhkaisemme siitä ilmat pihalle ja tiivistämme syntyneen haavan massoilla. Tarvittaessa huopavuota tai koko huopakatto uusitaan. Huonokuntoinen vuota voisi haljeta tai reikiintyä pian uudestaan, siksi luotettavin tapa sen korjaamiseksi on uusia kyseinen vuota. Jos vaurioita tai vaurioitumisalttiita kohtia on ympäri kattoa, on aika harkita kaikkien vuotien uusimista, eli joko osittaista tai kokonaista huopakattoremonttia.

Jos katon alapuoliset rakenteet ovat kunnossa, päästää aluskermin ja pintahuovan uusimisella

Osittainen huopakattoremontti tarkoittaa pelkkien huopavuotien ja aluskermin uusimista. Jos katon rakenteissa tai katteen alla olevassa umpilaudoituksessa on sanomista, on sekin laitettava uusiksi. Kevyempi huopakattoremontti on sopiva vaihtoehto, jos katon alla ei vielä ole kosteutta tai muita ongelmia, joihin pitäisi kiinnittää huomiota kattoremontin yhteydessä. Pienemmän huopakattoremontin teettäjän ei tarvitse maksaa aluslaudoituksen purkamisesta, uuden laudoituksen hankkimisesta ja sen paikalleen asentamisesta aiheutuvia kuluja, joten hinta on sitä myöten huomattavasti edullisempi.

Kattotarvikkeiden korjaukset onnistuvat taidokkaasti

Kerrostalon, rivitalon, mökin tai muun kiinteistön kattokorjaustarpeet voivat kohdistua myös katon tarvikkeisiin. Joka katolla pitäisi olla vähintään minimimäärä kattoturvatuotteita, eli talo- ja kattotikkaat, joiden avulla katolle pääsee kiipeämään turvallisesti. Kattokaltevuuden ollessa 1:8, tarvitaan katolle myös lumiesteet. Lumiesteet pitävät katolle satavan lumen kurissa. Jos lumimassat pääsisivät liukumaan vapaasti kattoa pitkin, ne voisivat pudota talon ohi kulkevan ihmisen tai esimerkiksi talon viereen pysäköidyn auton päälle. Katolta putoava lumi on erityisen vaarallista, jos sitä putoaa paljon kerralla, tai jos sen seassa on jäätä. Lisäksi lumi voisi rikkoa kattoa alas pudotessaan. Vauhdilla alas putoava, painava lumimassa voisi repiä kattotikkaat tai esimerkiksi huippuimurin putket irti katosta.

Katolla voi olla paljon muitakin tarvikkeita kuin kattoturvatuotteita. Kattovedet ohjataan pois kattokaivojen tai räystäskourujen avulla, ja edellä mainittujen huippuimurin putkien lisäksi katolla voi olla monenlaisia muitakin asunnon ilmanvaihtoon liittyviä hormeja ja putkia. Katolta voi löytyä keskusimurin ja liesituulettimen putki, viemärintuuletusputki tai vaikka välikaton tuuletusta edistävä alipainetuuletin. Kattoon voi voitu asentaa kattoikkuna tai -luukku, ja saattaa siellä olla savupiippukin. Saat kauttamme avun kaikkien katon tarvikkeiden vaatimiin korjauksiin, ja jos jokin tuote on aika uusia (tai haluat katolle kokonaan uusia varusteita), ota silloinkin yhteyttä.

Kattotarvikkeiden korjaukset liittyvät usein lumen tai myrskytuulen tekemiin vaurioihin. Lumi ja tuuli voivat repiä IV-putket tai kattotikkaat irti katosta, mikä vaurioittaa yleensä sekä kattoa että kyseistä tuotetta. Ota yhteyttä meidän koko Suomessa toimivaan korjauspalveluun, niin kiinnitämme varusteet takaisin kattoon ja paikkaamme kattoon syntyneet vauriot. Jos lumiesteet ovat vääntyneet tai niissä on ruostetta, korjaamme tai uusimme ne; jos kyse onkin siitä, että kattoikkuna vuotaa katon alle, teemme silloinkin tarvittavat korjaukset luotettavalla tavalla. Saat kauttamme korjaajan myös savupiipulle ja kaikille erilaisille sadevesijärjestelmille.

Kattotarvikkeiden vaurioituminen voidaan estää tarkastamalla niiden kiinnitykset ja tiivistykset puolivuosittain. Lumen paino löystyttää kattotikkaiden ja muiden katon tarvikkeiden kiinnityksiä, ja kun kiinnitykset ovat tarpeeksi löysällä, ei tarvita kummoistakaan tuulta tai erityisen suurta lumitaakkaa niiden irrottamiseen katosta. Kattoikkunan, kattoluukun ja savupiipun tiivisteet haurastuvat ajan myötä. Jos tiivisteet uusitaan ajoissa, vältytään kattovuodoilta kattoikkunan tai muun kattoläpiviennin kohdalta. Myös lumiesteet estävät erilaisten kattotarvikkeiden vaurioitumista lumen takia. Lumiesteet asennetaan yleensä katon reunalle, mutta yksittäisillä lumiesteen pätkillä voidaan suojata kattoikkuna, aurinkopaneelit ja muut suhteellisen herkästi vaurioituvat yksityiskohdat katossa.

