Kattokorjaukset ja muut kattopalvelut huippuosaamisella!
Kattosi hyvinvointia ajatellen
- Kattokorjaus.com -

Peltikaton korjaus ehkäisee kattovuotoja ynnä muita ongelmia

Peltikatot ovat edullisia, mutta siitä huolimatta pitkäikäisiä, luotettavia ja helppohoitoisia kattoja – täydellinen valinta moneen eri rakennukseen ja tilanteeseen! Noin viisikymmentä vuotta kestävä peltikatto ja satavuotiaaksi selviävä konesaumakatto ovat vastaus kaikille hyvää hinta-laatusuhdetta etsiville. Peltikaton ylläpitäminen on helppoa, sillä lumenpudotusta tai sammalenpoistoa ei yleensä tarvita, ja epäpuhtaudet pesee pois vesisade. Peltikaton perushuolloksi riittää katon tarkastus ja harjaus puolivuosittain. Tarkastuksen avulla katon kuntoa voidaan tukea niin, että se ei vuoda eikä siinä esiinny muitakaan ongelmia. Tarkastus paljastaa tarpeen suorittaa ruostevaurioiden korjauksia, peltien vaihtoa tai lisäkiinnityksiä, aluskatteen vaihtoja, naarmujen paikkamaalauksia, kateruuvien uusimisia tai muita peltikattotöitä. Tarkastuksen aikana arvioimme myös huoltomaalauksen tarpeellisuuden. Se kannattaa toteuttaa 10–15 vuoden välein, jotta katto ei ruostuisi.

Moni kattofirma veloittaa katon tarkastuksista erikseen. Kun valitset kattosi korjaajaksi meidät, saat katon kunnon tarkastuksen aina kaupan päälle. Tilaa mikä tahansa kattohuolto tai katon paikkaus, niin tutkimme ilmaiseksi koko katon yleiskunnon. Jos katossasi on jotain muuta korjattavaa, kuin mitä olet meidät tilannut kunnostamaan, teemme tarjouksen asian hoitamisesta kuntoon. Jos taas kattosi voisi paremmin, jos se maalattaisiin jo uudelleen, suosittelemme katon huoltomaalausta ja teemme siitä tarttumisen arvoisen tarjouksen.

Peltikattojen asiantuntijamme ovat palveluksessasi koko maassa aina itäisintä kärkeä myöten. Saavumme korjaamaan myös hieman hankalammassa paikassa sijaitsevien rakennusten katot. Me olemme kattofirma, joka löytää keinot päästä saareen tai kairaan, eikä rakennuksen korkeuskaan pidättele meitä, saammehan tarvittaessa käyttöömme henkilönostimet. Yksityisasiakasta ilahduttaa kuulla, että hintamme sopivat vähennettäväksi verotuksessa (niin sanottuna kotitalousvähennyksenä). Kaikki asiakkaamme voivat hakea kauttamme tarjolla olevaa rahoitusta haluamallaan summalla.

Peltikaton korjaus

Korjaamme kaikenlaiset peltikatot – emme jätä pulaan ainuttakaan taloyhtiötä tai mökkiläistä

Me osaamme korjata kaikenlaiset peltikatot, eli niin kaikille tutut aaltopeltikatot, tiilimuotokatteet kuin vaikkapa konesaumakatot. Palvelemme samalla laadulla ja asiantuntemuksella katon koosta, muodosta, kattokaltevuudesta tai rakennuksen käyttötarkoituksesta riippumatta, joten saat meiltä korjaajan niin jyrkälle kuin loivallekin peltikatolle, eikä katon suuri pinta-alakaan ole meille mikään ongelma. Korjaamme samalla taidolla ja huolellisuudella niin leikkimökkien ja koirankoppien kuin kerrostalojen ja teollisuushallienkin katot. Rakennustelineet ja henkilönostimet auttavat jyrkän katon korjaamisessa, tai kerrostalon kattotöissä.

