Kattokorjaukset ja muut kattopalvelut huippuosaamisella!
Kattosi hyvinvointia ajatellen
- Kattokorjaus.com -

Korjaamamme tiilikaton ehjyyttä ei tarvitse epäillä

Betonitiilikatto kestää arviolta 70 vuotta, aito savitiilikatto jopa satakunta vuotta, mutta ilman korjaustarpeita ei kumpikaan katto jää. Jokunen tiili tulee varmasti silloin tällöin hajoamaan, ja läpivientien tai jiirien suhteen saattaa esiintyä ongelmia. Myrsky voi irrottaa katosta kattotarvikkeita, esimerkiksi kattotikkaat tai lumiesteet. Pienet kattokorjaukset kuuluvat jokaisen omakotitalon, rivitalon, kerrostalon tai mökin tiilikaton elinkaareen, eikä niitä tarvitse säikähtää. Kun katon vauriot havaitaan tarpeeksi aikaisessa vaiheessa, ei puuttuva tiili, huonokuntoinen jiiri tai vettä katon alle vuotava piipunjuuri ehdi aiheuttaa sen kummempia ongelmia. Me kiirehdimme paikalle arvioimaan tilanteen ja tarvittaessa suojaamaan avoimet rakenteet sateilta. Sitten teemme tarjouksen katon korjaamisesta – hinta on sivumennen sanoen erittäin kilpailukykyinen ja lisäksi kotitalousvähennyskelpoinen – ja alamme sopimuksen laatimisen jälkeen korjata kattoa. Valmista syntyy nopeasti, ja saat vielä kaupan päälle tiilikaton kuntotarkastuksen. Pääset tuossa tuokiossa asumaan jälleen luotettavan tiiviin katon alle.

Mikään tekemämme kattotyö ei jää ilman veloituksetonta yleiskuntotarkastusta, jonka aikana katto tutkitaan, ja kaikki mahdolliset korjaustarpeet paljastuvat. Voit hoitaa ne kuntoon saman tien. Isommatkin kattokorjaukset, kuten vaikka tiilikaton osittainen vaihto, voidaan hoitaa lyhyelläkin varoitusajalla. Meillä on tähän resursseja, ja kauttamme saatavilla oleva rahoitus antaa asiakkaalle mahdollisuuden tarttua tilaisuuteen tarvittaessa nopeastikin.

Kattotarkastus voi kertoa myös uusista huoltotarpeista. Tiilikattoa kannattaakin säännöllisesti huoltaa, jotta se ei haurastuisi ja heikkenisi ennenaikaisesti. Kattoa voidaan suojella sammaleilta, pakkasrapautumiselta ja epäpuhtauksien pinttymiseltä esimerkiksi katon uudelleenpinnoituksen avulla. Meidän ammattilaisiltamme saat oivan tarjouksen kaikista tiilikaton huoltotöistäkin, ja koska asialla ovat alan ammattilaiset, onnistuu kaikki kerralla. Meidän jälkiämme ei tarvitse muiden tulla korjaamaan – siksipä uskallamme myöntää töillemme pitkät takuut.

Tiilikaton korjaus

Aluskate on se, mikä suojaa tiilikaton rakenteet

Tiilikattoja ei ole tarkoitettu sataprosenttisen tiiviiksi – se ei yksinkertaisesti ole mahdollista. Tiilikaton vedenpitävyyden varmistaa sen aluskate, mikä ohjaa mahdolliset vuotovedet räystäille, ja sitä kautta pois kattorakenteiden kimpusta. Tiilikatto voi vuotaa vettä lävitseen, jos katolla on rikkinäisiä kattotiiliä, tai katolta on pudonnut tiili tai pari. Aluskate tehostaa myös ilmanvaihtoa tiilikaton alla, ja ehkäisee siten huonosta tuuletuksesta aiheutuvia kondenssivesiongelmia. Jos aluskatteen huomataan hajonneen, kannattaa toimeen tarttua mahdollisimman nopeasti, vaikka aluskatteen korjaaminen onkin suhteellisen hankalaa. Aluskatetta ei nimittäin voi paikata, eikä sen uusiminen onnistu yläpohjasta käsin. Vesikattoa on purettava aluskatteen irrottamiseksi ja vaihtamiseksi, mutta urakkaan kannattaa ruveta, sillä aluskatteettoman katon alle voi syntyä vielä hankalammin korjattavia kosteusongelmia.