Korjauskustannukset kuriin kattohuolloilla – muista varsinkin katon puhtaanapito!

Säännöllinen huolto ehkäisee huopakaton vaurioitumista, reikiintymistä ja vuotamista. On tärkeää, että huopa pidetään puhtaana, sammaleettomana ja hyvin pinnoitettuna. Huopakaton määräaikaishuolto on katteen ja rännien puhdistus, mitä tarvitaan puolen vuoden välein. Koska huopakaton sirotepinta ei välttämättä kestä harjaamista, puhdistamme huopakatot hellävaraisesti ilmapuhaltimilla. Näin katteelle ei jää roskia, mitkä jouduttaisivat sammaleiden kasvua katteelle. Kesämökin, kerrostalon, paritalon tai esimerkiksi rantahuvilan katon puolivuosittaisen puhdistuksen yhdessä toteutamme myös kattotarkastuksen, jotta katon huolto- ja korjaustarpeet tulisivat ajoissa selville. Kattotarkastus ei palvelulupauksemme mukaisesti maksa mitään, jos tilaat meiltä samalla muita kattotöitä.

Varsinkin vanhetessaan bitumikatto alkaa kerätä aiempaa enemmän sammaleita päälleen. Meillä on varsinainen ässä hihassa sammal- ja jäkäläkasvustojen poistamiseksi huopakatolta: se on sammalenpoistoaineilla tehty käsittely, minkä jälkeen katto pysyy sammaleettomana vuosikausia. Tällä aineella tehty sammalenpoisto ei vahingoita kattoa, mutta pystyy silti nitistämään sammalet aina viimeiseen itiöön. Sammaleeton katto on paremman näköinen, paremman kuntoinen ja sillä on parempi eliniänodote, sillä sammalet muun muassa saavat katon saumat irvistämään. Auenneen sauman kautta katon alle pääsisi kosteutta.

Huopakaton uudelleenpinnoitus palauttaa katon elastisuuden alkuperäiselle tasolle. Sen mukana palautuu myös katon rasituksensietokyky. Uudelleen pinnoitettu katto kestää paremmin muun muassa auringon UV-säteiden kuivattavaa vaikutusta. Katto pinnoitetaan yleensä vain kerran, eikä aiemmin kuin 20–25 vuoden iässä. Uusi pinnoite saa talon katon hehkumaan kuin uutena, ja jatkossa se hylkii paremmin likaa, kasvustoja ja kosteutta. Jos kuitenkin huomaamme katon alle jo syntyneen kosteusvaurioita, voi kattoremontti osoittautua parhaaksi vaihtoehdoksi. Vain ehjien ja kuivien rakenteiden kannattelema katto kannattaa pinnoittaa uudelleen.

Kauttamme saatte myös lumenpudotukset, mitkä ehkäisevät lumimassoja rikkomasta kattoa tai aiheuttamasta onnettomuuksia pudotessaan vapaasti alas. Pudotamme lumet katolta ripein ja tottunein ottein. Käytämme aina turvavaljaita, myös silloin, kun pudotamme lunta tasakatolta. Varomme rikkomasta huopakattoa tai sillä sijaitsevia yksityiskohtia, emmekä pudota lumia mihin sattuu. Huopakaton pinta ei vaurioidu lapioiden ja lumentyöntimien takia, kun katolle älytään jättää ohut kerros lunta. Ohut lumikerros suojaa katteen pintaa lapioiden iskuilta. Lumet pudotetaan sellaiseen paikkaan, että ne eivät aiheuta henkilö- tai omaisuusvahinkoja alas tullessaan. Lunta ei siis pudoteta esimerkiksi terassikatoksen päälle, ja tarvittaessa eristämme ja valvomme vaaravyöhykettä varmistaaksemme, ettei kukaan vahingossakaan meinaa jäädä alle. Jos pudotamme lunta kaupungin keskustassa sijaitsevan kerrostalon katolta, hoidamme tarvittavat luvat, järjestämme liikenteenohjauksen ja tarvittaessa vielä viemme lumet pihasta pois kuorma-autoilla. Kattojääkin on vaarallista (sekä katon että ohikulkijoiden kannalta). Kattojää voi aiheuttaa onnettomuuksia pudotessaan äkisti alas, mutta lisäksi se voi johtaa kattovuotoihin. Jää voi tukkia sulamisvesien reitin katolta räystäskouruihin, tai se voi estää kattokaivojen vedon. Katolla tai sadevesijärjestelmässä oleva jää sulatetaan kuumalla vesihöyryllä – kysy lisää tai tilaa oikopäätä jään poisto katolta.