Kaikki alkaa siitä, että otat yhteyttä, ja kerrot meille tarkemmin siitä, miten sinun peltikattoasi tulisi korjata. Tarvittaessa tulemme tarkastamaan katon omin silmin – näin osaamme antaa tarkan tarjouksen kattotöistä ennen niiden aloittamista. Jos on taloudellisesti järkevintä purkaa ja uusia katto, laadimme tarjouksen peltikattoremontista – sen avulla rakennuksesi kattoasiat on laitettu kuntoon pitkäksi aikaa. Se, miten katto on juuri sillä kertaa paras korjata, selviää perusteellisen tarkastuksemme aikana. Jos kyse on muutamasta kattoreiästä, paikkaamme ja tiivistämme peltikattosi taas vettä pitäväksi. Mikäli katto on vuotanut pitkään ja runsaasti, mahtaa katon alla jo olla hometta tai lahoa. Näihin ongelmiin on puututtava pikaisesti. Lahonneet kattorakenteet on uusittava, ennen kuin ne heikkenevät liikaa, ja homeiset eristeet on tuota pikaa vaihdettava kuiviin. Ehkä kyse on katolta irronneista ja maahan pudonneista kattotarvikkeista? Ne on saatava takaisin kattoon, mutta ensin katosta on paikattava siihen aiheutuneet vauriot, ja kattotuotekin voi vaatia kunnostamista. Mitä katossasi onkaan vikana, saat meiltä parhaat korjaajat tilanteen laittamiseksi kuntoon. Lisäksi toimimme aina ripeästi. Emme jätä pulaan yhtään ainutta kesämökkiläistä tai taloyhtiötä, jonka kattoa myrsky on repinyt, tai jonka katon lumen paino on vääntänyt mutkalle.

Kattotarvikkeita ja kattoja korjataan usein keväisin, sillä lumi saa aikaan monenlaista ikävää

Ota yhteyttä, jos peltikattosi kattoturvatuotevalikoima ei ole aivan riittävällä tasolla (määrällisesti tai laadullisesti), tai jos vaikkapa kattotikkaat ovat pudonneet maahan ja odottavat nyt kiinnittämistä takaisin peltikatolle. Läheskään kaikkien omakotitalojen ja varsinkaan kesämökkien katoilta ei löydy tarvittavaa määrää kattoturvatuotteita, mikä on sääli, sillä katolla liikkuminen on turvallista vain ehjien katto- ja talotikkaiden avulla. Tilanteesta riippuen katolle saatetaan tarvita myös lumiesteitä, putoamissuojia tai esimerkiksi hätäpoistumistikkaita. Meidän avullamme saat katostasi turvallisen ja toimivan. Toimitamme ja asennamme katolle kestävät ja pitkillä takuilla varustetut kattoturvatuotteet. Asennamme, korjaamme, huollamme ja uusimme kaikki muutkin kattovarusteet, joita peltikatoltasi voi löytyä. Osaamme käsitellä niin aurinkopaneeleita kuin vaikkapa kattovalokupuja.

Kattotarvikkeiden kunto kannattaa tarkastaa joka kevät, sillä kattolumi saattaa löystyttää kattotikkaiden kiinnityksiä tai aiheuttaa esimerkiksi kattovuodon IV-putken juuresta. Korjausta voivat vaatia myös kattoluukut, kattoikkunat tai alipainetuulettimet. Kattolumi on voinut vaurioittaa myös itse kattoa esimerkiksi raapimalla sen pinnoitteeseen naarmuja liukuessaan pitkin lapetta. Näistä naarmuista katto alkaa ruostua, joten kaikkien naarmujen paikkamaalaaminen heti katon vapauduttua lumen alta on enemmän kuin järkevää. Kattolumi ja katolla ollut jää ovat voineet vaurioittaa myös katon saumoja ja jiirejä. Ehkä kyse onkin siitä, että vettyneen lumen paino on ollut liian kova pala katon rakenteille, ja katto on nyt painunut luokalle? Me osaamme auttaa tällaisessakin tilanteessa.

Keväinen kattotarkastus voi paljastaa katon alla olevia kosteusvaurioita siinäkin tapauksessa, että katto olisi täysin tiivis. Kaikki ”epäjatkuvat” katot voivat kärsiä kosteuden tiivistymisestä vedeksi, eli kondensoitumisesta. Jos peltikaton alle ei ole järjestetty tehokasta ilmanvaihtoa, voi rakennuksen sisältä kohoava vesihöyry vaurioittaa kattorakenteita samaan tapaan, kuin kattovuoto. Jos rakennuksesi välikatolla on kondensoituneen kosteuden aiheuttamia vaurioita, korjaamme syntyneet vauriot (esimerkiksi lahovaurioiset kattorakenteet) ja selvitämme, mistä kiikastaa. Jos eristeitä on liian vähän, tuomme katon alle lisää eristevilloja. Tällä on vaikutusta myös asunnon lämmityskuluihin! Jos taas ilma ei liiku tarpeeksi joutuisasti, lisäämme IV-putkia, vaihdamme aluskatteen diffuusioavoimeksi tai vaikka korotamme kattoa saadaksemme tuuletuksen toimimaan.

