Kattokorjaukset ja muut kattopalvelut huippuosaamisella!
Kattosi hyvinvointia ajatellen
- Kattokorjaus.com -

Palahuopakaton, eli bitumipaanukaton korjaajan ammattitaito on äärimmäisen tärkeä asia

Palahuopakaton eli bitumipaanukaton korjaus vaatii ammattitaitoa, joten katon korjaajaksi kannattaa valita mahdollisimman pystyvä ja harjaantunut ammattilainen. Meiltä löydät pitkän linjan kattoammattilaiset, joilta erilaiset kattokorjaukset sujuvat ilman ongelmia. Aina, kun liikumme rivitalon, omakotitalon, piharakennuksen tai vaikkapa kesämökin katolla, me käytämme asianmukaisia työturvallisuustuotteita – näin voimme taata kattotöiden turvallisen etenemisen. Toimimme turvallisesti myös katon kannalta, sillä olemme sisäistäneet sen, miten herkästi kattohuopa voi vaurioitua. Käymme työvälineitä, kemikaaleja ja metodeja, mitkä on suunniteltu juuri palahuopakattoja varten.

Ehkä palahuopakatto vuotaa? Kenties se on vaurioitunut talven aikana, esimerkiksi painumalla notkolle? Ehkä tuuli on kiskonut lapetikkaat irti katosta, tai kenties piipunjuuri vuotaa vettä katon alle? Me saavumme paikalle nopeasti korjaamaan katon, eikä siinä kaikki: tutkimme koko katon myös muualta kuin vioittuneesta kohdasta. Jos katossa on muita vaurioita tai esimerkiksi kuluneita kohtia, joista se voisi alkaa vuotaa, huomaamme asian laidan. Teemme tarjouksen muidenkin ongelmien korjaamisesta yksin tein. Koko katon kunnon varmistavan kattotarkastuksen aikana tarkkailemme myös palahuopakaton huoltotarpeita. Ehkä katto on aika pinnoittaa uudelleen, tai kenties sen päällä kasvaa sammaleita ja jäkäliä, mitkä on poistettava katon kunnon ja tiiviyden säilyttämiseksi? Kattotarkastus ei maksa mitään, jos olet tilannut samalla muita kattotöitä. Kaikkiin ehdottamiimme kattotöihin on helppo ryhtyä kauttamme saatavan rahoituksen turvin, ja jos raportoit Verohallinnolle teettämistäsi kattokorjauksista, saat kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennystä saa erilaisista omakotitalon tai kesämökin katon korjauksista ja huolloista, esimerkiksi katon osittaisesta vaihdosta, lahovaurioiden korjaamisesta, piipun pellittämisestä tai vaikkapa rännien saumaamisesta ja huoltomaalaamisesta.

Palahuopakaton-bitumikaton korjaus

Katossa reikä, paanut rakoilee, rännit tippuu? Kaikissa korjaustarpeissa voit ottaa yhteyttä meihin

Jos palahuopakatossa on reikä tai jokin muu pieni vika, ei sitä kannata jättää korjaamatta. Pienestäkin vauriosta voi kasvaa iso ongelma, sillä katon alle pääsevä vesi voi pilata katon kantavat rakenteet ja saada hometta esiintymään yläpohjan eristeissä. Katon täsmäpaikkaus sujuu meiltä nopeasti ja edullisesti, korjaammehan vain sen, mikä on rikki. Bitumipaanukaton täsmäpaikkaus voi tarkoittaa esimerkiksi irronneen paanun liimaamista paikoilleen, tai piipun juuren tiivistämistä ja aluskatteen korjaamista savupiipun kohdalta. Katosta tulee tuossa tuokiossa taas tiivis, ja saat kaupan päälle koko katon kuntotarkastuksen. Tämän kuntotarkastuksen myötä saat kokonaiskuvan kattosi kunnosta. Tiedät, onko katossa jotain muuta paikattavaa, ja voit teettää sen saman tien meillä; saat kuulla myös siitä, voitaisiinko katto saada paremmin erilaisia rasituksia kestäväksi esimerkiksi pinnoittamalla se uudestaan.

