Kattokorjaukset ja muut kattopalvelut huippuosaamisella!
Kattosi hyvinvointia ajatellen
- Kattokorjaus.com -

Puhtaita rännejä myöten kattovedet virtaavat parhaiten

Katolle sataa vuosittain aika määrä vettä. Lisäksi katolle kertyy vettä keväällä, kun sillä koko talven maannut lumitaakka alkaa vähitellen sulaa. Ihanteellisessa tilanteessa kaikki vesi ohjautuu katolta suoraan ränneihin, ja niistä se jatkaa matkaansa esimerkiksi ojaan tai muuhun sopivaan purkupaikkaan. Tasakatolle satavat ja sulavat vedet ohjataan pois kattokaivojen avulla. Jos rakennuksessa ei ole toimivaa sadevesijärjestelmää, rakennukseen voi syntyä monenlaisia kosteusvaurioita. Esimerkiksi silloin, jos kattokaivot eivät vedä, katto alkaa ennen pitkää vuotaa. Tukossa olevien kattokaivojen takia katon päällä voi olla runsain mitoin vettä, eivätkä huopakaton saumat kestä sellaista rasitusta. Jos taas räystäskourut lakkaavat – syystä tai toisesta – vetämästä, vesi voi kastella jopa rakennuksen perustukset.

Räystäskourujen voi olettaa toimivan ainakin noin 40 vuotta (materiaalista riippuen), ja kattokaivotkin uusitaan vain noin 30 vuoden välein. Säännölliset huollot hidastavat sadevesijärjestelmän ikääntymistä ja haurastumista. Perushuolto tarkoittaa sadevesijärjestelmän puhdistamista roskista, olipa kyseessä sitten kattokaivo tai vesikouru. Samalla se ja sen mahdollinen sulanapitojärjestelmä kuntotarkastetaan. Kaksi kertaa vuodessa hoidettavista perushuolloista huolimatta joitain korjaustarpeita voi esiintyä, sillä katolta putoava lumi tai olan takaa puhaltava tuuli voi irrottaa rännit katosta. Ikääntyminen voi saada kourujen saumat vuotamaan, tai jouduttaa rännien ruostumista ja haurastumista. Ota yhteyttä, niin kiinnitämme maahan pudonneet rännit kattoon, tiivistämme niiden saumat ja teemme kaikki muutkin korjaukset, joita sadevesijärjestelmäsi ikinä voi tarvita. Jos ilmoitat korjaustöistä Verohallinnolle, saanet kotitalousvähennystä – sitä saa lähestulkoon kaikista kesämökillä tai omakotitalolla teetetyistä huolloista ja korjaustöistä.

Kattotöiden maksun suhteen tarjoamme mukavasti joustoa – voit maksaa kattotyöt kuten (rännien uusimisen) kauttamme haettavalla rahoituksella. Asiakaslähtöisyytemme näkyy myös siinä, että aivan kaikki kattotyöt oikeuttavat ilmaiseen kattotarkastukseen. Vaikka kyse olisi vain vesikourujen puhdistamisesta, saat kaupan päälle koko katon, kaikkien sille asennettujen varusteiden ja katon alapuolisten osien kuntotarkastuksen. Tämän kattavan kierroksen päätteeksi kerromme, missä kunnossa kattokokonaisuutesi on, ja olisiko sinun hyvä teettää joitain kattohuoltoja tai paikkauttaa jokin kohta katosta. Kaikki mahdollisesti tarvittavat työt saat meidän kauttamme, ja tietenkin erittäin hyvään hintaan. Kannattaa olla meidän asiakkaamme – teemme elämästäsi huoletonta ja helppoa!

Rännien puhdistus ja sulatus

Näiden vinkkien avulla sadevesijärjestelmä ei aiheuta harmia

Tasakaton tai satulakaton sadevesijärjestelmä ei aiheuta harmeja, jos sitä huolletaan säännöllisesti koko sen käyttöiän ajan. Sinun ei tarvitse kiivetä katolle roskapussien ja vesiletkujen kera: ota yhteyttä, niin hoidamme tämänkin askareen puolestasi. Keräämme roskat roskapusseihin, ja jos kyse on räystäskourusta, teemme vielä lopuksi sellaisen tempun, että huuhtelemme ja harjaamme sen. Jos ränneistä yli valuva, likainen vesi on onnistunut raidoittamaan rännit ulkopuolelta, pesemme likarannut pois. Näin lika ei ruostuta rännejä ulkopuoleltakaan, ja rakennuksen yleisilme säilyy siistinä. Omakotitalon, rivitalon tai muiden rakennusten rännit kannattaa puhdistaa joka kevät ja syksy, jotta ne eivät pääse menemään tukkoon – tilaa katon kevät- ja syyshuollot meiltä, niin hoidamme tämän suhteellisen pienen, mutta tärkeän askareen puolestasi. 