Vuotavat rännit kattomateriaalista riippumaton ongelma – meiltä pikainen apu tähänkin vaivaan

Niin pelti-, tiili-, huopa kuin vaikkapa kuparikaton rännit voivat alkaa vuotaa. Jotta väärään paikkaan joutuva vesi ei aiheuttaisi ongelmia, ota yhteyttä ja anna meidän puhdistaa, korjata tai uusia vuotavat rännit. Vuotoja ei esiinny (tai ainakin niihin pystytään puuttumaan ennen tilanteen eskaloitumista), jos vesikourut kuntotarkastetaan ja puhdistetaan kahdesti per vuosi. Roskat tukkivat rännit ja saattavat saada ne ruostumaan, sillä roskien takia vesikouruissa on koko ajan kosteutta. Roskaiset rännit tulevat myös jäätymään talvella – tästä kertovat muun muassa pitkät, ränneistä riippuvat jääpuikot. Umpeen jäätyneisiin räystäskouruihin ei auta kuin höyrysulatus. Vaikka joku aina koettaakin saada jäitä irtoamaan hakkaamalla kouruja ja alastuloputkia, saadaan tällaisella kovakouraisella toiminnalla aikaan usein enemmän harmia kuin hyötyä. Kuuma vesihöyry sulattaa räystäskourut nopeasti ja täysin turvallisesti, sillä vesihöyry ei vahingoita sen paremmin peltikattoa, sen maalipinnoitetta kuin sadevesijärjestelmänkään osia.

Jos räystäskouru on tukossa ja vuotaa, on kyse muustakin kuin vain ruosteesta ja jääpuikoista. Räystäskourujen yli tulviva vesi voi kastella otsa- ja ulkoverhouslaudat sekä jopa rakennuksen perustukset. Pitkään jatkuva kosteus aiheuttaa lahoa ja hometta. Perustusten ja alapohjan kastuminen voi vaikuttaa koko rakennuksen asumiskelpoisuuteen! Jotta hometta ja muita kosteushaittoja ei alkaisi esiintyä, tulee sulamis- ja sadevedet ohjata vähintään 3 metrin päähän rakennuksesta. Sadevesijärjestelmän ohella sadevesien ohjaamiseen ja rakennuksen perustusten pitämiseen kuivana tarvitaan myös salaojia.

Peltien korjaus vaikea hoitaa paikkaamalla, usein auttaa vain pellin tai peltien vaihto

Vuotava piipunjuuri on hyvin tyypillinen katto-ongelma, ja kuten kouruongelmatkin, voi tämäkin vika esiintyä katemateriaalista riippumatta. Mikä tahansa muukin kattoläpivienti voi alkaa vuotaa, onhan läpivienti pohjimmiltaan aina katossa oleva reikä. Kattoikkunan ja kattoluukun tiivisteet kannattaakin usein tarkastaa ja tarpeen mukaan tietenkin uusia, jotta läpivientivuodoilta voitaisiin välttyä. Tiivistämme ja kunnostamme kaikenlaiset kattoläpiviennit, ja pidämme huolta siitä, että aluskate on ehjä. Satunnainen kattovuoto ei nimittäin vahingoita katon rakenteita, jos aluskate pystyy ohjaamaan vuotovedet oikopäätä räystäille. Toimiakseen peltikaton aluskatteen tulee olla ehjä ja tarpeeksi tiukalle vedetty – mutta ei kuitenkaan liian tiukalle, jotta se ei vahingoitu tarpeettoman venytyksen vuoksi. Luota aluskatteen asentamisessa aina ammattilaisiin, jotka osaavat hankkia oikeanlaisen aluskatteen, mitoittaa sen oikein ja asentaa sen kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti. Koska aluskatteen korjaaminen on melko mittava projekti, mikä vaatii muun muassa vesikatteen purkamista, kannattaa aluskatetta suojella turhilta rasituksilta. Jos tiivistytät kattosi tuuletusaukot, aluskatteen ei pitäisi vaurioitua. Me käytämme peltikaton harjan ja räystäiden tuuletusaukkojen tiivistämiseen vain hengittäviä tiivisteitä, jotta katon tuuletus ja ilman vaihtuminen katon alla eivät kärsisi.