Huopakattoremontilla voidaan muuttaa kattomuotoakin – rakennusta ei pian tunne entisekseen!

Huopakaton ja palahuopakaton iäksi voi odottaa tulevan noin 40 vuotta. 40 vuotta on jo varsin hyvä saavutus. Tätä vanhemman huopakaton kuntoon ja tiiveyteen ei voi välttämättä enää luottaa, sillä mitä vanhemmaksi katto käy, sitä enemmän se halkeilee, venyy ja kupruilee. Katon suojapinnoitekin kuluu, joten katto kärsii entistä enemmän kosteudesta, auringosta ja pakkasrapautumisesta. Tihentyneet katto- ja saumavuodot (varsinkin yhdistettynä korkeaan ikään) ovat merkki siitä, että on aika pyytää tarjous huopakattoremontista. Älä aikaile yhteydenottoa ja tarjouksen pyytämistä, sillä mitä aikaisemmassa vaiheessa bitumikatto uusitaan, sitä edullisemmin ja nopeammin se hoituu. Joskus katto pitää uusia, vaikka se olisi palvellut vasta 50% tai 70% odotetusta ajasta. Tilanteet elävät, ja joskus katto muuttuu huonokuntoiseksi ennen 40-vuotispäiväänsä. Kattosaneerausta voidaan tarvita odotettua aiemmin esimerkiksi silloin, jos katon alta löytyy paha vesivahinko.

Kattosaneeraus tarkoittaa uutta kattoa, mikä kestää noin puoli vuosisataa. Huopakattoremonttiin voidaan yhdistää tasakaton muuttaminen harja- tai pulpettikatoksi, tai muita radikaalejakin muutoksia. Kattoa voidaan korottaa, sille voidaan lisätä läpivientejä, tai tiivissaumakatteen sijaan katto voidaan kattaa lukuisilla palahuopapaanuilla. Kannattaa muista, että osa muutostoimenpiteistä vaatii rakennuslupaa tai toimenpidelupaa.

Kattotarkastus kertoo huopakaton tarpeista – siksi se on toistettava puolivuosittain

Jokaisen omakotitalon, kerrostalon, kesämökin tai rantasaunan katto tarvitsee säännöllisiä kattotarkastuksia. Jos huopakaton kunto tarkastetaan kaksi kertaa vuodessa, tulevat kaikki huolto- ja korjaustarpeet havaittua tarpeeksi aikaisessa vaiheessa, eikä mitään odottamatonta ehdi sattua. Heti keväällä on aika suorittaa vuoden ensimmäinen kattotarkastus. Lumen paino on voinut vaurioittaa huopakattoa, tai ehkä sulamisvedet ovat tulleet saumoista sisään. Katon kunto ei ehdi heiketä, kun ongelmiin puututaan nopeasti. Syksyllä katon kunto on hyvä tarkastaa vielä kerran, sillä näin katto saadaan tarvittaessa korjattua ennen uutta talvea. Syystarkastuksen aikana tutkitaan, ovatko lumiesteiden kiinnitykset tukevat, onko ränneissä lehtitukkeita, onko katolle kasvanut sammaleita, ja onko kattorakenteissa merkkejä kattovuodosta. Asiakkaamme saavat meiltä ilmaisen katon yleiskuntotarkastuksen kaikkien kattokorjaustemme ja -huoltojen yhteydessä, mikä on varsin merkittävä etu. Tilaa bitumikattosi syys- ja keväthuollot tästä osoitteesta, niin saat kattotarkastukset oikeaan aikaan ja ilman lisäkustannuksia!

Emme vaurioita herkkää huopakattoa

Huopakatot ja palahuopakatot pitää huoltaa eri tavalla kuin esimerkiksi tiilikatot. Tiilikatto kestää harjaamista ja jopa painepesuria, mutta huopakattoa pitää kohdella lähestulkoon silkkihansikkain. Puhdistaminen kannattaa hoitaa harjaamisen sijaan ilmapuhaltimella, kattopesu painepesurin sijaan tavallisella letkupaineella, ja sammalenpoistoaineetkin kannattaa levittää ruiskujen sijaan telojen avulla. Mitään huopakattokorjauksia, huopakattohuoltoja tai muita kattotöitä ei kannata suorittaa kesähelteillä. Huopakatolle ei kannata nousta edes kuntotarkastusta tekemään, sillä helteen pehmentämä huopa voi antaa periksi kengänpohjien alla. Luota ammattitaitoon, ja ota yhteyttä!

Scroll to Top