Rännit eivät saisi mennä tukkoon, sillä tukossa olevista ränneistä vesi ei poistu. Tämä aiheuttaa tietenkin ylivuotoja, joiden seurauksena rakennuksen julkisivuun voi syntyä homepilkkuja, pakkasrapautumaa tai lahovaurioita. Roskat ja ränneissä pitkiä aikoja viettävä vesi saavat aikaan myös sen, että rännien ruostuminen ja haurastuminen nopeutuvat. Yksi tärkeä rännihuolto on kourujen maalaaminen: se ehkäisee ruostumista eristämällä rännit vedestä ja lumesta. Huoltomaalauksien aika on viimeistään noin 12 vuoden välein.

Kuntotarkastamme talosi sadevesijärjestelmän aina sitä huoltaessamme tai korjatessamme. Näin osaamme uusia jokaisen kourukoukun, mikä uusimista vaatii, ja käsitellä jokaisen ruostevauriokohdan. Aikaisessa vaiheessa tehdyt korjaukset ylläpitävät kourujen toimintaa ja mahdollistavat 40–60 vuoden mittaisen käyttöiän.

Jäätyikö sadevesijärjestelmä? Höyrysulatus ja sulanapitokaapelit ovat apu ongelmaan

Räystäskourujen ja kattokaivojen säännöllinen puhdistaminen ja kuntotarkastaminen ovat parhaat keinot estää tukokset. Huollettu, ehjä ränni tuskin jäätyy talvella, ja jos kattokaivossa ei ole roskia, säilyy senkin toimintakyky kaikkina kuukausina. Jos ränni tai kattokaivo kuitenkin jäätyy umpeen, ota yhteyttä tilataksesi sadevesijärjestelmän höyrysulatuksen. Kuuma höyry sulattaa sadevesijärjestelmän nopeasti ja luotettavasti, eikä se vaurioita mitään kattokokonaisuuden osaa. Vaikka aina joku koettaakin saada jäitä lähtemään väkivalloin, esimerkiksi napakalla potkulla, ei niin kannata toimia. Potkut ja iskut voivat saada aikaan lommoja, ja pahimmillaan koko kouru irtoaa kiinnikkeistään ja putoaa alas maahan.

Sadevesikouruihin voidaan asentaa sähköllä toimivat sulanapitokaapelit. Niiden ansiosta kouru ei jäädy, vaikka pakkasta olisi kuinka paljon. Muista ottaa sulanapitojärjestelmä kevään tullen pois päältä, niin sen käyttökustannukset pysyvät aisoissa. Sulanapitokaapelien ansiosta rännit eivät jäädy, niistä ei ala roikkua teräviä jääpuikkoja, eivätkä jään yli tulvivat vedet aiheuta ongelmia rakennuksen julkisivulle (eivätkä kastele pihamaata vaarallisen liukkaaksi). Kattokaivoihin voidaan hommata lämpövastukset, mitkä estävät niiden talviaikaisen jäätymisen. Jäätynyt kattokaivo ei vedä, joten katon saumat voivat alkaa vuotaa niitä rasittavien vesimassojen alla. Myös katon reunalla voi olla sulatettavaa jäätä. Katon reunoille jäätynyt vesi voi estää lumen sulamisesta syntyvän veden pääsyn vesikouruihin, ja katon saumat ovat vaarassa alkaa vuotaa veden aiheuttaman paineen alla. Missä jää sitten sijaitsikaan – katolla, sadevesijärjestelmässä tai vaikka ojarummussa –, me saamme sen sulamaan höyrytyskalustomme ja sen taitavien käyttäjien avulla!

Vesi väärässä paikassa voi johtaa pahimmillaan homevaurioiden syntyyn

Vedestä voi olla runsain mitoin harmia, jos se päätyy väärään paikkaan, sillä varsinkin pitkäaikainen kosteus pilaa monet eri materiaalit ja rakenteet. Mikäli kattokaivo ei enää toimi kuten ennen, katolle jää seisovaa vettä. Sen muodostama paine voi avata katon saumat, mikä johtaa katon alla olevien lautojen, vanerien ja eristeiden kastumiseen. Puuosat voivat lahota ja eristeet homehtua, ja koska tasakaton alle ei näe avaamatta sen rakenteita, kosteus saattaa pystyä tekemään tuhojaan pidemmänkin aikaa.