Meiltä tiilikaton aluskatteen vaihto sujuu jouhevasti. Löydämme juuri oikeanlaisen aluskatteen sinun kattosi alle, ja asennamme sen paikoilleen prikulleen oikealla tavalla. Muistamme toteuttaa oikein jokaisen läpiviennin, eli nostaa aluskatteen jokaista hormia, putkea ja muuta läpivientiä vasten. Näin varmistetaan aluskatteen tiiviys myös läpivientien kohdalta – tämä on hyvin olennaista, koska tiilikatto voi alkaa vuotaa IV-putken, savupiipun tai vaikka kattoikkunan kohdalta.

Aluskatetta suojellaan repeytymiseltä ja kulumiselta korjaamalla mahdolliset katon vesivuodot nopeasti, sillä pitkäaikainen kosteusrasitus tuhoaa vähitellen aluskatteenkin. Hengittävät tiivisteet estävät roskia ja lintuja pääsemästä katon alle tuuletusaukoista käsin. Roskat hidastaisivat aluskatteen kuivumista ja saattaisivat saada sen siten haurastumaan, ja linnut saattaisivat puolestaan nokkia aluskatteen hajalle.

Rikkinäisten tiilien vaihto on äkkiä tehty – ota empimättä yhteyttä

Rikkinäisten tiilien vaihto on nopea, mutta varsin tarpeellinen tiilikaton korjaus. Tätä kattopaikkausta tilataan varsinkin keväisin, sillä kevättarkastus saattaa paljastaa pakkasrapautumisen takia haljenneita tiiliä. Katon kunto onkin syytä varmistaa joka kevät, jotta katolle ei jäisi kesän ajaksi rikkinäisiä tiiliä tai muita ongelmia, kuten vuotavia jiirejä tai huonosti katossa kiinni olevia kattoturvatuotteita.

Vanha ja huokoinen kattotiili imee vettä, ja kun vesi talvella jäätyy, alkaa tiilen rakenteen asteittainen mureneminen. Vuosi vuodelta tiili rapautuu enemmän, kunnes se hajoaa. Pakkasrapautumista kiihdyttävät myös katolla olevat sammalet, sillä sammalet imevät itseensä runsain mitoin kosteutta. Pakkasrapautumista kannattaakin estää poistamalla sammalet sammalenpoistokäsittelyn avulla. Mekaaninen sammalenpoisto ei poistaisi tiilien sisässä olevia sammalten juuria, ja painepesuripesu vaurioittaisi kattotiilien pinnoitetta, joten katto pitäisi samalla myös pinnoittaa. Pinnoittaminen on sinänsä hyvä idea, sillä sen ansiosta tiilien pinta tasoittuu. Pinnoitettu tiili ei ime vettä eikä kerää sammaleita, mutta kustannussyistä kattoa ei kannata yleensä pinnoittaa kuin vain kerran. Ensimmäinen ja viimeinen suojapinnoitus tapahtuu betonitiilikaton ollessa noin kolmikymppinen. Savitiilet suojakäsitellään 5–10 vuoden välein, sillä niitä ei kuulu pinnoittaa lainkaan. Suoja-aine kyllästää tiilet ja muuttaa tiilien pH-arvon sellaiseksi, että sammalet eivät viihdy katteella.

Kun nyt katolla kuitenkin on rikkinäinen tiili, ei sitä saa liimattua ja paikattua niin, että se kestäisi kosteutta ja vaihtelevia ulkolämpötiloja. Tiili kannattaa vaihtaa uuteen. Vaihto sujuu nopeasti, jos varastossa on muutamia varatiiliä. Ei haittaa, vaikka varatiiliä ei olisikaan – me kyllä löydämme katollesi juuri oikeanlaisen tiilen, tarvittiinpa sitten yksi- tai kaksikouruista tiiltä, lukkiutuvaa tai lukkiutumatonta tiiltä tai vaikka lasitettua savitiiltä. Teemme vaihdon näppärästi, ja tarjoamme kaupan päälle katon yleiskuntotarkastuksen muiden vaurioiden havaitsemiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi. Ota empimättä yhteyttä – olemme olemassa juuri sinua ja sinun kattoasi varten!