Muita palahuopakatoille suhteellisen tyypillisiä paikkauksia ovat esimerkiksi jiirin tiivistäminen, lahonneiden otsa- tai räystäslautojen uusiminen, maahan pudonneiden lumiesteiden tai muiden kattoturvatuotteiden kiinnittäminen takaisin kattoon sekä aluskatteen vaihto. Jiirin tiivistäminen voi muuttua ajankohtaiseksi keväällä. Jiirin päälle saattaa kertyä enemmän lunta kuin muualle, ja lumen paino voi rasittaa jiiriä niin paljon, että lumen alla oleva sulamisvesi pääsee valumaan katon alle. Jos aluskermi pettää samassa yhteydessä, joudutaan jiirin lisäksi tiivistämään myös aluskate. Otsalaudat ja räystäslaudat kannattaa usein maalata, jotta ne eivät lahoaisi. Mikäli ränneistä roiskuva vesi kuitenkin saa ne lahoamaan, on ne vaihdettava – samoin kuin katon alta kattovuodon jälkeen mahdollisesti löytyvät lahot laudoitukset ja muut puurakenteet. Jos katosta irtoaa kattoturvatuotteita tai muita tarvikkeita, vaurioituu samalla myös vesikate. Molemmat on tuota pikaa korjattava, ja katon varustelutaso palautettava ennalleen. Aluskatteen vaihtoa voidaan tarvita, jos vesikate sekä aluskermi ovat pettäneet ja vesi on päässyt tuhoamaan aluslaudoitusta  – onneksi aluskermi ja aluslaudoitus voidaan uusia vain osittain, joten koko kattoa ei tarvitse purkaa.

Meiltä sujuvat isommatkin korjausoperaatiot aina täydelliseen kattosaneeraukseen

Meiltä sujuvat isommatkin korjausoperaatiot, joita palahuopakatto saattaa vaatia. Kattoreikien tai läpivientivuotojen korjaamisesta ei aina selviä pelkällä katteen paikkaamisella. Kattovuoto on saattanut läpäistä aluskermin ja aluslaudoituksen, jolloin kattorakenteet ja yläpohjassa sijaitsevat eristeet ovat kastuneet. Kosteus aiheuttaa laho- ja homevaurioita. Mikäli katon alla olevissa rakenteissa on lahoa, tulee ne uusia – samoin kuin homeiset eristeet tulee vaihtaa. Myös aluskermi on uusittava, jotta katon läpi tulevaisuudessa pääsevät vedet eivät aiheuttaisi uusia laho- ja homevaurioita. Vaikka palahuopakatto on hyvin tiivis, se voi vuotaa esimerkiksi lumen painamien jiirien kohdalta tai kattoikkunan tiivisteiden haurastumisen takia. Kannattaa siis varautua kaikkeen, ja estää isommat vahingot jo ennalta.

Lumi- ja myrskyvauriot voivat joskus johtaa isompiinkin korjaustarpeisiin palahuopakatolla. Lumen paino saattaa aiheuttaa muutakin kuin vain painaa katon jiirejä ja saumoja, sillä pahimmillaan se saa katon sortumaan. Asuinrakennuksen katot sortuvat kuitenkin erittäin harvoin, mutta niidenkin kantavat rakenteet voivat kärsiä, mikä näkyy katon painumisena luokalle. Innokkaasti puhaltava myrskytuuli voi kiskoa katosta irti erilaisia kattotarvikkeita, mutta joskus käy niin, että se irrottaa koko katon sijoiltaan. Ota yhteyttä meidän valtakunnallisesti toimivaan kattokorjauspalveluumme myös tällaisten isompien vaurioiden tiimoilta. Teemme katon osittaisen korjauksen tai tarpeen vaatiessa puramme ja uusimme koko katon.

Katon uusiminen voidaan hoitaa monin eri tavoin

Vanhaa tai muutoin huonoon kuntoon mennyttä kattoa ei kannata korjata kovinkaan mittavasti, sillä katon uusiminen saa katon kestämään taas jopa 40 vuotta. On monia tilanteita, joissa katon uusiminen tulee katon osittaista korjaamista kustannustehokkaammaksi vaihtoehdoksi. Saat asiantuntijoiltamme aina rehellisen arvion siitä, miten juuri sinun kattosi tapauksessa kannattaa toimia. Emme myy kattoremonttia suoten päiten, vaan vain silloin, kun se on asiakkaan kannalta järkevä tapa toimia.