Ongelmatonta ei ole sekään, että satulakaton räystään vesikourut lakkaavat vetämästä. Ränneihin jäävä kosteus aiheuttaa ruoste- ja jäätymisvaurioita, ja ränneistä roikkuvat jääpuikot – pihamaan kastelevista tulvavesistä puhumattakaan – voivat olla hyvin vaarallisia. Kun ränneissä on tukoksia, voivat roiskevedet kastella otsa- ja räystäslaudat sekä talon julkisivun. Kosteus lahottaa puuosat, ja voi aiheuttaa myös homepilkkujen syntymistä. Jos talossa onkin tiilijulkisivu, kärsii se rapautumisesta vuotavien räystäiden tähden. Koska katolta valuvat sade- ja sulamisvedet eivät ohjaudukaan tarpeeksi kauas rakennuksesta, pitävät ne rakennusta ympäröivän maaperän usein liian märkänä. Tuo kosteus voi nousta sokkelin vesieristyksestä välittämättä aina rakennuksen alapohjaan asti, ja aiheuttaa siellä homeen kasvua ja erilaisia sisäilmaongelmia.

Ota yhteyttä koko Suomessa toimivaan korjaus- ja huoltopalveluumme, niin saat kaikki kattokaivoja tai räystäiden sadevesikouruja koskevat ongelmat pois päiväjärjestyksestä. Me korjaamme vuotavat saumat, uusimme huonokuntoiset ja ruosteiset kourut (kourut voidaan uusia myös osittain), asennamme ja kunnostamme sulanapitojärjestelmät, paikkaamme reiät, uusimme kiinnikkeet ja vaihdamme roskasiivilät. Meiltä saat myös kaikki huollot, joita sadevesikourut tai kattokaivot voivat kaivata. Olipa ongelman nimi mikä hyvänsä, ota yhteyttä, niin vesi ei pääse aiheuttamaan ongelmia kattosi tai talosi muiden osien rakenteille!

Uusi sadevesijärjestelmä pelittää luotettavimmin

Sadevesijärjestelmäkään ei kestä ikuisesti: kattokaivot kestävät ehkä 30 vuotta, ja teräksiset räystäskourut suurin piirtein 40 vuotta. Muoviset kourut ja syöksyputket ovat hieman lyhytikäisempiä, koska aurinko haurastuttaa niiden liitokset. Pisin käyttöikä on alumiinisella sadevesijärjestelmällä – pelkkä takuuaika kestää 60 vuotta. Jossain vaiheessa vesikourut tai kattokaivot kuitenkin saavuttavat elinkaarensa loppupään, ja silloin ne on uusittava. Ota asian tiimoilta yhteyttä meihin, niin kerrostalossa, rivitalossa, omakotitalossa tai piharakennuksessa on ennen pitkää jälleen toimiva sadevesijärjestelmä. Tiedämme, mistä saa hyvällä hinnalla korroosionkestävät, pitkäikäiset ja hyvännäköiset kourut ja alastuloputket, ja osaamme hankkia myös parasta laatua ja kestävyyttä edustavat kattokaivot. Sadevesijärjestelmä mitoitetaan oikein ja asennetaan paikoilleen katon reunalle kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Nostimien ansioista vanhat kourut on helppo purkaa, ja uudet kourukoukut, kiinnikkeet ja rännit asentuvat paikoilleen sujuvasti.

Ruosteettomat, uutuuttaan kiiltelevät räystäskourut ovat paitsi hyvännäköiset, myös hyvin huolettomat. Kourut pysyvät pitkään helppohoitoisina, sillä kourujen pinnoite saa kourut hylkimään niin likaa kuin kosteutta ja sen aikaansaamaa ruostettakin. Pinnoitetta ei tarvitse uusia noin kymmeneen vuoteen, sitten teräskourut on hyvä huoltomaalata. Riittää, että puhdistat rännit kahdesti vuodessa, tai teetät niiden puhdistuksen ja kuntotarkastuksen meillä. Ruosteelta suojattu ränni ei tule tarvitsemaan pitkään aikaan mitään korjauksia, ellei jotain odottamatonta tapahdu – esimerkiksi kova tuuli voi kiskoa rännit irti katosta.