Tiilikattovuodon korjaus suunnitellaan etukäteen  

Tiilikattovuoto saattaa johtua rikkinäisistä tiilistä tai esimerkiksi läpiviennin tiivisteiden haurastumisesta. Myös rajuilma voi aiheuttaa tiilikattoon vaurioita, joiden takia se alkaa vuotaa. Aluskate suojaa kattorakenteita kattovuodon syystä riippumatta – siis jos aluskate on tiivis ja ehjä. Jos aluskate on rikki tai sitä ei katon alla ensinkään ole, voi kattovuoto johtaa kattorakenteiden ja eristevillojen kastumiseen. Asiantunteviin kattokorjaajiimme on turvallista luottaa sekä pienien että pidempään jatkuneiden kattovuotojen korjaamisen tiimoilta. Ensimmäinen askel on se, että tarkastamme katon vauriot ja suunnittelemme, miten katto kannattaa korjata. Joskus riittää tiilikaton osittainen korjaus, kun taas joissain tapauksissa saatamme tulla siihen tulokseen, että katon uusiminen on paras ratkaisu. Mahdolliset kosteusvauriot kunnostetaan tilanteen edellyttämällä tavalla. Lahonneet kattorakenteet uusitaan, ja kastuneet eristeet uusitaan home- ja sisäilmaongelmien varalta.

Kattovuodosta voi hakea vakuutuskorvauksia, jos vuodon syy johtui myrskystä. Riippuu vakuutusyhtiöstä, mutta vanhan katon haurastuneista rakenteista johtuvista korjauksista ei yleensä myönnetä korvauksia – ei myöskään lumen aiheuttamista vaurioista. Jotta lumi ei painaisi katon jiirejä niin, että ne alkavat vuotaa, eikä kiskoisi kattotikkaita irti katosta, kannattaa liiat lumitaakat pudotuttaa tiilikatolta. Lumen liikkeistä katolle tai ohikulkijoille aiheutuvia vahinkoja voidaan ehkäistä ennalta myös lumiesteillä. Vanhojen rakenteiden haurastuminen havaitaan ajoissa säännöllisin väliajoin teetetyillä kattotarkastuksilla. Näin tiivisteet tai esimerkiksi tiilikaton aluskate osataan uusia ennen, kuin katon alle pääsee vettä. Meidän kanssamme asioidessamme saat kattotarkastuksen aina kaupan päälle. Kattotarkastus on hyvä toteuttaa kaksi kertaa joka ainut vuosi, ja oikeat ajankohdat tälle toimenpiteelle ovat aikainen kevät (tämä mahdollistaa lumen ja pakkasen aiheuttamien vaurioiden havaitsemisen tarpeeksi aikaisessa vaiheessa) sekä myöhäinen syksy (mikä on samalla viimeinen tilaisuus saada katto tiivistettyä ja kattotarvikkeiden kiinnitykset kiristettyä uutta talvea ajatellen.

Milloin tiilikatto kannattaa jättää korjaamatta ja uusia?

Noin sadan vuoden ikään ehtinyt tiilikatto alkaa olla tiensä päässä. Huoltotoimenpiteistä ja katon korjauksista ei enää ole iloa siinä määrin kuin aiemmin, sillä pieniä vuotoja ja rikkinäisiä tiiliä esiintyy aiempaa enemmän, ja katon alle uhkaa päästä kosteutta. Jotta katon alle ei muodostuisi kosteusvaurioita, ei kattoremonttia kannata enää pitkittää siinä vaiheessa, kun katon kunto on selvästi heikentynyt.

Tiilikatto voidaan joutua purkamaan ja uusimaan aiemminkin, sillä jos katon korjaus maksaisi lähes kattokorjauksen verran, ei kunnostuksiin kannata ruveta. On parempi uusia koko katto ja saada rakennukseen luotettava suoja 70–100 vuodeksi, kuin kuluttaa rahaa katon korjaamiseen, mikä pidentää katon elinkaarta vain joillain vuosilla. Tekemämme tiilikaton vaihdot toteutetaan laatu- ja takuutyönä, ja ne sujuvat myös talvella. Talvinen tiilikattoremontti tuo tullessaan monia etuja: materiaalit ovat paremmin suojassa kosteudelta, sillä yllätyssateista ei ole vaaraa. Pihamaahankaan ei jää uria eikä nurmikko kärsi, koska routa suojaa pihaa työkoneilta. Jos et usko, kysy lisää asiantuntijoiltamme – tai kokeile ja tilaa kattoremontti talvella!

Kattoremontti on nopeimmillaan ohi parissa päivässä – varsinkin silloin, jos riittää tiilikaton osittainen vaihto, eli toisin sanoen pelkkä kattotiilen uusiminen. Osittaista tiilikattoremonttia voidaan harkita vain siinä tapauksessa, että tiilikaton aluskatetta ei ole tarvis uusia seuraavaan sataan vuoteen, ja ettei katon alla olevissa rakenteissa ole mitään korjattavaa. Kattoremontinkin hinta on vähennettävissä omassa verotuksessa, jos kyse on omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon tiilikaton uusimisesta, ja voimme auttaa hommaamaan kattoremontille rahoituksen.