Muita tavanomaisia ongelmia peltikatolla ovat ruostevauriot ja irronneet tai vääntyneet kattopellit. Kunnostamme ruostevauriot tai uusimme koko kattopellin, jos siinä jo on reikiä. Kattopellissä olevia reikiä on käytännössä mahdoton saada paikattua kestävällä ja luotettavalla tavalla, joten pelti on paras uusia. Ruosteen suurentamat ruuvinreiät sen sijaan voidaan onnistuneesti paikata erilaisilla massoilla. Ruostetta voidaan torjua oikeanlaisten ja oikeaan aikaan tapahtuvien kattohuoltojen avulla. Katto on tärkeää puhdistaa kaksi kertaa vuodessa, jotta roskat eivät jäisi sitomaan kosteutta katteelle. Puhdistus voidaan hoitaa helposti ja nopeasti harjaamalla. Ruostesuojaus pysyy kunnossa, kun kattoa huolletaan myös maalaamalla. Maalipinta on aika uusia kokonaisuudessaan noin 15 vuoden välein, riippuen maalin kulumisasteesta. Tällä välilläkin kannattaa huolehtia siitä, että naarmut tulevat paikkamaalattua, sillä ruoste voi alkaa levitä kosteudelta suojaamattomista kohdista.

Kattopellit voivat irrota esimerkiksi kovan tuulen voimasta. Jos kattopellit eivät ole kunnolla kiinni katossa, ei tarvita kovaakaan tuulta niiden irrottamiseen. Yleisiä myrskyvaurioita peltikatoilla ovat myös irronneet suojapellitykset, peltilistat ja kattotarvikkeet. Esimerkiksi piipunhattu lähtee melko helposti tuulen mukaan. Jos katon varusteiden kiinnityksen varmistetaan kaksi kertaa vuodessa, sattuu myrskyvaurioita vähemmän. Vaurioita kannattaa pyrkiä ehkäisemään ennalta, sillä jos katteesta irtoaa jotain väkisin, vaurioituu samalla myös itse kate. Lisäksi katolta alas lentävät kattotikkaat ja muut katon varusteet ovat vaarallisia.

Kattokorjauksen kesto? Se riippuu projektin koosta ja laadusta

Peltikaton korjausaika riippuu siitä, kuinka suuri korjattavan alueen pinta-ala on. Myös se, kuinka paljon korjausalueella on läpivientejä ja muita yksityiskohtia, vaikuttaa kattokorjauksen kestoon. Kattotikkaiden ja kattoikkunoiden purkaminen ja uudelleen asentaminen lisäävät katon korjaajien työaikaa, siksi myös tällaiset detaljit vaikuttavat peltikattojen ja muiden kattojen korjauksen kestoaikaan. Katon alapuolisten rakenteiden kunto on yksi erittäin tärkeä vaikuttava tekijä katon korjaustöiden kestoa arvioidessa. Pahoin vaurioituneiden kattorakenteiden korjaamiseen tai uusimiseen kuluu aikaa, ja se on otettava huomioon aikatauluun ja hintaan liittyvissä kysymyksissä. Pienimpiin kattokorjauksiin, esimerkiksi yhden kattopellin tai -tiilen vaihtoon, ei mene kuin pikkutovi. Isojen, jyrkkien ja huonossa kunnossa olevien kattojen korjaamiseen voi mennä pari viikkoa. Me toimimme kuitenkin aina mahdollisimman nopeasti, joten katon korjaamiseen ei mene sen enempää aikaa kuin alas ammattilaisilta kuuluu kulua tasokkaaseen kattokorjaukseen.

Missä vaiheessa katon korjauksen hinta lasketaan?

Peltikaton tai minkä tahansa muunkin katon korjauksen hinta selvitetään tapauskohtaisesti laskemalla. Koska jokainen korjauskohde on uniikki, laskemme hinnan vasta, kun tunnemme katon tilanteen paremmin. Usein tulemme paikan päälle kattoa arvioimaan ja mittailemaan. Joka tapauksessa, hinta selviää hyvissä ajoin ennen töiden aloittamista, ja se esitetään kirjallisena tarjouksena. Asiakkaalla on hyvin aikaa valmistautua, esimerkiksi hakemalla kauttamme tarjottua joustavaa ja monikäyttöistä rahoitusta. Aikaa on riittämiin myös sen selvittämiseen, onko kattokorjaus vähennettävissä verotuksessa. Myös yksityisasiakas pääsee kiinni verovähennyksiin, kun teettää omakotitalon tai kesämökin peltikaton korjaukset meillä. Ilman verovähennyksiäkin ovat hintamme varsin kohtuullisia.