Kourujen uusiminen taatulla laadulla ja hyvällä hinnalla

Kaikki kattotyömme hinnoitellaan tapauskohtaisesti, siksi emme esitä valmiita listahintoja uusien vesikourujen asentamisestakaan. Kun haluat tietää, mikä on uusien kattokaivojen tai vesikourujen hinta asennettuna, ota yhteyttä ja kuvaile kohdetta hieman tarkemmin. Jotta voimme laskea hinnan kourujen uusimiselle avaimet käteen -pakettina, tulee meidän tietää ainakin rakennuksen korkeus, lappeen leveys, katteen materiaali sekä rakennuksen korkeus. Rakennuksen korkeuden perusteella me laskemme sen, kuinka pitkät alastuloputket meidän on hommattava; lappeen leveys sanelee puolestaan vesikourujen ja kourukoukkujen menekin. Rakennuksen korkeudella on tekemistä myös sen kanssa, tarvitaanko paikalle henkilönostimia vaiko peräti nostinkoriauto, mikä nostaa asentajat tarvittaessa vaikka sadan metrin korkeuteen. Rakennuksen sijainti on myös otettava huomioon tarjousta laskiessa. Me kyllä löydämme tavat päästä vaikka saareen kourusaneerauksia ja kourujen uusimista tekemään, mutta sijainti vaikuttaa muun muassa rahtikustannuksiin.

Kourut terästä, alumiinia vai muovia? Jokaisella on omat etunsa

Emme anna tarjousta kourujen uusimisesta, ennen kuin olemme keskustelleet asiakkaan kanssa hänen toiveistaan uusien kourujen suhteen. On olemassa melko paljon valinnan varaa. Ensinnäkin asiakas voi valita kolmesta eri materiaalista, sillä vesikouruja tehdään niin muovista, teräksestä kuin alumiinistakin. Alumiini on kestävin, pitkäikäisin, parhaiten suojattu ruosteelta – ja kallein. Muovikourut kuluvat ja halkeilevat melko nopeasti, sillä aurinko ja ulkolämpötilan vaihtelut kuluttavat muovia. Teräsrännit ovat yleisimmät – niillekin voi saada peräti kolmen vuosikymmenen mittaisen puhkiruostumattomuustakuun, ja ne ovat käytössä hiljaisimmat.

Kun materiaalia koskevat päätökset on tehty, asiakas voi valita pyöreälinjaisen ja kantikkaan kourun välillä. Tässä asiassa ratkaisevat lähinnä asiakkaan omat mieltymykset, vaikka on totta, että pyöreäpohjainen räystäskouru on hieman helpompi pitää puhtaana ja puhdistaa. Muotoseikkojen jälkeen päästään pohtimaan väriasioita. Kouruja ja alastuloputkia myydään niin mustina, punaisina, valkoisina kuin harmainakin, ja yhteydenotto tehtaalle mahdollistaa myös erikoisemmat värivalinnat. Kourut ja alastuloputket voi soinnuttaa talon katon tai julkisivun väriin, tai häivyttää valitsemalla saman värisävyn, millä räystäslaudat ja nurkkalaudat on maalattu. Toinen vaihtoehto on korostaa sitä, mitä ei voi peittää, eli valitsemalla kouruihin rohkeasti muusta julkisivusta poikkeava väri.

Jos kyseessä on tasakatto, sille ei tietenkään ruveta asentamaan räystäskouruja ja alastuloputkia, vaan virkaheitot kattokaivot uusitaan. Asennamme ja eristämme kattokaivot huolellisesti, ja tiivistämme niiden läpiviennit kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Kattokaivojen talviaikainen toiminta voidaan varmistaa lämpövastuksilla. Kattokaivojen ja tavallisten vesikourujen ja alastuloputkien lisäksi on vielä yksi vaihtoehto, nimittäin jalkarännit. Jalkarännit, jalkakourut tai pystyrännit (rakkaalla lapsella on monta nimeä) asennetaan kattopeltiseppiemme toimesta. Jalkaränneillä varustetussa talossa ei ole lainkaan räystäskouruja, vaan vedet ohjautuvat katolta ensin vesiuomaan, sieltä suppiloon ja sieltä tyylikkäästi toteutettuun alastuloputkeen. Myös tällainen sadevesijärjestelmä pitää puhdistaa ainakin kaksi kertaa vuodessa, jotta roskien aiheuttama ylimääräinen paino ei rasittaisi liikaa jalkakourun kiinnityksiä. Myös lumen paino voi saada pystyrännin irtoamaan sijoiltaan, joten jalkakouruilla varustetulle katolle kannattaa hankkia lumiesteet.