Joissain tapauksissa koko katto voidaan jättää purkamatta, eli alkaa rakentaa uutta kattoa vanhan katon päälle. Vanha palahuopakatto jää tuolloin toimimaan uuden katon alusrakenteena, ja tuo uusi katto voi olla tiivissaumakatto, palahuopakatto tai peltikatto. Toki vanha katto on ensin puhdistettava ja tiivistettävä, jotta kattojen väliin ei jäisi kosteutta, ja jotta vanha katto pystyisi pitämään uuden katon läpi mahdollisesti vuotavat vedet poissa yläpohjarakenteista.

Säännöllinen tarkastaminen antaa parhaat tulokset

Palahuopakatto kohtaa elinkaarensa aikana monenlaisia rasituksia, sijaitsipa se sitten omakotitalon, rivitalon tai vaikka pihasaunan yllä. Rasituksista mainittakoon muun muassa kovat myrskytuulet, joiden aikana katolle voi kaatua puu, tai mitkä saattavat irrottaa katosta useitakin eri kattotarvikkeita – elleivät sitten revi irti koko kattoa! Lumitaakka on jokavuotinen rasitus, minkä paino vaihtelee eri vuosina – katolla saattaa kevättalvella olla jopa kymmenentuhannen kilon edestä ylimääräistä painoa. Myös sammalet, levät ja jäkälät sekä ilmansaasteiden happamuudet koettelevat katon kuntoa, auringon UV-säteistä puhumattakaan. Mitä aikaisemmassa vaiheessa kattoon syntyneet venymät, reiät, halkeamat, kuprut ja muut vauriot havaitaan, sitä helpommin ne ovat korjattavissa. Jos reikä on tuore, ei tarvita muuta kuin massaa ja ehkä pieni paikkapala, niin katto on taas kunnossa. Jos reikä on katolla kauan, voidaan joutua myös uusimaan kattorakenteita ja eristeitä, mikä tulee paljon hintavammaksi.

Jotta kaikki ongelmakohdat tulisivat huomattua ajoissa, on katto hyvä tarkastaa kaksi kertaa vuodessa. Näin mikään reikä ei ehdi olla katossa ainakaan puolta vuotta pidempään, ja myös katon huoltotarpeisiin päästään puuttumaan tarpeeksi nopealla aikataululla. Katon tarkastukset ovat ajankohtaisia ensimmäisen kerran alkukeväästä, ja toisen kerran loppusyksystä – näin talven aiheuttamien rasitusten vaikutukset voidaan pitää minimissä. Katon kuntotarkastus tarkoittaa aina katon päälle nousemista ja kaikkien kattovarusteiden sekä koko katteen pinta-alan käsittävää, huolellista tarkastuskierrosta. Vasta lähietäisyydeltä voi huomata kaikki ylös kohonneet huopakattonaulat, ilmakuplat tai kattotikkaiden kiinnikkeet, mitkä pitäisi kiristää. Ei haittaa, jos ajatus korkealle ja kaltevalle katolle nousemisesta tuntuu ilkeältä; tilaa meiltä jokin kattotyö, esimerkiksi katon kevät- tai syyshuolto, niin saat kattotarkastuksen ilmaiseksi. Koko katon tarkastus tarjotaan ilmaiseksi kaikkien kattotöidemme yhteydessä, ja tästä olemmekin saaneet runsaasti hyvää palautetta.

Menemme kattotarkastuksen aikana käymään myös katon alla, jos sinne vain tarkastus- tai kattoluukun kautta pääsee. Katon alapuoliset osat on tärkeää tarkastaa, sillä yläpohjan rakenteiden kunnosta riippuu koko katon kunto ja elinikä. Värimuutokset ja tunkkainen ilma kertovat asiantuntijoillemme, ettei kaikki ole kunnossa katon alla. Selvitämme, onko kosteuden alkuperä kattovuodossa, vaiko kenties kondensoituneessa kosteudessa, jolloin katon eristeet ja tuuletusratkaisut ovat puutteelliset. Olipa kyse ilmanvaihdon kanssa esiintyvistä ongelmista tai siitä, että palahuopakatto vuotaa, saat meiltä parhaat ratkaisut tilanteeseen!