Näin pidät tiilikaton korjauskustannukset kurissa

Muista tarkastaa tiilikattosi kaksi kertaa vuodessa – se on paras vinkki, minkä voimme antaa jokaiselle tiilikaton omistajalle. Kattotarkastusten avulla omakotitalon, paritalon, rivitalon tai mökin tiilikaton korjauskustannukset pysyvät kurissa, sillä niiden avulla kaikki korjaustarpeet tulevat havaituiksi jo aikaisessa vaiheessa, ja vauriot voidaan korjata edullisesti. Kattotarkastusten perusteella rakennuksen omistaja on aina kartalla siitä, onko kattoa jotenkin huollettava, tai mitä muuta on tehtävissä katon pitämiseksi tiiviinä ja pitkäikäisenä. Tekemämme kattotarkastuksen aikana tutkitaan myös katon alapuolisten osien kunto, joten mahdollisen kondensoituneen kosteudenkaan aiheuttamat ongelmat eivät jää pimentoon.

Olipa kattosi tehty mistä materiaalista hyvänsä, kannattaa se tarkastaa kaksi kertaa vuodessa. Kattotarkastuksen ensimmäinen ajankohta on aikaisin keväällä, toinen taas myöhään syksyllä. Katon alkuvuoden tarkastusta ei kannata viivyttää, sillä pakkasen vaikutuksesta haljenneet tiilet, katolta pudonneet kulkusillat tai vääntyneet piipunpellitykset saadaan sen ansiosta nopeasti kuntoon. Joka talvi tiilikatto ei tietenkään vaurioidu, mutta on parempi katsoa kuin katua, ja antaa ammattilaistemme tutkia tilanne. Samalla voimme hoitaa katon kevätsiivouksen, eli harjata katteen puhtaaksi ja tyhjentää räystäskourut roskista. Kevätsiivouksen yhteydessä saat kattotarkastuksen ilmaiseksi – katon kunnon tarkastuskierros tulee kaupan päälle kaikkiin tekemiimme kattohuoltoihin, kattokorjauksiin ja muihin kattotöihin.

Katolle voi sataa melko lailla lunta. Lumen ja katteen välissä on usein sulamisvettä, mikä saattaa vuotaa katon alle katon jiireistä ja saumoista. Tiilikaton omistajalla ei kuitenkaan ole huolen häivää, jos katto on tarkastettu loppuvuodesta. Loppuvuoden tarkastus on paljastanut kaikki huonokuntoiset jiirit ja muut mahdolliset epäkohdat, joten katto on varmasti tiivis. Liiat lumet kannattaa kuitenkin katolta poistattaa, jotta kattorakenteet eivät vaurioituisi, eikä ohikulkijoille aiheutuisi vaaratilanteita. Meidän kauttamme saat niin lumenpudotuksen tiilikatolta kuin katon syyshuollon, eli katon harjauksen, mahdollisesti tarvittavan sammalenpoiston ja katon syystarkastuksen.

Tämä tiilikattofirma hoitaa kaiken puolestasi

Kun jätät tiilikaton korjaustyöt meidän huoleksemme, huolehdimme aivan kaikesta – asiakkaalle tällainen avaimet käteen -toteutus on kiitettävän helppo ja stressitön. Kun otat yhteyttä meihin ja tilaat meidät korjaamaan tiilikattovuotoa tai jotain muuta vauriota, tutkimme ja arvioimme vauriot, suunnittelemme niiden perusteella korjaustöiden toteutuksen, huolehdimme kaikkien uusien materiaalien ja työskentelytelineiden saamisesta paikan päälle, toteutamme ripeän ja ammattitaitoisen kattokorjauksen ja lopuksi vielä varmistamme kättemme jäljen ja siivoamme paikat. Purku- ja rakennusjätteet toimitetaan sinne, minne ne kuuluvat, eli jäteasemalle.