Katon korjauksesta saamassasi tarjouksessa esitetty hinta on kaiken kattava. Siinä ovat mukana kaikki urakan osa-alueet aina loppusiivoukseen asti, uudet materiaalit ja uudet kattotuotteet sekä pitkä takuu. Katon korjauksen hintaan vaikuttavat samat tekijät kuin kattokorjauksen kestoon, sillä työtunnit vaikuttavat suorassa suhteessa hintaan. Myös korjauksessa käytettävien materiaalien hinta otetaan huomioon hintaa laskettaessa. Edullisimpia uusittavia ovat yleensä aaltopellit. Kattopeltejä pitää uusia paitsi kattoremontin tai peltikaton osittaisen uusimisen yhteydessä, myös joidenkin ruostevauriokorjausten tai myrskytuhokorjausten yhteydessä.

Jyrkällä katolla tarvittaneen rakennustelineitä ja/tai henkilönostinta; asia otetaan huomioon hintaa laskiessa. Jos liität piipunpellityksen tai esimerkiksi vesikourujen puhdistuksen kattokorjaukseen, saavutat kustannussäästöjä, sillä kaikki kattotyöt kannattaa hoitaa kerralla. Jos löydämme katostasi muita huolto- tai korjaustarpeita, otamme ne huomioon tarjousta laskiessamme. Jos olet alkanut haaveilla vaikkapa aurinkopaneeleista, kerro se meille, niin voimme laskea edullisen kokonaishinnan kaikille peltikattotöille.

Peltikattohuollot vahvistavat katon rasituksensietokykyä

Peltikatto pysyy tiiviimpänä ja hyväkuntoisempana, jos sitä huolletaan asianmukaisesti ja tarpeeksi säännöllisin väliajoin. Katteen puhdistus ja kuntotarkastus ovat tärkeimmät peltikattohuollot, joiden avulla peltikatto palvelee peräti puoli vuosisataa (paitsi se konesaumakatto, mikä kestää sata vuotta putkeen). Kun tilaat meidät harjaamaan peltikattosi puhtaaksi, puhdistamme ja tarkastamme rännitkin. Samaan syssyyn (ilmaiseksi) tehtävä kattotarkastus kattaa peltikatteen pinnan ehjyyden ja erilaisten kiinnitysten sekä tiivistysten kunnon tarkastuksen. Tutkimme myös maalipinnoitteen kunnon ja kattoturvatuotteiden toimivuuden. Jos läpiviennit eivät pidä vettä, rännit eivät vedä tai yläpohjan rakenteissa on kosteutta, kuulet asiasta välittömästi, ja saat korjaustarjouksen. Mikäli tarpeen, tarjoamme muita kattohuoltoja ja kattotöitä, vaikkapa peltikattonaulojen vaihtoa kateruuveiksi.

Hyvässä maalissa olevan peltikaton pinta hylkii lunta ja epäpuhtauksia, joten kattoa ei tarvitse pestä kuin lähinnä katon huoltomaalauksen yhteydessä. Maalipinta suositellaan uusittavaksi noin 10–15 vuoden välein – näin torjutaan korroosiota. Lumenpudotusta tarvitaan vain ani harvoin, eikä kemiallista sammalenpoistoa koskaan. Jos lunta kuitenkin pitää pudottaa, ota yhteyttä!

Koska peltikattoremontti peittoaa kattokorjauksen?

Peltikaton saa kestämään noin 50 vuotta. Tunnollisinkaan huoltaja ei saa pidennettyä peltikaton ikää juurikaan tämän rajan yli. Vanhan katon tiiveys on kyseenalainen seikka. Peltikatto kannattaa vaihtaa silloin, kun yläpohjan rakenteet olevat vielä kuivia ja terveitä. Näin selvitään vähemmällä työllä ja edullisemmilla kustannuksilla – lahovaurioisia kattorakenteita ja homehtuneita eristeitä koskevat korjaukset kasvattavat peltikattoremontin kustannuksia.

Jos peltikaton päälle kaatuu puu, tai katon alta tavataan pitkään jatkunut kattovuoto ja laajalle levinnyt katon vesivahinko, on katon uusiminen useimmiten katon korjaamista parempi idea. Jos lähes kattoremontin tasolle nousevilla korjauskustannuksilla saataisiin katolle vain joitain vuosia lisää käyttöikää, on taloudellisesti järkevintä aloittaa peltikattoremontti – vaikka katto olisikin vasta 20 tai 30 vuotta vanha. Uusi, upea peltikatto on hyvä investointi. Vanhasta peltikatosta ei tule kaatopaikkajätettä, vaan se voidaan uusiokäyttää lähes sataprosenttisesti.

Scroll to Top