Katon varusteitakaan ei saa jättää oman onnensa nojaan

Palahuopakaton tarvikkeita koettelevat muun muassa ruoste, kovat tuulet sekä painava lumi, mikä viimeistään keväällä ryhtyy valumaan kattoa pitkin alas. Kattotarvikkeiden kuntoa pitää säännöllisesti seurata, jotta kattotikkaat, kattoikkuna, viemärintuuletusputki tai muu vastaava kattotuote osattaisiin heti vaurioiden ilmaantumisen jälkeen korjata. Tarvittaessa toimitamme ja asennamme katollesi kokonaan uudet kattotarvikkeet. Henkilönostimien ja nostinkoriautojen ansiosta pääsemme operoimaan korkeidenkin rakennusten katoille, joten voit tilata meiltä myös toimistorakennusten, liikekiinteistöjen ja korkeiden kerrostalojen kattotarvikkeita koskevia töitä.

Alkuvaiheessa olevat ruostevauriot voidaan käsitellä poistamalla ruoste ja paikkamaalaamalla vauriot. Kevät ja myrsky voivat aiheuttaa kattotarvikkeiden irtoamista. Keväällä katolla on usein suuria määriä suojalunta, minkä paino löystyttää kattovarusteiden kiinnityksiä niin, että ne voivat irrota katteesta ja pudota lumen mukana maahan. Myös rajuilman aikainen kova tuuli saattaa irrottaa ilmanvaihtohormeja ja muita kattotarvikkeita palahuopakatosta.

Ei ole leikin asia, jos kattotarvikkeita irtoaa katosta, sillä samalla kattoon syntyy vaurioita, ja mikä pahinta: joku voi jäädä katolta putoavien painavien esineiden alle. Jos kattotarvikkeita ei pian laiteta takaisin kattoon, katto voi vuotaa, eikä se enää toimi normaalisti. Ilman lumiesteitä katolle satavat lumet voivat vaurioittaa kattoa tai pudota ohikulkijoiden niskaan, ilman lapetikkaita ja kulkusiltoja katolla on hankalaa työskennellä, ja ilman vesikouruja kattoa pitkin valuvat vedet voivat kastella rakennuksen seinät. Jos katon tarvikkeiden kiinnitykset tarkastaa usein, tarvikkeet pysyvät todennäköisemmin kiinni katossa kaikissa olosuhteissa. Tarkastus kannattaa ulottaa kattotarvikkeiden läpivienteihin asti, jotta esimerkiksi kattoluukku ei alkaisi vuotaa vettä katon alle.

Veden tulisi päätyä räystäiltä mahdollisimman kauas rakennuksesta

Ulkoseinissä ja katon ulkopuuosissa esiintyvät lahovauriot ja homepilkut antavat syyn olettaa, että räystäs vuotaa. Seuraavalla sateella asia on helppo varmistaa. Räystäskourujen tulisi toimia siten, että ne veisivät kaiken katolle satavan ja siellä sulavan lumen mahdollisimman kauas rakennuksesta. Ensin vesi ohjautuu alastuloputkiin, ja niistä esimerkiksi maanalaisiin sadevesiputkiin – kunnes se lopulta saavuttaa asianmukaisen purkupaikan. Jos sadevesijärjestelmä ei toimi, päätyvät vedet auttamatta väärään paikkaan. Osa vesistä roiskuu katon ulkopuuosiin ja kastelee ne; osa taas kastelee ja vaurioittaa talon julkisivua; osa imeytyy maahan vaarallisen lähelle talon perustuksia. Perustusten viereen imeytyvä vesi voi nousta aina alapohjaan ja muihin talon rakenteisiin saakka. Tällainen aiheuttaa muun muassa surullisen kuuluisia homevaurioita. Arvioidaan, että joka toisessa suomalaisessa omakotitalossa sadevedet on ohjattu väärin, joten kannattaa tarkastuttaa oma salaoja- ja sadevesijärjestelmä.

Kun räystäs vuotaa, kyse voi olla vioittuneista kouruista, veden virtauksen estävistä roskista tai väärin mitoitetusta sadevesijärjestelmästä. Ota yhteyttä, niin korjaamme tilanteen syistä ja seurauksista riippumatta. Vioittuneet, esimerkiksi reikiintyneet, saumoista vuotavat tai vääntyneet kourut korjataan (tai tarpeen mukaan uusitaan). Korjaamme asennusvirheet ja poistamme roskat tai jään, mikä estää kouruja vetämästä. Jää poistetaan kuumalla vesihöyryllä, mikä ei vahingoita kouruja tai niiden suojapinnoitetta millään lailla. Roskat poistetaan käsityönä, minkä jälkeen kouru harjataan ja huuhdellaan – tarvittaessa myös ulkopuolelta.