Kaikki alkaa siitä, että otat yhteyttä, kerrot tilanteesta ja pyydät tarjouksen. Yhteyttä voit ottaa puhelimella tai sähköisesti. Yhteydenottosi perusteella sovimme paikan päällä tehtävästä alkutarkastuksesta – sen perusteella voimme laskea hinnan katon korjaamiselle. Tarjousta ei kannata laskea, ennen kuin tiedämme, millainen kohde on kyseessä. Meidän tulee tarjousta varten tietää muun muassa se, kuinka korkea rakennus on, millainen on katon harjakulma, missä rakennus sijaitsee, ja ovatko vesikaton vauriot jo vaikuttaneet katon alapuolisten osien kuntoon. Ihan aina meidän ei tarvitse tulla paikan päälle tarjousta laskemaan, vaan voimme esittää tarjouksen puhelinkeskustelumme perusteella – esimerkiksi silloin, jos on kyse rännin paikkaamisesta tai yhden rikkinäisen tiilen uusimisesta. Kaikki vähänkään mittavammat kattokorjaukset edellyttävät visiittiä – näin voimme esittää heti urakkahinnan katon korjaamiselle.

Tiilikaton korjaamiseen voi yhdistää muita kattotöitä, ja saavuttaa näin kustannussäästöjä. Jos katto vuotaa harjatiilen kohdalta, voimme katon korjaamisen yhteydessä suorittaa myös katon pesun ja maalauksen. Aluskatteen korjaamisen yhteydessä voimme tiivistää jiirit ja kattoikkunan uudelleen; savupiipun korjauksen yhteydessä on helppoa ja kustannustehokasta teettää piipun pellitys peltisepän työnä. Kaikenlaiset kattokorjaukset ja -huollot voi rahoittaa kauttamme saatavissa olevalla remonttilainalla, ja jos kohteena oleva rakennus oli omakotitalosi tai kesämökkisi, voit hakea urakan jälkeen kotitalousvähennystä.

Ammattitaitoisesti huollettu katto on luotettava kumppani

Tiilikatto kannattaa tarkastaa kahdesti vuodessa, jotta kaikki korjaustarpeet tulisivat ilmi jo hyvissä ajoin. Samalla arvioidaan tarve toteuttaa muita tiilikattohuoltoja, esimerkiksi katon pinnoitus. Jos tilaat katon jokakeväisen ja -syksyisen puhdistuksen meiltä, saat tarkan tarkastuksen aina kaupan päälle.

Ammattitaitoisesti toteutetut huollot parantavat katon mahdollisuuksia kestää erilaisia rasituksia. Oikein huollettu ja tarpeen vaatiessa tiivistetty tiilikatto on pitkäikäinen. Savitiilikatto saattaa kestää jopa sata vuotta, kun taas betonitiilikatto – nykyaikana lähes kaikki uudet katot ovat betonitiilikattoja – kestää noin 70 vuotta.

Säännöllisellä puhdistuksella, lumenpudotuksella ja tarvittaessa sammaleenhäädöllä pääsee jo pitkälle

Tiilikaton huolto-ohjelmaa ei ole kovin vaikea noudattaa – vuosittain ei tarvita muuta kuin katon harjaus ja kuntotarkastus. Harjaus on hyvä tapa puhdistaa tiilikatto kaikista sen päälle kertyneistä roskista ja esimerkiksi kiinni pinttyneestä katupölystä. Katon harjaus joka kevät ja syksy ehkäisee tehokkaasti katon sammaloitumista, sillä roskien peittämä, pitkiä aikoja kosteana pysyvä katto olisi mitä otollisin alusta sammalkasvustoille.

Tiilikaton harjauksen yhteydessä siivotaan vesikourut, joihin roskia aina kertyy. Roskainen kouru voisi mennä tukkoon, ja silloin kourujen yli tulviva vesi voisi kastella niin seinät kuin jopa talon perustukset. Lisäksi kouru, missä on roskia ja seisovaa vettä, ruostuu helposti. Ruosteinen kouru on vaihdettava aiemmin kuin kouru, mikä on pidetty siistinä, ja missä ei sen tähden ole vuotavia reikiä.

Roskat saa katolta pois harjaamalla, ja liika lumi pudotetaan lumentyöntimien avulla. Mahdollinen kattojää sulatetaan vesihöyryllä. Tiilikaton huollossa tarvitaan myös sammaleenpoistoaineita ja uutta pinnoitetta. Sammaleenpoistoaineen avulla katosta saadaan poistettua kaikki ei-toivotut kasvustot. Betonitiilikatto hylkii jatkossa paremmin sammaleita ja kosteutta, jos se pinnoitetaan uudestaan vanhan pinnoitteen kuluttua pois. Savitiilikattoa ei kuulu pinnoittaa lainkaan; sen veden, lian ja kasvustojen hylkivyys pidetään ennallaan suojakäsittelyaineen avulla.

Scroll to Top