Laatu ja kilpailukykyinen hinta kulkevat käsi kädessä 

Kysy meiltä tarjous uusista vesikouruista asennettuina, niin annamme varsin kilpailukykyinen hinnan korkealaatuisille materiaaleille ja niiden taidokkaalle asentamiselle avaimet käteen -periaatteella. Teemme kaiken asiakkaan puolesta: myös vanhojen vesikourujen ja syöksyputkien purkamisen ja jätteiden toimittamisen jäteasemalle. Kun kourut ovat paikoillaan, teemme vielä loppusiivouksenkin, joten työmaa-alue jää siistiin kuntoon.

Uusien vesikourujen hankinnan ja asennuksen voi hoitaa kauttamme saatavalla rahoituksella. Rahoitusta voit hakea samalla, kun tilaat kourujen vaihdon. Kotitalousvähennyksen ansioista ison osan kuluista saa takaisin verovähennyksinä – tätä mahdollisuutta kannattaa jokaisen omakotitalon tai kesämökin omistajan ahkerasti hyödyntää. Yksityisasiakas tai ei, me tarjoamme aina ilmaisen katon kuntotarkastuksen. Sen aikana tutkitaan koko tiilikaton, peltikaton tai huopakaton kunto, ja tarkastuksen perusteella suosittelemme mahdollisesti tarvittavia korjaus- tai huoltotoimenpiteitä. Meidän ammattilaisemme toteuttavat kaikki kattotyöt mitä kuvitella saattaa, aina piipun pellittämisestä yläpohjan eristeiden uusimiseen.

Meillä on taito hyppysissämme kaikenlaisissa kattotöissä

Kaikilla meidän kattoammattilaisillamme on pitkä kokemus erilaisista kattotöistä. Kourusaneeraukset tai uusien kourujen asentaminen sujuu tottuneesti, mutta kokemuksen tuomasta varmuudesta huolimatta emme milloinkaan jätä keskittymättä siihen, mitä teemme. Ajatuksen kanssa tehtyjä kattotöitä ei kenenkään tarvitse jälkikäteen paikkailla, sillä huolimattomuusvirheitä ei esiinny. Kun harjakaton, pulpettikaton, aumakaton tai esimerkiksi tasakaton sadevesijärjestelmä kaipaa korjausta tai uusimista, vaadi parasta ja valitse meidät!

Me tiedämme vanhastaan, miten toimia, miten mitoittaa uudet kourut, millaiset kiinnikkeet valita ja miten kauan kourutöihin menee. Meillä on luonnollisestikin myös asianmukainen kalusto kaikkine tykötarpeineen, kuten peltisaksineen. Nostinkoriauto nostaa huimapäämme työskentelemään todella korkeidenkin rakennusten sadevesijärjestelmien kimpussa. Reipashenkiset ja työtä pelkäämättömät ammattilaisemme laittavat asiat kuntoon tuossa tuokiossa, ja lopuksi asiakkaalle tarjotaan mainio kaupanpäällinen, eli koko katon kunnon tarkastus.

Tämä kaupanpäällinen ei unohdu pöytälaatikkoon

Me annamme asiakkaillemme kaupanpäällisiä, mitkä eivät unohdu pöytälaatikkoon tai lennä suoraa päätä roskiin, kuten yrityksen logolla varustetut avaimenperät, silmälasien puhdistusliinat ja hikinauhat saattavat joutua. Me tarjoamme jokaisen työtilauksen yhteydessä koko katon ilmaisen kuntotarkastuksen, mistä on suuri hyöty asiakkaalle. Peltikatto, tiilikatto ja huopakatto pitäisi joka tapauksessa tarkastaa kahdesti vuodessa, joten on kätevää, että sen saa hoidettua yhtä aikaa kattokaivojen puhdistuksen, räystäskourujen saumauksen tai esimerkiksi jalkarännin kiinnitysten uusimisen kanssa (ja vieläpä ilmaiseksi). Kattotarkastuksista on se hyöty, että mahdolliset uudet vauriot tulevat havaituksi jo silloin, kun ne ovat pieniä ja helposti korjattavia. Katon täsmäpaikkaus – esimerkiksi rikkinäisten kattotiilien vaihto tai kattoreiän paikkaus – ehkäisee isompia korjaustarpeita, joita voisi olla luvassa, jos vauriokohdasta alkaisi päästä vettä yläpohjarakenteisiin. Suorittamamme kattotarkastuksen aikana arvioidaan myös se, tarvitseeko bitumikatto, tiilikatto tai peltikatto jotain huoltoa, minkä avulla se voisi paremmin vastustaa kosteutta, kasvustoja ja muita koettelemuksia, mitkä lyhentävät katon elinikää ja aiheuttavat eriasteisia korjaustarpeita.

Scroll to Top