Roskat pitäisi poistaa kahdesti vuodessa, jotta kourut eivät menisi tukkoon. Samalla estetään kourujen ruostuminen, mitä niiden alituinen kosteana pysyminen aiheuttaa. Roskaiset kourut, joista kaikki vesi ei pääse pois, tulevat myös jäätymään talven tullen. Tilaa katon syys- ja keväthuolto meidän kauttamme, niin puhdistamme katon ja kourut ja tarkastamme kaupan päälle niiden molempien kunnon.

Piipunhattu ja piipunpellitykset – käänny puoleemme myös piipun peltitöiden tiimoilta

Toteutamme taatulla laadulla myös piipun peltityöt. Piipunhattu vähentää hormisaneerauksien tarvetta, sillä se pitää sade- ja sulamisvedet todella hyvin pois hormista. Piipun pellitykset varmistavat sen, ettei hormin juuresta pääse kosteutta katon alle. Piipunpellitykset tehdään kuulujen kattopeltiseppiemme toimesta, joten lopputulos on todellinen taidonnäyte. Miksi piipunhattu on niin tärkeä varuste palahuopakatolla tai millä tahansa muulla katolla? Vastaus on se, että se ehkäisee hormin rapautumista, mikä voi puolestaan johtaa jopa rakennuspaloon. Mitä enemmän hormiin pääsee kosteutta, sitä nopeammin sen laasti murenee ja rapautuu. Rapautumista tapahtuu varsinkin leutoina talvina, kun hormin koloihin varastoitunut kosteus jäätyy ja sulaa yhä uudelleen.

Kattohuolloista osa tehdään säännöllisesti, osa tarpeen mukaan

Osa palahuopakaton huolloista kuuluu toteuttaa säännöllisin väliajoin, osa taas vain tarpeen niin vaatiessa. Meidän kauttamme saat osaavat tekijät niin säännöllisiä kuin satunnaisia bitumipaanukaton huoltoja varten. Katon kevät- ja syyshuolto ovat huoltoja, mitkä pitää toteuttaa joka vuosi. Niiden yhteydessä katto puhdistetaan, ja räystäskourut siivotaan. Tämä ehkäisee muun muassa katon sammaloitumista ja rännien ruostumista. Lopuksi kattokokonaisuus tarkastetaan kauttaaltaan. Tämä huoltotoimenpide on kaikista tärkein huolto niin laattakatolle kuin kaikille muillekin katoille.

Satunnaiset kattohuollot eivät ole yhtään vähempiarvoisia

Satunnaisesti, eli vain tarpeen mukaan tilattavat kattohuollot eivät ole yhtään vähempiarvoisia kuin säännölliset huoltotoimenpiteet. Satunnaisia kattohuoltoja ovat katon pesu, katon pinnoitus, sammalenpoisto ja lumenpudotus (sekä jään poisto katolta). Katto pestään yleensä vain katon pinnoituksen tai sammalenpoiston yhteydessä. Kattoa auringolta ja kasvustoilta suojaava pinnoite kuluu pois ensimmäisten kahden vuosikymmenen aikana, ja jos katon alla on yhä kaikki kunnossa, voidaan katon elinkaarta pidentää uusimalla sen suojapinnoite.

Pinnoitettu katto on hyvä hylkimään sammaleita, mutta vanhemmiten sammaleita ja jäkäliä saattaa katolle ilmestyä – siitäkin huolimatta, että se olisi kaksi kertaa vuodessa puhdistettu ilmapuhaltimien tai hyvin pehmeiden harjojen avulla. Sammalet saa parhaiten pois sammalenpoistoaineella. Katto ei kärsi tästä aineesta, mikä imeytyy katteeseen ja saa kaikki kasvustot kuolemaan.

Lumenpudottaja voi vahingossa vaurioittaa palahuopakaton herkkää pintaa, siksi suosittelemme jättämään lumen pudotuksen katolta meidän taitaville ja vastuullisille ammattilaisillemme. Tarvittaessa sulatamme katon reunalle tai räystäskouruihin kertyneen jään. Katon reunalla oleva jää voi aiheuttaa jopa kattovuodon estämällä veden poistumisen katolta.

Scroll to Top